Dolph Lundgren I sin nya roll som ambassadör för Marbella

Dolph Lundgren I sin nya roll som ambassadör för Marbella

Som ni vet, eller kanske inte, så den 1 december 2009, blev Dolph Lundgren, utnämnd till ”turistambassadör” för Marbella. Varför sa han ja till det egentligen? Vill han spela sin nya roll som action hero eller som galjonsfigur? Kan han boxa stadens rykte i form?
Den nu 52-årige Dolph Lundgren är mellan filminspelningar och en skidresa till Andorra med familjen, när En Sueco möter honom i Marbella för att fråga om detta och andra frågor.

Varför sa du ja till att bli ambassadör för Marbella?
Det var en stor ära att bli tillfrågad. Jag känner Ángeles Muñoz och Lasse Broberg privat och då jag gärna vill bidra till att ge staden en mer positiv publicitet och bidra till att locka turister och investerare sa jag ja tack med detsamma.

Dolphs utnämning beror naturligtvis på att Marbella behöver en galjonsfigur eller en PR-man för att ge staden uppmärksamhet efter det tomrum som t ex Sean Connery och Kong Fadh lämnade.

Marknadsför du stan aktivt också? Och vad har du gjort under dessa månader?
Jag har verkligen bara börjat, men jag har redan gjort en sak med Ángeles Muñoz, det var en presentation av Marbella på en bostadsmässa i Stockholm. Det var kul att vara delaktig.

Menar du att Marbellas rykte fortfarande är så dåligt?
Det talas mycket om korruption och liknande, men det är mest här och i England som stan har ett olyckligt rykte. I andra länder, som till exempel USA, får jag bara positiva kommentarer när jag berättar att jag bor i Marbella.
Och kanske det inte längre är så dåligt. Egentligen tror jag att det bara har varit ett löst rykte som staden troligen överlever.

Har ryktet varit helt oförtjänt?
Nej. Marbella har varit lite som vilda västern, en massa skurkar slog sig ner här, och tidigare kommunfullmäktige tillät att staden byggdes sönder och samman. Men när jag jämför Marbella med till exempel London, där jag bor en del av året, så är här fortfarande många fler gröna och öppna ytor.
Skurkarna påverkade dock inte mig och min familjs liv och oavsett vad, så har jag alltid själv tyckt att det var häftigt att så olika och färgstarka typer kom hit. Jag trivs med vilda västern, med att inte allt är så korrekt. Att här finns så många sorter betyder att när man går på café, sitter de andra inte och glor på en, som de gör i bland annat Milano, folk är inte så arroganta här och det är ok. Faktiskt så påminner människorna i Marbella mycket om NewYorkborna – man kan vara den man vill.

Och vem är då det?

Jag vill gärna leva ett lugnt liv. Jag tränar i gymmet, vi är kanske på stranden och mina döttrar går i skolan. Just nu går båda i en internationell skola, men vi talar om att kanske den minsta ska börja på den svenska skolan här i Marbella.
Området är väldigt bra för barnen. De har nästan blivit latinas, umgås med flera olika nationaliteter, lär sig flera språk och att vara öppna och toleranta för främmande kulturer.

Hur många månader om året bor du och familjen här?
Min advokat insisterar på att jag skall säga färre än 183 dagar om året.
Nej, Marbella har varit vårat fasta tillhåll i 16 år nu. En del av tiden bor vi i Sverige, London och USA. Jag reser mycket, men de senaste 10 åren har min fru och barnen bosatt sig i Marbella den mesta av tiden.

Hur har du sett staden förändras?
Tidigare var det mest aristokrater som kom till Marbella. De var tysta och lugna. Senare kom de nyrika, som skulle visa upp och skämma ut sig. Nu är här tyst igen och det har jag inte något emot.
I övrigt tycker jag om att allt fungerar, allt löser sig alltid. Kanske tar saker lite längre tid men folk är alltid optimistiska. Det är lite som om att så länge solen skiner, vilket den säkert gör, så löser sig allt. I andra länder är folk mer negativa.
Efter vilda västern-perioden så har bland annat säkerheten blivit bättre, Till exempel ser vi fler poliser på gatorna.

Vad skulle du vilja göra för staden?
Jag har drabbats av några galna idéer om vad som skulle kunna dra folk till stan. Ekonomin är fortfarande dålig men så snart borgmästaren har fått styr på stadsplanen så kommer investerare säkert tillbaka. Det vore trevligt att kunna organisera en mässa eller en festival som satte Marbella på kartan igen.
En filmfestival hade varit fantastiskt och Mr Banderas är ju också ofta här. Det finns redan festivaler i San Sebastian, Cannes och många andra städer, så det här ska vara något annat. Det skall vara något trevligt och charmigt.

Som Andalucia Tennis Experience?
Ja, tennisturneringar är en god idé. Jag vet dock inte om jag kan vara med under turneringen på Puente Romano. Jag skall ju arbeta också.

Kommer du att stanna i Marbella?
Min fru är född här, barnen tycker att det är deras hem. Och området har alltid gett mig en speciell känsla och vi trivs alla med den sydeuropeiska livsstilen, så det tror jag. Det är dessutom praktiskt, det är lätt att resa härifrån, så på många sätt är Marbella fortfarande en idealisk boplats.


Filmaktuell Lundgren
Dolph Lundgren är med i två nya filmer som har premiär i år.
I den första, Universal Soldier: Regeneration, som visas på biograferna från april månad, spelar han ihop med Jean Claude van Damme.
The Expendables heter den andra, kommer på duken i augusti. Här spelar han ihop med bl a Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger och Bruce Willis.


 

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.