Hundägare eller inte, men visst blir man trött på att trampa i hundbajs? Eller vara tvungen att gå på gatan istället för på trottoaren, som är förorenad därför att hundägare inte ids plocka upp efter sin hund.
Allt fler lagar och förordningar dyker upp med jämna mellanrum då kommunerna försöker göra något i kampen mot nedsmutsningen som våra fyrbenta vänner står för. Nu senaste var det i Benalmádena där kommunen gick ut och meddelade att den som inte plockar upp efter sitt sällskapsdjur, vilket oftast är en hund, riskerar böter på mellan 700 – 3 000 euro. Men blir det renare med högre böter? Knappast. Tyvärr finns det inget likhetstecken mellan höga böter och rena gator.

Lär din hund gå på "toaletten"
Om man har hund och bor i ett tätbebyggt område, kan man göra det mycket enkelt för sig och slippa pinsamma situationer som när hunden sätter sig mitt på trottoaren och bajsar och man har ingenting att plocka upp det med. Man kan nämligen lära hunden att göra "toalett". Det innebär att hunden lär sig kissa och bajsa på kommando.
Den skeptiske tänker säkert, går det verkligen att få hunden att uträtta sina behov när man säger till? Såklart, bara hundägaren lär sig när, hur och varför det ska användas.
Syftet med att lära hunden att uträtta sin ”toalett” när man säger till är att hundägaren kan välja en lämplig plats där det inte stör någon. Dessutom är det en skön känsla att veta att nu sätter sig inte hunden och gör någonting där den inte ska. Det förenklar också om man har lite bråttom, och har en hund som kan gå i evigheter med nosen i marken utan att det händer något. Kan den göra sin "toalett" när man säger till försvinner ett stressmoment, för både hunden och ägaren.
På några orter i Holland finns det hundskolor där hundar lär sig "göra ifrån sig” på kommando på de kommunala hundtoaletterna. Och det har blivit väldigt uppskattat.

Alla hundar kan lära sig
Det är viktigt att särskilja orden man använder så hunden förstår skillnaden mellan dem. Vilka kommandon man väljer spelar ingen roll.
Till skillnad från vanlig hunddressyr går det inte att använda kommandona när som helst. Det måste naturligtvis vara i samband med att hunden behöver uträtta sina behov. I regel är det under de första 5-10 minuterna när den blir rastad.
Komma med påstående att det inte går att lära äldre hundar specialkommandon som de här, stämmer inte. Naturligtvis det är enklare att lära en valp eller unghund som befinner sig i en allmän inlärningsfas. Äldre hundar behöver mer tid på sig, särskilt de som brukar gå sina invanda rundor med egna lukt- och kisställen.
Man måste komma ihåg att det är skillnad på en hanhund och tik. En tik kissar en eller två gånger medan hanhunden kan skvätta några droppar här och där, otaliga gånger. Därför är det lättare med en tik, i det här fallet.

Så här tränar du din hund

• Börja med att varje gång hunden kissar eller bajsar säga kommandot man valt. Använd bara ett ord och träna bara en sak åt gången. Upprepa detta ett antal gånger utan krav på att hunden ska förstå.
• Gå till samma plats så hunden förknippar det med ”toalett”.
• Efter några gånger säger man kommandot precis när hunden ska sköta om. Gör hunden vad den ska, så ge den massor av beröm! Då har den gjort rätt. Upprepa detta flera gånger.
• Nästa svåra steg är att säga kommandot innan hunden markerar. Försök att se och lära hur hunden uppför sig minuten innan. Säg kommandot och gör hunden vad den ska i samband med kommandot, då är det jättemycket beröm. Kom ihåg att det inte får bli tjatigt, det ska vara roligt att gå ut och kissa.
• När det här fungerar kan man så smått ta med hunden till andra platser, försöka läsa av hunden innan den markerar och säga kommandot. Fungerar det har den förstått.
• Kan hunden det första ordet är det lättare att lära det andra. Men stressa aldrig hunden och tappa inte tålamodet. Låt det ta den tid det tar. Dessa specialkommandon är förknippat med något som är naturligt för hunden att göra. Blir det fel kan den bli förstoppad, börja kissa inne och visa ett stressat beteende. Skulle det hända, avbryt alltsamman och låt det gå ett tag innan man börjar om från början.
• Sist men inte minst, man kommer aldrig ångra att man lärde hunden de två momenten!

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.