La Sueca besöker Museo de Vino i Mijas

La Sueca besöker Museo de Vino i Mijas

Som många andra är mitt intresse för mat och vin stort, så en dag tog jag bilen till Mijas för att besöka Museo de Vino. Jag trodde att jag skulle till ett vinmuseum, var jag skulle få berättat för mig om olika viners framställning etc. Men det var inte riktigt som jag förväntat mig, det var en gastronomisk upplevelse av både vin och mat.

Utifrån gränden ser vinmuseet ut som en restaurang, så jag är faktiskt på väg att gå förbi det innan jag kontrollerar adressen och inser att jag faktiskt har kommit rätt. Här hälsas jag välkommen av Julian San Juan, som är somalier och också chef för museet. Julian var faktiskt med och startade vinmuseet i Mijas för åtta år sedan, efter att det tidigare legat i Ojén.
När jag hängt av mig frågar han om jag vill ha ett glas vin och efter önskemål serveras jag ett torrt vitt vin, som passar utmärkt att smutta på medan han visar mig runt i byggnaden. Inredningen och stilen är rustik. På bottenplanet finns några mindre bord precis vid ingången och längre in ett stort träbord med bänkar. Härifrån kan man också komma ut till en patio, som är grön och murrig under sommarhalvåret. Jag får veta att huset från början var Mijas elcentral och att Julian och hans kompanjoner valde just detta hus för att bevara en del av det gamla rustika i Mijas. Byggnaden hotades nämligen av helrenovering efter att centralen flyttats allteftersom byn har växt, och jag måste säga att de har lyckats bevara det på ett bra sätt och skapat en mysig ”vinig” stämning. Ni vet sådär som när man kliver in i ett rum med dova färger, kraftiga möbler och lantlig känsla och säger: ”Tänk att sitta här en ljum sommarkväll med ett glas rött”.

Vi fortsätter till övervåningen där det finns två stora öppna rum. Det var här som mannen som tog hand om elcentralen bodde med sin familj, men idag står här tre långbord. Överallt finns det vin: röda, vita, rosé, dessertviner och allt som hör till: öppnare, karaffer, kylare m.m. Här på övervåningen finns mest röda viner, fast man kan hitta ett och annat vitt, och de kommer från hela Spanien. Nyfiket går jag och tittar runt och här kan man faktiskt hitta en del godsaker, och med oss tar vi en flaska Palacio de Villachica – som är det vin som de säljer mest av, och en San Vicente.

Vi går tillbaka till undervåningen var de bara har lokala viner från Málaga, och självklart även sherry. Nu serveras det härligheter såsom jamón serrano, chorizo, carpaccio, foie gras m.m. Här får jag också smaka de två röda vinerna, samt några till och två olika dessertviner. Vi sitter och pratar och Julian berättar om verksamheten. Det visar sig att det egentligen inte är ett vinmuseum i ordets rätta bemärkelse, utan ett vinotek, som också utbildar sina gäster. Jag får också smaka på hur man kan döda ett vin genom att lufta det för mycket, och det gör verkligen skillnad.
Julian berättar att de har öppet för provningar och kurser, middagar, event, samt företagsteambuilding. Men vem som helst är välkommen för att få sig ett glas vin och lite tilltugg. De har över 150 olika viner och om man önskar kan man sedan köpa med sig favoritvinet hem. De fraktar till och med vin till Sverige, till personer som hittat just sin favorit här.

Vi har mycket trevligt där vi sitter och njuter av mat och vin, och märker inte att tiden springer ifrån oss, och plötsligt är det dags för Julian att stänga. Men innan vi skiljs åt berättar han att Museo de Vino i Mijas, förutom vin, också har provning av choklad, olivolja och cigarrer – en livsnjutares dröm!

Öppettiderna varierar mellan årstiderna, så kontakta dem eller på tel. 952 48 63 67, eller gå in på deras hemsida:
www.museovinomalaga.org, för mer information.

Museo de Vino Mijas
C/ San Sebastián 14
Mijas Pueblo
 

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.