Nyheter januari 2010

Marbellas nya stadsplan klar i februari
Marbellas nya stadsplan (PGOU), den första på cirka 20 år, ska vara klar i februari. Den länge efterlängtade planen försenades på grund av det saknades godkännanden från Junta de Andalucía och centralregeringen. Bland annat avvaktade man en rapport från miljödepartementet med departementet har principiellt godkänt planen, även om man pekar på bristande detaljer som klarhet runt användningen av allmänna vägar och risker i samband med skogsbränder.
Det är Junta de Andalucía, som ska ge det slutliga godkännandet av planen, eftersom man 2006 tog bort den befogenhet från den dåvarande kommunfullmäktige, ledd av Marisol Yagüe. Lokalregeringen har fram till maj på sig att ge grönt ljus, men lovar att göra allt för att kunna göra det redan i februari.
Marbellas kommunfullmäktige har redan hållit de inledande mötena med representanter för företag som är intresserade av att investera i kommunen, så snart planen är godkänd. Och på samma sätt pratar man med byggherrarna som gärna vill legalisera de redan uppförda byggnaderna.
Planen visa hur Marbella kommer att se ut i framtiden och den ska återupprätta normala förhållanden i kommunen efter det kaos som borgmästare och kommunfullmäktigeledamöter från GIL-partiet lämnade efter sig. Planen kommer också att locka nya investeringar till kommunen.

Vägen mellan Coín och Alhaurín el Grande är åter öppnad
Landsvägen A404 mellan Coín och Alhaurín el Grande som varit avstängd under åtta månader på grund av vägarbeten har öppnat igen.
Det rör sig om en sträcka på bara 1,6 km, men vägen är nu bredare och flera kurvor och backar är uträtade. Arbetrt har kostat 2,6 miljoner euro.
Det kommer fram till slutet av januari att fortsätta förekomma mindre arbeten på sträckan.

Miss Gibraltar blir Miss World
Kaiane Aldorino från Gibraltar blev i december utsedd till Miss World.
Den 23-åriga Miss Gibraltar blev i den 59:e Miss World-final, som hölls i Johannesburg, vald bland 112 hoppfulla unga kvinnor.

Stränderna i Marbella och Nerja bland Europas bästa
380.000 internetanvändare har på sajten www.trivago.es avkunnat sina domar över kvaliteten på stränderna i Europas semesterstäder. Man kunde röst på 50 olika städer. Bland de 16 spanska städerna som var med i undersökningen fick Palma de Mallorca den högsta placeringen medan Marbella blev nummer 11 och Nerja nummer 14.
Belek i södra Turkiet är enligt undersökningen Europas bästa semesterstad medan Binz i Tyskland var näst bäst.

Ytterligare 511 spanska soldater till Afghanistan
Den spanska regeringen har beslutat att skicka ytterligare 511 soldater till Afghanistan, det motsvarar en ökning på 50 procent.
Beslutet togs efter en uppmaning från den amerikanska president, Barack Obama. Soldaterna ska i januari skickas till provinsen Baghdis där de ska utbilda de afghanska styrkorna.

Parlament i Katalonien beslutar att rekommendera förbud mot tjurfäktning
Parlament i Katalonien, El Parlament, beslutade i slutet av december att rekommendera ett slutligt förbud mot tjurfäktning.
Omröstningen skedde i kölvattnet på en kampanj arrangerad av organisationen Prou (katalansk för Nog), där 180.000 underskrifter krävde ett förbud.
67 parlamentsmedlemmar röstade för, medan 59 röstade emot och fem avstod att rösta. Omröstningen var anonym. Det röstades tvärs över partigränserna, det vill säga, att alla medlemmar av CiU inte röstade för och samtliga PSC;are var inte emot lagförslaget.
Nationalisterna förnekade att deras rekommendation till ett förbud beror på att tjurfäktning är en symbol för det samlade Spanien, men att man uteslutande önskar att sätta stopp för djurmisshandeln.
Det slutliga avgörandet har ännu inte träffats. Det sker under en slutlig omröstning 2010 men många anser att omröstningen i december var början på slutet för tjurfäktning i Katalonien. Lagen ska dock inte förbjuda tjurrusning, där det bl.a. sätts fyr på tjurens horn.
I Andalusien rekommenderade ordföranden för PP-A, Javier Arenas, att Junta de Andalucía inför en lag som ska försvara tjurfäktning, som han kallar
"vår tradition, vår kultur och vår nationella fiesta".
Se också Vox Pop i detta nummer av En Sueco.

Jakten på Lorcas kvarlevor
Arkeologer från universitetet i Granada grävde i slutet av förra året i ett område vid Alfacar, som man trodde innehöll kvarlevorna av Federico García Lorca, som blev dödad under inbördeskrigets första månader (1936-39).
Under inbördeskriget och de följande knappt 40 åren av diktatur blev få händelser så mörklagda som mordet på Lorca. Han antas ha blivit anhållen den 17 augusti 1936 för statsfientliga aktiviteter. Han skulle senare ha blivit transporterad bort från fängelset och här slutade spåren, tills två skribenter på 50- och 60-talet började undersöka saken närmare. De intervjuade förmodade vittnen som sade att Lorca tillsammans med tre andra  transporterades till en klyfta mellan Alfacar och Viznar, där de sköts och kastades i en gemensam grav.
Även om det troligen var högerflygeln som dödade Lorca, anser historiker, att vänsterflygeln hade lika många mord på sitt samvete.
Även efter diktatorns död 1975 fanns det ett oskrivet avtal om att man inte talade om morden och andra händelser som förekom under inbördeskriget.
Men under de senaste årtiondena har avtalet blivit ersatt av kraven på att få veta vad som egentligen hände. Artiklar, böcker och dokumentärprogram har fokuserat på allt från massavrättningar av människor på båda sidor och löftet om att finna de barn som sändes i exil till Sovjetunionen, till lagen som  2007 slutligen gav soldaterna som kämpade för republikanerna rätt till pension och som påbjöd avlägsnandet av alla symboler från Francos regimen från offentliga platser.
Det senaste i debatten var kravet på att få veta vad som hände med Lorca. Hans släktingar var trots allt inte eniga och hade först motsatt sig utgrävningen. Men då familjerna till två av de han förmodas ligga ihop med ville ha dem uppgrävda tillät familjen Lorca, och därefter också domaren vid högsta domstolen Baltasar Garzón, att arbetat kunde börja.
Efter en och en halv månads utgrävningar meddelade arkeologerna likväl att de inte funnit varken Lorcas eller de två andra personernas skelett.
Det debatteras nu om man ska göra grävningar i andra områden.

600 malagueños dör varje år av rökning
600 personer dör varje år i Málagaprovinsen som en direkt följd av rökning. Den dåliga vanan är därmed skulden till ungefär 18 procent av samtliga dödsfall.
27 procent av provinsens invånare röker, 34 procent av männen och 23 procent av kvinnorna. Största delen av rökarna är mellan 36 och 50 år gamla. Det röks i genomsnitt 14,8 cigaretter om dagen.
I början av 2010 ska regeringen ta det slutliga beslutet om man ska förbjuda rökning i alla offentliga områden, också utomhus.

Katalonien röstar om självständighet
En inofficiell omröstning hölls i mitten av december i 167 olika städer i Katalonien. En paraplyorganisation för en rad gräsrotsrörelser som strävar efter ett oberoende arrangerade omröstningen och eftersom man valt städer där den största delen av befolkningen är för självstyre röstade inte överraskande 94 procent av deltagarna för.
25 procent av städernas invånare deltog. Arrangörerna hade förväntat sig ett 40 procentigt deltagande, men sade i alla fall att omröstningen var en framgång.
"Katalanerna har valt att bilda en oberoende stat," uttalade en representant.
Efter det att Katalonien 2006 fick långtgående autonomi, som kontroll över rättssystemet och infrastruktur samt rätten till att officiellt kalla regionen en nation, utmanade konservativa krafter de konstitutionella ändringarna och högsta domstolen undersöker för närvarande om man kan upphäva förändringarna.

32 dagars hungerstrejk på Lanzarote för ett oberoende Västsahara
Efter 32 dagars hungerstrejk på Lanzarote flögs den västsahariska aktivisten Aminatu Haidar den 18 december tillbaka till sin hemstad El Aaiún i Västsahara.
Hon kämpar för Västsaharas oberoende som har varit under marockansk kontroll sedan Spanien lämnade området 1975, och hon motsätter sig att ha marockanskt medborgarskap.
I november hade Haidar, 43, varit i USA för att motta ett fredspris varefter de marockanska myndigheterna vägrade henne inresa till sin hemstad eftersom hon hade skrivit västsaharisk nationalitet på inresedokumentet. De konfiskerade hennes pass och satte henne på ett flyg till Lanzarote, där hon fick lov att komma in trots avsaknaden av pass.
Marockanska myndigheter insisterade på att om hon ville återvända skulle hon svära trohet till Marockos kung, Mohammed VI, vars far var den som invaderade Västsahara 1975.
Haidar slog upp ett tält vid flygplatsen Arrecife, där hon hungerstrejkade i över en månad. Läkarna fruktade att hon var nära att dö och de marockanska myndigheter befarade att hon därmed skulle bli en martyr.
Under tiden hårdnade den diplomatiska situationen mellan Spanien och Marocko, som är beroende av varandra i kampen mot narkotika, illegal immigration och terrorism. Marocko skickade en delegation till USA för att be amerikanska diplomater om hjälpa med att förhandla fram en tillfredsställande lösning.
Den spanska regeringen var pinsamt berörd och erbjöd aktivisten spanskt medborgarskap, vilket hon avvisade. Många menade att hon inte skulle ha fått lov att resa in i landet samt att regeringen skulle utpekats som ansvarig om Haidar hade dött av hungerstrejken.
Den 18 december gav Marocko slutligen upp för det internationella trycket och tillät henne att åka till Västsaharas huvudstad, där hon blev inlagd på ett sjukhus.
"Det är en triumf för Västsahara," sade Haidar, innan hon lämnade Lanzarote.

Babyboom i Marbella
Födelsetalen faller i Málagaprovinsen men inte i Marbella, meddelar hälsomyndigheterna. Under det första halvåret av 2009 minskade antalet nyfödda i Málagaprovinsen med 12 procent i förhållande till samma period året innan. Det motsvarar 1 000 färre barn.
I Marbella är situationen dock en helt annan. Här steg antalet nyfödda under samma period med 12,5 procent. Fyra av 10 barn som föddes på sjukhuset Costa del Sol har utländska föräldrar och de flesta är från Marocko och Sydamerika.

Falska polismän bakom grovt rån i Torreblanca
Natten till den 13 december stod fyra tjuvar bakom ett utstuderat och grovt rån i Torreblanca, Fuengirola.
Omkring kl. 23 bankade de på offrets dörr och utgav sig för att vara poliser. Det intet ont anande offret öppnade dörren men blev chockad då han blev lagd i handbojor och bunden. Mannen, som är brittisk, är professionell pokerspelare. Tjuvarna tvingade honom att säga var i huset han hade gömt sina pengar. För att få britten att berätta, gav rånarna honom en injektion med ett ämne som skulle få honom att säga sanningen. Tjuvarna utsatte dessutom britten, samt en vän till honom som också fanns i huset, för våld som slag och sparkar. Efter det osedvanliga grova rånet stack tjuvarna med cirka 4 000 euro i kontanter, två bärbara datorer och några mobiltelefoner. Britten lyckades göra sig fri och ringde polisen, men det fanns inga spår efter gärningsmännen. Den 17 december var det ännu ingen anhållen för dådet.

Guardia Civil-poliser invaderar Gibraltar
En dag i december såg invånarna i Gibraltar sin halvö invaderas av poliser från Spaniens Guardia Civil.
Polismännen jagade en båt som de trodde hade narkotika ombord och följde efter den in i Gibraltarbukten och in i hamnen. Båda båtarna stoppade av Gibraltars polis. Polismännen blev kvarhållna i två timmar, varefter kollegor från Algeciras kunde hämta hem dem.
Utrikesminister, Alfredo Pérez Rubalcaba, ringde därefter till premiärministern på Gibraltar, Peter Caruana, för att förklara att polismännen agerat i stridens hetta och för att officiellt be om ursäkt.

Nätverk med människohandel avslöjat
20 personer blev i december anhållna i Almería misstänkt för att stå bakom ett omfattande nätverk av människohandel. Polisen hade planerat operationen under en längre tid. Genom övervakning hade de kommit fram till att de misstänkta enligt uppgift hade kidnappat kvinnor både hemma och utomlands för prostitution och människohandel. Gruppen gick under namnet María Dolores y sus gatitas, som betyder María Dolores och hennes kattungar, och de gjorde reklam för sina aktiviteter på särskilda hemsidor.
Det var genom detta som polisen fick reda på att flera av de anhållna i över 20 år varit engagerade i människohandel. Bland de anhållna fanns minst fem spanjorer, men också personer från Colombia, Argentina, Brasilien, Venezuela och Litauen.

Osbornes tjurar fredade för alltid
Några av de kända Osborne-tjurarna, som har prytt landskapet runt om i Spanien under mer än 50 år, ska fredas för alltid.
Den andalusiska regeringen beslutade i december att tre tjurar, en i Córdoba, en i Jaén och en i Allmería, fredas i kategorin som heter "Bien de Interés Cultural" – värden av kulturellt intresse.
20 silhuetter av tjurarna finns utställda i södra Spanien. Tre av dem är knappt sju meter höga, medan resten är gigantiska tjurar och upp till 14 meter höga.
Figurerna av de kända tjurarna gjordes under 1950-talet av reklamtecknaren Manuel Prieto Benítez. De blev tillverkade till ett reklaminslag för Osbornes viner men har sedan övergått till samlingen av nationella kulturvärden, som exponent för den så kallade popkonsten.
Under åren har tjurarna varit hotade av t.ex. ett förbud mot reklam längs med landsvägarna, men de har hittills blivit förskonade eftersom de stora svarta tjurarna betecknas som en symbol för det gamla Spanien och dess kultur. Nu låter man benådningen vara permanent.

Regeringen bestämmer temperaturen
Regeringen har nu beslutat hur höga och låga temperaturerna i offentliga lokaler, privata affärer och kontor, biografer och barer bör vara framöver
Under vinterhalvåret bör temperaturen inte överstiga 21 grader och på sommaren bör det inte kylas ner till lägre än 21 grader.
Lagen är naturligtvis antagen för att spara energi.

Jordskalv märktes i tre andalusiska provinser
I december registrerades ett kraftigt jordskalv i Atlanten, cirka 100 km sydväst om den portugisiska sydspetsen.
Jordskalvet uppmättes till 6,3 på Richterskalan och var så kraftfull att det kändes i Huelva, Cádiz och Sevilla.
Det är inte första gången det registreras ett jordskalv i området sydväst om Portugal, men detta var kraftigare än de flesta andra. Den 20 december 1989 uppmättes ett jordskalv på 5,3, som den gången ledde till strömavbrott och panik bland invånarna i Sevilla och Huelva.

Grön energi i Fuengirola
Offentliga byggnader i Fuengirola ska nu få solpaneler. Enligt borgmästare Oña är det ett unikt initiativ i Andalusien.
12 byggnader får solfångare och de installeras på sportcentret Juan Gómez Juanito och stadion Santa Fe de Los Boliches.
Solpanelerna hyrs ut till privata som betalar 12 procent av omsättningen till kommunen.

Spanien blockerar EU:s nya hälsoplan
Europa Kommissionen vill införa ett system där alla EU-medborgare fritt kan bestämma var de vill bli behandlade och få räkningen betald i hemlandet.
I december motsatta sig Spanien lagförslaget och detsamma gjorde sex andra länder.
Spaniens hälsominister, Trinidad Jiménez, sade att lagen skulle kosta Spanien ungefär två miljarder euro om året, då man t.ex. som svensk boende i Spanien kan åka till Sverige för vård, som den spanska staten skulle betala.
Hon ansåg också att planen skulle underminera jämställdheten inom den nationella hälsovården, då utlänningar skulle bidra till ytterligare väntetider för spanjorerna själva och underströk orättvisan att en spanjor skulle kompenseras med behandlingar på privata kliniker i utlandet, vilket man i Spanien själv får betala för.
Kommissionen har bett FN-domstolen avgöra när en patient fritt kan välja var vederbörande vill bli behandlad.

Sharia-lag i Tarragona
En kvinna blev i december dömd till döden med stening eftersom hon hade varit otrogen mot sin man. Det menade i alla fall kvinnans familj.
De hade sett henne i sällskap med en annan man, varefter hon blev "ställd inför rätta" och har sedan varit inspärrad på en gård fram till att avrättningen skulle verkställas. Kvinnan lyckades fly och hon kontaktade den katalanska polisen, Mossos d’Esquadra. Därefter blev sju män anhållna, anklagade bland annat för mordförsök. Blir de dömda kan de få över 23 års fängelse.

Estepona kommun utan telefon
Esteponas kommunfullmäktige har svårt för att få ekonomin att gå runt.
De omkring 1.300 anställda i kommunen får lönen utbetald med månaders förseningar och i december spärrade Telefónica återigen kommunens telefoner, eftersom telefonräkningen inte var betald. Även brandkåren stod utan telefon.
Totalt är kommunens skuld på 350.000 euro, men telefonbolaget hade begärt att få 100.000 euro, men kommunen kunde inte betala.

Inga levande modeller i skyltfönster
Ett lingerie i Jaén skapade under julmånaden ett ramaskri, då ägaren av damunderklädesaffären Tentación i Jaén beslutade att använda en levde kvinnlig modell i skyltfönstret. Den unga kvinnan var klädd i bikini, men trots det ansåg tre jämställdhetsgrupper att det var tal om diskriminering och stämde affärens ägare, María Galán.
För att undvika en rättegång beslutade Galán att också anställa två manliga modeller som skulle sitta i fönstret iförda badbyxor. Men ändå anser jämställdhetsrådet i Junta de Andalucía fortfarande, att ägaren har överskridit jämställdhetsrådet och det blir en rättegång
Den kvinnliga modellen sa att hon tyckte det var orättvist om hon skulle mista sitt arbete till fördel för en skyltdocka.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.