Under ett antal år har man i Spanien, precis som i resten av EU, förberett sig på att skifta till ny TV-signal varmed den gamla analoga signalen blir bortkopplad.

Med den nya digitala signalen TDT (Television Digital Terrestre) kan man se fram emot fler kanaler, bättre ljud och bild samt diverse extra funktioner.
Tillsvidare är 73,7 procent av de spanska hemmen klara för att ta emot den digitala TV-signalen, men målet är att 98 procent av befolkningen ska kunna se de offentliga TV-kanalerna i april 2010. Samtidigt ska 96 procent av befolkningen kunna se de privata digitala TV-kanalerna.

Analoga sändare stängs
Införandet av den digitala TV-signalen i Spanien är indelad i tre faser, då det inte har varit möjligt att göra ett gemensamt skifte från analog till digital signal på en gång. Fas 1 är i gång i områdena omkring Madrid, fas 2 är nedsläckningen som börjar 1 januari 2010, medan fas 3, då de sista analoga signalerna stängs, sker enligt planen den 3 april 2010. Det mesta av Spanien har redan nu möjlighet att ta emot digital-TV, men de tittare som ännu inte har färdigställt sin TV för den nya signalen har tiden fram till april 2010 att göra det på.

Vad ska jag göra?
Det är viktigt att man antingen skaffar sig en TV-apparat som är klar för att ta emot digital sändning eller köpa en digital TV-box, som man kopplar samman med sin TV. I Andalusien är det möjligt att köpa digitala TV-apparater i en lång rad elektronikaffärer och stormarknader.
De flesta områdena längs Costa del Sol är i en del av fas 3, vilket som nämnt betyder, att man har fram till april 2010 på sig att göra sig klar för den nya TV-signalen. Enstaka områden omkring Estepona hör dock till fas 2 där den analoga signalen redan till nyår blir avstängd.
De som uteslutande ser TV via parabolantenn ska inte göra något då dessa signaler blir sända över satellit och är därför inte berörda av sändarna på jorden. Är man osäker på hur man eventuellt kopplar till den digitala boxen finns det en grundlig guide på www.televisiondigital.es/terrestre/cuidadano.
Guiden är på spanska, men det finns tydliga bilder som visar monteringen
vilket gör det mer lättförståeligt för alla.


60 anhållna för att ha piratkopierat åtkomsten till digitala betalkanalerna
Polisen har anhållit totalt 60 personer i ett större nätverk, vilka var involverade i att visa TV-kanaler som man hade fått tillgång till på olovligt vis. Svindleriet skedde genom att man med hjälp av en rad decoders samt "smart cards" kunde bryta de koder som de digitala kanalerna blev sända i och därmed hade man gratis tillgång till en lång rad betalkanaler.
Det var speciellt fotbollsmatcher som var attraktiva för bedragarna. Därför var det också en lång rad hotelldirektörer, ordförande i bostadsföreningar etc. som blev anhållna i samband med tillslaget. Dessutom har man för första gång i Europa anhållit två webb-administratörer, som via internet visade de hackade TV-kanalerna för betalande kunder,
Operationen visade sig vara mer omfattande än väntat, bland annat avslöjade man på Teneriffa ett nätverk som distribuerade de hackade TV-kanalerna till mer än 3 000 kunder. Det har varit personer involverade från hela Spanien, häribland Madrid, Barcelona och Zaragoza. För övrigt har de flesta fallen varit i Andalusien och på Teneriffa.Av Alex Søgaard Moreno

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.