Vi har alla hört talas om "look-alike" men kan man vara så lik någon annan att en av Sveriges största tidningar tar fel?

Det är många som under årens lopp har försökt sig på att efterlikna och se ut som drottning Silvia. För det stora flertalet är viljan större än själva likheten. Och så finns det Lisbeth Jönis, där likheten med Silvia är så påfallande att det fått Expressen att ringa till hovet för en kommentar.
"Visst har jag under årens lopp fått kommentarer om att jag är lik Silvia men det är inte något jag själv går och tänker på. Jag tycker knappt själv att jag är lik henne”, säger Lisbeth Jönis.
Även om Lisbeth inte ser likheterna finns det många andra som gör det. Det var i slutet av 90-talet som hovet i Stockholm fick en underlig förfrågan:
"Varför gör drottningen reklam för McDonald’s?"

Drottningen gör inte reklam
Under ett års tid gjorde McDonald’s en rikstäckande reklam med Lisbeth Jönis, där hennes ansikte prydde tunnelbanestationer, bussar och husfasader. Det var många som såg reklamen men först när den kom in som helsida i Expressen tog det fart. Redaktionen på tidningen trodde knappt sina ögon. Drottningen gör reklam för en hamburgare. Hovet blev uppringt för en kommentar och det tog ett tag innan både hovet och Expressen förstod vad man menade. Nej, drottningen gör ingen reklam. Men varför är hon då med i McDonald’s reklam? Men drottningen medverkar inte i reklam och inte heller för McDonald’s. Vem är det då som är på bilden?

Upp till bevis
Expressen förstod snart att det inte var Silvia utan en look a like. Och en mycket bra sådan. För att undersöka saken ringde tidningen hem till Lisbeth mitt i natten för en kommentar och klockan tre på natten stod tidningen utanför hennes dörr. De gav sig inte förrän de fått se och träffa Lisbeth.
"Det var inte riktigt klokt. Jag blev lika förvånad som hovet, när Expressen ringde. Särskilt när reklamen pågått i över ett år och ingen annan hade reagerat”, säger Lisbeth. "Och bilden och reklamen har inte det minsta med drottningen eller kungahuset att göra."
Men Lisbeth fick hoppa i kläderna och visa upp sig för Expressen, mitt i natten.
"Jag kan inte förklara varför bilden plötsligt blev så uppmärksammad. Kanske det berodde på bildens storlek. När den hängde på tunnelbanestationerna var den väldigt stor och de flesta gick förbi mycket nära. De såg att det hängde något där, men fick antagligen inte en helhetsbild som man får i en tidning där formatet är mindre och man får bilden face to face."
Efter det här har Lisbeth bland annat gjort ett modereportage i Svensk Damtidning under namnet "Silvia looken".

Mindre lika idag
Lisbeth arbetar fortfarande som modell och har gjort det i 32 år, men säger att hon idag inte är särskilt lik Silvia.
"Vi har åldrats lite olika. Och efter drottningens förmodade plastikoperationer är några gemensam ansiktsdrag mer eller mindre borta."
Men trots att hon är mindre look-alike idag kommer hon att pryda omslaget som drottning Silvia på sin egen vinkatalog som kommer ut i slutet av 2009.
"Det är mer som en rolig grej. Och med smink och rätt kläder kan man ju göra en hel del."

 

 

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.