Veteran på Costa del Sol – Gunborg och Sune Hallgren – i idrottens tecken

Veteran på Costa del Sol - Gunborg och Sune Hallgren - i idrottens tecken


Det är få par och veteraner på Costa del Sol, som kan mäta sig med Gunborg och Sune Hallgren när det gäller sport och idrott. Precis innan vi träffades hade de varit och spelat boule och vunnit dagens spel.
"För oss är det inte så viktigt längre att vinna. Tävlat har vi gjort i nästan hela vårt liv så nu tar vi det mer med ro och gör det för nöjes skull”, säger Sune som verkligen bekräftar påståendet, att motion håller oss unga.
Paret Hallberg har varit gifta i många år och är inte bara ett äkta par, utan också ett team. Det sa "klick" för 66 år sedan vid ett träningsläger för elitgymnaster på Lillsveds Gymnastikfolkhögskola på Värmdö, utanför Stockholm.
"Vi båda var aktiva inom truppgymnastiken under 40-talet. Det var den tidens gymnastikform”, berättar Gunborg. "Vi träffades under ett sommarläger."
De gifte sig 1947 och har sedan dess varit ett team.
"Folk brukar skämta och fråga när de träffar en av oss, ´var är den andre´ då de vet att vi alltid är tillsammans."
Under årens lopp har Gunborg och Sune tävlat mycket tillsammans. Och nu pratar vi inte om en sportgren, utan om en handfull sådana. Det handlar ju inte om att utöva samma idrott år efter år. Inte heller att åldern är ett hinder, för det är den inte.
"Efter elitgymnastiken började vi spela badminton, då framför allt mixdubbel. Efter kriget reste man inte mycket utomlands, utan vi tävlade i landskapsmatcher. Jag representerade Östergötland flera gånger”, säger Sune och ler åt minnena.

Nytt liv efter 65
En del personer ser pensionen som något påtvingat och ett kvitto på att man passerat ett bäst-före-datum. Sedan finns det personer som Gunborg och Sune som ser en möjlighet i att börja ett helt nytt liv när arbetet inte längre dominerar tillvaron.
"Jag flyttade till Spanien för att kunna spela tennis. Tidigare spelade jag en timme i veckan och det är inte mycket”, säger Sune som efter pensioneringen ville satsa mer på sitt tennisspel.
"De tre första åren som pensionärer på Costa del Sol var en av de bästa perioderna i vårt liv, " fyller Gunborg i. "Det var ett helt nytt liv med nytt innehåll och nya vänner och bekanta. Det hade vi aldrig fått uppleva om vi stannat kvar i Sverige."
En av anledningarna till att de trivdes så bra var sportanläggningen Club del Sol, med bland annat 12 tennisbannor, ett flertal squash-banor, gymnastikhall och stor pool. Till huset de köpte 1988, och flyttade in i ett år senare, ingick det en "aktie" i Club del Sol.
"Utan att ta i kan man påstå att vi tillbringade mycket av vår vakna tid på klubben. Tänk dig själv, två sportfantaster som får komma till en helt ny sportklubb av toppklass där vi kan träna, spela och tävla varje dag. Det är ett eldorado."
Och det är med glädje och entusiasm som de båda berättar om de tre lyckliga åren. Gunborg tillägger:
"Vi spelade mycket mixdubbel och vann då och då. Men det var inte bara tävlandet, utan här träffade vi många människor med samma intresse som vi, vilka vi än i dag har kontakt med. Vi kände inte någon när vi flyttade hit men några månader senare såg det annorlunda ut."
Men säg den glädjen som varar för evigt. Efter bara tre år gick sportklubben i konkurs och stängde.
"Det kändes tungt”, suckar Sune." Vi fortsatte såklart att spela tennis på olika klubbar men det blev aldrig detsamma som under Club del Sols tid."
På 1990-talet kom den stora ”golfvågen”, som gjorde att också Gunborg och Sune började spela golf. Vi 70-års ålder slog de sina första slag och trodde de hade hittat en ny roligt sport. Men…
"Det var aldrig något för oss. Det gick alldeles för långsamt. Om man som vi är vana vid snabba sporter som badminton, tennis och en del squash upplevs golfen som en lång väntan."

Costa del Såld
När Sune och Gunborg flyttade till Calahonda, hade de tidigare aldrig varit på Costa del Sol.
"Jag brukade kalla kusten för Costa del Såld för på slutet av 80-talet var allt sålt. I varje fall runtomkring Calahonda”, säger Gunborg. "Men idag är det ju annorlunda."
De trodde också att livet här nere skulle innebära vissa förändringar, som exempelvis att säga adjö till skidåkningen.
"När vi var 50 började vi åka slalom. Det var vår yngsta dotter som introducerade slalomen, och sen var vi fast. När vi flyttade hit trodde vi att vi precis som vår dotter skulle få lägga skidorna på hyllan. Men det blev ju nästan mer skidåkning än tidigare”, fortsätter Sune.
Den yngsta dottern som flyttade till England slutade åka skidor, medan föräldrarna upptäckte Sierra Nevada.

"Ni som är så gamla"
"Jag vet inte hur många gånger vi har hört – ska ni åka skidor, ni som är så gamla? Och när några engelsmän som är vänner till oss, berättade hur bra de åkte och alla skidskolor de gått i åkte vi gemensamt upp till Sierra Nevada en helg och åkte skidor."
Båda två skrattar gott åt historien.
"Det var en syn att se dessa britter på skidor. De intog "plogen" och sedan hasade de sig ner medan vi kom svischande nedför backarna och avslutade med en elegant stopp-sladd."
Idag åker de inte skidor längre då Gunborg för omkring 10 år sedan fick gjort ett höftinplantat och hon vill inte riskera att ramla och förstöra höften.

Fler bekanta på Costa del Sol
Sune Hallgren hann nästan med ett veteranrekord innan han flyttade till Spanien – 49.5 år på samma företag.
"Jag har gått den långa vägen. Direkt efter realen började jag som 15-åring med att diska burkar i kemilabbet på företaget. Sedan utbildade jag mig till kemiingenjör och slutade som fabrikschef."
Under hela deras yrkes verksamma liv har de bott i Norrköpingstrakten.
"Trots alla år i Norrköping känner jag fler här på kusten”, säger Gunborg. "Är jag ute på stan är det betydligt fler jag hälsar på här än i Norrköping."
Båda två är aktiva här på kusten och har inte låtit åldern hindra dem. Gunborg är 84 år och Sune 86.
"Nu har vi kommit upp i en ålder då man spelar boule”, säger Sune och skrattar. "Vi är båda med i styrelsen för SPF, Sveriges Pensionärsförbund, och jag är också deras IT-ansvarig. Sen är jag också ordförande i urbanisationen där vi bor."
Sune är dessutom mycket väderintresserad, och har sedan början av 90-talet gjort dagliga väderobservationer som han redovisar på sin hemsida Sunes väder www.calahondatiempo.tripod.com.
För att behålla sin goda kondition och form vandrar de varje dag uppe bland bergen och har alltid stavarna med sig.

 

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.