Passion skapar motivation

Passion skapar motivation

Medan spanska ungdomar tältar vid Puerta del Sol i Madrid i protest mot den höga arbetslösheten, sitter svenska ungdomar hemma och tjänar pengar på att blogga om sin vardag som innefattar lyxshopping, barnmatsdieter och utlandsresor. De har blivit rikskändisar och inspirerar andra till att leva samma extravaganta liv. Aftonbladets krönikör Ann-Charlott Altstadt menar att dessa ungdomar är blåsta, att jobb ska vara slit för småpengar på McDonalds. Är det avundsjuka som sticker i ögonen på oss när vi säger att bloggare inte är ett yrke samtidigt som dessa tjejer skrattar hela vägen till banken? Och finns det verkligen så ofantligt stora pengar att hämta i bloggvärlden?
Många begrundar fenomenet och tänker att dagens bild av en arbetare måste vara väldigt förvrängd och fördriven, en förolämpning mot alla som har ett riktigt jobb. Kanske är det gammelmodighet och oförståelse, men för många har ett jobb har sällan inneburit att sitta hemma och skriva om sminkkonsumtion och barnmatsdieter. Är svenska ungdomar blåsta eller har de hittat sin väg till framgång på en arbetsmarknad där man måste ha utbildning, erfarenhet och kontakter för att få ett jobb? För att dra paralleller är bloggfenomenet inte lika känt och utbrett i Spanien. En teori är att internetanvändningen skiljer sig markant från Sverige där ca 83 % av alla hushåll har internet medan det i Spanien är knappt 60 %. I Sverige har bloggare fått en stjärnstatus, medan man i Spanien inte riktigt förstått vilka förutsättningar det skapar och hur mycket pengar det driver.

Jag satte mig ned med Isabella "Blondinbella" Löwengrip och pratade karriär, bloggpengar och framtid. För att komma dit hon är idag var hon redan vid starten väldigt målinriktad. Vid 15 år hade hon redan startat sitt första företag och idag, 20 år gammal, vill hon inte ha ett jobb hon släpper när hon lämnar kontoret. Hon vill ha en livsstil som präglas utav hennes arbete. Det startade som en blogg och idag är Blondinbella ett varumärke.

Du är en väldigt ung tjej som har byggt upp en otrolig karriär, vad är hemligheten bakom din framgång?
Jag var målinriktad väldigt tidigt och redan som 15-åring visste jag vad jag ville göra. Jag trodde på mig själv och kände aldrig ovisshet inför framtiden. Osäkerhet och komplex tar mycket av ens energi och jag har alltid haft en extrem förmåga att tro att allt jag vill göra går att göra.

Det ryktas om att din pappa står bakom din framgång, medan du säger att du skapat allt själv. Är det möjligt för alla att lyckas?
Det är så Sverige fungerar, tyvärr. Vi har en jantelag som säger att man som ung kvinna inte får lyckas utan det är mannen som är normen bakom varje kvinnas framgång. Jag har byggt allt själv och att försöka motbevisa det som sägs tar bara av min energi.

Det sticker i ögonen på många att se en så pass ung tjej så framgångsrik. Tror du uttalanden om att du är blåst bottnar i oförståelse eller avundsjuka?
Mest oförståelse. Man förstår inte att det man skriver på bloggen är ett urval av vad som händer i ens liv. Väljer man att bara skriva om shopping ser det ut som om man inte gör något annat och då får man uppfattningen om att vi bara köper kläder. Sen handlar det lite om avundsjuka. Många journalister har slitit länge med utbildning och jobb och tror vi fått allt serverat på silverfat för att vi kan skriva utan journalistisk bakgrund. Det är tråkigt att äldre kvinnor inte hyllar den yngre generationen för att vi vågar ta en annan väg.

Alla har inte förutsättningarna att starta tidning bara för att de vill bli journalister utan väljer istället den traditionella vägen.
Problemet uppstår när man tar den traditionella vägen trots att man inte vill göra det. Man följer inte sina drömmar, man ser inga alternativ. Jag själv blir tokig åtta timmar i skolan, och hade antagligen tappat all motivation om jag fortsatt. Alla kan inte gå den traditionella vägen och allt passar inte alla. Det är ingen genväg för att man väljer en alternativ väg.

Hur har du handskas med elakheter?
Folk är elaka för att de inte förstår vad jag gör och för att jag vågar göra mycket som ingen riktigt vågar för rädslan att misslyckas. De förstår inte att jag kämpat mig upp och än idag fortsätter kämpa för att få unga tjejer att våga tro på sig själva och följa sina drömmar.

Tips på att komma ut på arbetsmarknaden?
Var aktiv på sociala nätverk. De flesta företagen finns på Facebook och Twitter. Man kan gå med i deras grupper och söka jobb där. Det man dock ska satsa på först är att bygga sitt eget varumärke på nätet. Se efter vad du har för bilder på din Facebook och andra profiler, vad du har för information om dig själv. Marknadsför dig själv så gott som det går och nätverka utifrån det.

Hur kan man motivera sig själv?
Ur passion skapas motivation. Känn efter vad du tycker är roligt, och känn dig inte styrd av det du "bör göra". Om man gör som alla andra eller låter sig styras av vad andra vill att man ska åstadkomma tappar man glädjen och då går det oftast dåligt. Utgå ifrån vad som är roligt, för det är man bra på och då hittar man motivation.

Om du vore arbetslös idag, hur hade du börjat från noll?
Jag hade tagit ett extrajobb i vilken mat- eller klädbutik som helst. Sparat ihop en massa pengar och kommit på en affärsidé. En webb-butik är det lättaste att starta för att få in en månadslön. Man tar produkter som man vet är lätta att sälja, kontakta företagen och bli en återförsäljare. Att få in 10 000 kronor per dag på en webb-butik är väldigt enkelt.

Kan bloggare komma att bli en yrkesbenämning i framtiden?
Jag skulle aldrig förlita mig enbart på bloggen för att försörja mig, och det är därför jag har så många sidoprojekt. För att tjäna stora pengar på sin blogg måste man antingen vara skribent på en hemsida och ta ut en månadslön, eller driva en stor blogg som företag vill annonsera på.

Unga tjejer bloggar oftast om sin lyxshopping, sina resor och menar att allt är bloggens förtjänst. Finns det verkligen så mycket pengar att hämta?
Det är inte så mycket pengar som folk tror. Jag känner att jag sticker ut lite från denna grupp, men de flesta är unga tjejer som bor hemma och tjänar 10 000 kronor i månaden på bloggen. Då går det ganska fort att köpa dyra saker. det är bara 5-6 personer i Sverige som tjänar över 100 000 kronor i månaden på sin blogg. Många som bloggar idag gör inget annat och förr eller senare kommer man att falla. I början ville alla företag vara med att annonsera men nu finns det för många bloggar.

Bloggen är inget som varar för evigt. Vad är viktigt att tänka på under sina 15 minuter av kändisskap?
Du driver ju en egen firma, så du lär sig otroligt mycket på det. Se bloggen som ett CV, ett sätt att marknadsföra dig själv på. Nätverka, lär känna människor så att den dagen du slutar blogga har kontakter att falla tillbaka på. Man ska även tänka på att vad som läggs upp på bloggen kommer att finnas kvar långt efter att man slutat blogga. Jag själv har valt att ta förebildsrollen och är försiktig med vad jag lägger ut för bilder. Jag har en massa roliga bilder men vet inte om det skadar varumärket eller om det visar en mer mänsklig sida av mig.

Det är en svår balansgång. Många tänker inte på att lättklädda festbilder kommer förfölja dem i framtiden.
Jag väljer att visa en bild av mig som den unga entreprenören Isabella, och jag har varit ganska duktig på att förmedla den bilden av mig själv. Varumärket Blondinbella har ju mognat med mig eftersom jag blivit äldre. Det är inte roligt att en arbetsgivare googlar ens namn om 10 år och får upp en massa lättklädda bilder. Jag hade inte anställt en sån person!

Vad har du för framtidsplaner?
På gott och ont får jag inte vara i fred i Stockholm. Alla är väldigt gulliga och trevliga men ibland vill jag bara vara jag! Och det är en av anledningarna till att jag letar lägenhet i Marbella. En del av min framtidsplanering innefattar även lite business i Spanien, jag ska försöka starta ett bloggnätverk. En portal med bloggar i olika kategorier så det ser jag framemot!

Fakta om Blondinbella
Namn: Isabella Löwengrip
Ålder: 20
Yrke: Entreprenör
Aktuell med: boken Egoboost, tidningen Egoboost Magazine, webb-butiken BellMe, bloggen blondinbella.se, bloggnätverket Spotlife, samarbete med gymnasieskola för unga entreprenörer.

Så tjänar du pengar på din blogg
Starta en blogg
Affiliate nätverk
Annonsnätverk
Sälja annonser
Skriva recensioner
Sälja egna produkter
Viktigt: glöm inte att etikettera nyckelord som google snappar upp.

Av Mary Touma

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.