Costa Biz oktober 2011

Nu närmar sig hösten med stormsteg. Även om vi fortfarande kan vänta oss många sköna och sol-iga dagar så vet vi alla att hösten på kusten kan vara ruggig och ofta bjuda på regn och rusk. Då kan det vara lite extra mysigt och lyxigt att svepa in sig någonting från höstens allra senaste kollek-tioner.
Gunnel Bergman, innehavare av Gunnel’z Fashion, med sitt fokus på trenderna inom hippie-chic, urban design, har nu fått in höstens nyheter.
Här hittar vi bland annat märket The Hip Tee, vars höstkollektion har en genuin och urban design. The Hip Tee kännetecknas av sin vintagestil och för att få rätt känsla skapas den äldre looken genom en manuell process. Alla klädesplagg i The Hip Tee kollek-tionen består av 100 % bomull och passar utmärkt till dig som är stilsäker, men som samtidigt vill krydda med lite traditionell look.

Hos Gunnel’z Fashion hittar man också det norska märket By Ti Mo, som började sin resa inom designvärlden 2004. Kännetecknandet för By Ti Mo (som förövrigt är en förkortning av grundarens namn, Tine Mollatt) är vackra och feminina kläder som samtidigt är moderiktiga samt tillverkade av material och textilier av hög kvalitet. Inom modeindustrin har By Ti Mo redan blivit ett känt namn och allt fler upptäcker de kvinnliga kläderna. Nu finns de alltså även att köpa hos Gunnel’z Fashion.

Som vi alla vet så började Gunnel sin verksamhet på kusten med Gunnel´s Zuecos, de berömda träskorna, som idag kan ses på både svenskars och spanjorers fötter. Självklart följer Gunnel säsongens trender även på träskosidan. Missa inte de nya modellerna, som passar utmärkt till höstens lite kallare och blötare dagar, och som nu finns i butik hos Gunnel’z Fashion.

Gunnel’z Fashion finner du på: C/ Dublin 21, Poligono Industrial, (Bakom El Corte Ingles lager) San Pedro de Alcántara. Tel. 952 785 602, mail: gunnel@gunnelhome.com, web: www.gunnelhome.com.

MÁSmovil fokuserar 100 % på den skandinaviska marknaden

Den norsk/spanska mobil- och internetoperatören MÁSmovil, som 2006 tog upp konkurrensen mot de stora mobiloperatörerna, tar nu ett stort steg för att erbjuda en komplett service till alla skandinaver som antingen är delvis- eller permanentboende i Spanien. Med en av grundarna av MÁSmovil, Christian Solli Nyborg från Norge, i spetsen ska nu en avdelning etableras som endast inriktar sig på den skandinaviska marknaden. ”Trots det stora antalet svenskar, norrmän och danskar i Spanien är det ingen av de andra mobiloperatörer som erbjuder en service som är anpassad till de utländska kunderna, även om de idag utgör ett betydande segment på mobiltelefonimarknaden. Det kan även tilläggas att det också bara är vid få tillfällen som kunderna kan få service på engelska. Genom min mångåriga erfarenhet inom telefonibranschen, bl.a. hos Ericsson, samt mitt stora kunnande om den spanska marknad, så vet jag att skandinaver föredrar att få kundservice på sitt eget språk, och därför gör vi någonting åt saken nu”, förklarar Christian. Under förra månaden bildade MÁSmovil som första mobiloperatör i Spanien ett kundcenter med skandinavisktalande personal där kunderna nu kommer att bemötas på deras eget språk.
Men det är inte endast servicen till de skandinaviska kunderna som kommer att förbättras betydligt. Redan i juli reducerade MÁSmovil sina samtalspriser till Sverige, Norge och Danmark med upp till 25 % jämfört med månaden innan. Det betyder att kunderna nu kan ringa till Skandinavien till mycket fördelaktiga priser. Priset för samtal till fasta telefoner kostar 0,06 euro per minut och 0,15 euro per minut till mobiltelefoner.
En stor del av MÁSmovils framgångar beror även på det stora nätet av återförsäljare på Costa del Sol, var det under de senaste åren har tillkommit en mängd professionella MÁSmovil-återförsäljare. Detta gäller längst hela kusten, från Manilva i väster till Nerja i öster, med den största koncentrationen i Fuengirola och Marbella.

Restaurante El Tomaquet, med ett hållbart koncept

Bor man i Fuengirola så känner man garanterat till den, El Tomaquet, bakom postkontoret i centrum, som slog upp sina portar 1986. Vad man kanske inte känner till är att den sedan 2010 ägs av far och son, Ali Alikhani och Arash Niknam.
De kommer ursprungligen från Iran, men mellan 1986 och 2005 bodde de i Göteborg var de drev en import- och exportfirma av mat, främst från mellanöstern. Men som många andra av oss så flyttade även de hit till Spanien efter att ha fallit för klimatet och kulturen under sina semestrar.
Nu ska trogna Tomaquet-gäster inte bli oroliga, för Ali och Arash har behållit det typiska Tomaquet-konceptet. Menyn är lång med över 200 rätter att välja på, de flesta tapas, men här serveras även hela ”raciones”. Konceptet är; billiga priser, stora portioner, färska råvaror samt att allting tillagas från grunden. De är mycket noga med att upprätthålla bra kvalitet och har man inte ätit frukost finns också det på menyn.
Även utbudet i den fullt utrust-ade baren är stort med allt från öl och vin till cocktail, och de är berömda för sina Mojitos.

Atmosfären i restaurangen är varm, lugn och familjär och känns traditionellt spansk med ett varmt sken från mässingslamporna i taket. Följer man baren längst in når man fram till pation där det finns gott om plats att även sitta ute och äta under fina höst- och vinterdagar. Skulle det vankas fotboll på Canal+ så finns det hela fem tv-skärmar att bänka sig framför och det finns gratis WiFi.
De tar även emot bokningar av grupper för t ex dop, bröllop och födelsedagar.

Restaurante El Tomaquet ligger på C/ Palangreros No 10, bakom postkontoret i Fuengirola. Öppettider: mån-sön kl. 8.30–24.00, Tel. 952 297 524.

Allt är möjligt hos Aquapool

Efter en turbulent finanskris har Aquapool hittat sig själva igen. Omsättningen ökar, stora konkurrenter har försvunnit och kunderna är galna i spaverksamhetens stora flexibilitet när det kommer till leverans. En service som i efterhand har bjudit på en del rätt så uppseendeväckande installationer.
För sju år sedan öppnade Anja och Claus Kielskov den första Aquapoolbutiken. Efter det växte verksamheten och nådde sin topp 2008 med tre butiker och åtta anställa, innan finanskrisen satte stopp för spaleverantörens fantastiska utveckling. Då fick paret inse att det var nödvändigt med uppsägningar och stängning för att överleva.

Allt det är nu över och Aquapool omstrukturerar, vilket innebär att verksamheten satsar med tre medarbetare och en butik/showroom, och omsättningen har svängt kraftigt med en ökning av 40 % jämfört med föregående år. Varför Aquapool lever vidare medan flertalet konkurrenter gett upp, har Anja en förklaring till.

”Att vi har överlevt beror helt enkelt på att vi har en fantastisk produkt och för att vi tillsammans med vår leverantör, som är världens största spatillverkare, har anpassat oss till marknaden”, berättar Anja, som till följd av krisen har sänkt priserna lite och nu med glädje kan konstatera att man är det enda företaget i området som enbart satsar på försäljning inom spa.

”Tillskillnad från andra försäljare inom området som t ex Bauhaus eller AKI är vi experter och koncentrerar oss på enbart spa. Det är viktigt för oss att hitta exakt det rätta spat till varje enskild kund och vi har expertisen att göra det”, säger Aquapools kvinnliga hälft, som tillsammans med sin man och teknikern Thomas utgör företagets team anno 2011.

Levererar överallt
En av Aquapools absoluta stolthet och nisch är leveransflexibiliteten som i princip inte sätter några begränsningar för vad som är möjligt. Den inställningen har lett Aquapool in i några minst talat vanvettiga projekt.

”Allt är möjligt, och då många av våra kunder är välbärgade så har vi flera gånger haft en del rätt galna leveranser”, berättar Claus Kielskov och nämner några av de mest avvikande. ”Vi har levererat ett spa med en 100 meters hög kran till 16:e våningen i Torremolinos. Kunden var för övrigt dansk. Det tog tre till fyra timmar att få upp kranen, och lika lång tid att få ned den, och vi fick lov att ordna med polistillstånd då vi var tvungna att spärra av vägen”. Spat och leveransen kostade kunden 15 000 euro, medan en ryss som ville ha ett mindre spa på sin stora yacht fick betala 9 000 euro.

Det är inte helt utan nerver som Anja och Claus ser på när deras spa sväva ca 100 meter upp i luft-en eller nära en dyr yacht. ”Det är läskigt! Jag är glad för att det inte är jag som gör det (styr kranen, red.anm.), för jag har alltid fjärilar i magen. Det är ju vi som har det övergripande ansvaret”, säger Claus, som lyckligtvis kan konst-atera att ingen av Aquapools leveranser någonsin har gått fel. I gengäld får han med ett visst förtret erkänna att verksamheten en gång har varit tvungna till att säga nej till en leverans.

”För att ha klarat av den leveransen hade vi varit tvungna att ta oss igenom en golfbana med kranen, och det tordes vi helt enkelt inte. Om vi hade förstört banan skulle det ju varit vi som var betalningsskyldiga. Men man ångrar sig allt lite”, skrattar han.

Även om Aquapool nu återigen är en sund verksamhet med tillväxt så finns det för stunden inga planer på att kasta sig ut i ännu ett expansionsäventyr. Man hoppas att orderpärmen blir så full att ännu en medarbetare kan anställas, men för stunden har Aquapool den storlek som företaget bör ha, avslutar han.

Ewalds Matbutik – kul att handla

En allt växande mängd nordbor har med glädje funnit Ewalds matbutik i Los Boliches i Fuengirola. Enbart i Los Boliches bor tusentals skandinaver som nu kan handla i sin egen närbutik.

Butikens ena ägare Annika Wikström svarar på frågan om butikens ideologi:
“Vi finns här främst för att du skall med snabba lösningar kunna äta god och sund skandinavisk vardagsmat och enkelt finna ingredienser till fredagsmyset och festmaten.
Spansk mat i all ära, men om du bott i detta land många år så som jag med min familj kan man bli trött på all dolt fett som spansk mat ofta innehåller. Vi tar hem och säljer det som vi själva vill laga och äta. Vi kollar vad den innehåller och, framför allt, vill vi veta hur den smakar!”

Ewalds bageri har erbjudit redan från början hembakat artesanbröd utan tillsatsämnen. En av höstens nyheter är ett bröd bakat enligt danskt traditionellt recept, ett honungs- sötat fullkornsrågbröd med namnet “Jylland”. Butikens andra ägare, maken Ewald Wikström berättar: “Jag är själv väldigt mån om vad slags bröd jag äter, vilken är en av orsakerna till att vi valt att inte sälja råfrysta produkter, utan håller oss med handgjord bulle och bröd från början till slut.”

Ewalds matbutik kan redan från starten i fjol stoltsera med ett utsökt urval av olika fiskkonserver. Affärens sillprodukter kommer från Sverige, Danmark, Norge och Finland och är till största delen själv importerade från de mest kända leverantörer i Norden. Självfallet finner du även lyxräkor, kräftor och gravlax i vårt sortiment. I höst kommer Ewalds även att erbjuda olika slags varmrökt fisk. Till festligare maträtter kan du även handla hos oss ren-, älg- och björnkött.

Under hösten kommer Ewalds att anordna provsmakningar där man kan bekanta sig med skandinaviska produkter. Hösten är nu visserligen först i antågande, men Ewalds planerar redan julen. Alla skandinaviska juldelikatesser kan beställas via oss redan i god tid före julruschen. Annika och Ewald önskar alla välkomna att ha kul och handla i Ewalds Matbutik.

Centro Idea fyller 23 år

Lördagen den 8 oktober välkomnar det skandinaviska köpcentret alla till en stor födelsedagsfest, köpcentret ligger på vägen mellan Fuengirola och Mijas.
Butikerna i Centro Idea har lagt allt sitt krut på att ge födelsedagsgästerna en bra upplevelse och därför kommer det finns många bra erbjudanden på skandinaviska kläder och underkläder, kosttillskott och hälsoprodukter, tyger, hårvårdsprodukter, smycken och skönhetsvård m.m.
Under hela dagen kommer det att finnas underhållning. Det är den populära gruppen Tres Divos som uppträder med stora hits av Andrea Bocelli, Michael Bublé och Il Divo, samt med stora musikalnummer från världens största teater- och operahus. För de musikaliska arrangemangen står en av gruppens medlemmar, Nicholas Pound, som har haft huvudroller i musikaler som gått på Londons West End, t ex Jean Valjean i Les Misérables, Juan Perón i Evita och Don Quixote i Man of la Mancha. Förutom det har han även uppträtt som Perón i Evita och Molokov i Chess på Spectrum i Oslo.
Precis som Nicholas har Tom Lowe varit professionell sångare i mer än 25 år, och kan stoltsera med en fin meritlista med många stora roller i Storbritannien.
De två storheterna träffade Arran Harding här på Costa del Sol, var han har levt av att sjunga under flera år. Gruppen Tres Divos etablerades 2009, och har sedan dess varit mycket eftertraktade till olika föreställningar och evenemang. Nu kan du alltså höra dem sjunga i Centro Idea, var det naturligtvis är gratis inträde.

”Vi hoppas att riktigt många, både nya och gamla ansikten kommer och hälsar på i centret denna dag”, säger Kasper Viggo Jensen från Dansol, som står bakom Centro Ideas verksamhet och fortsätter: ”Under sommaren har Delicatessen bytt handlare, och Luís och Raúl, som också äger den danska slaktaren, Favoritten i Los Boliches, står redo att ta emot alla kunder med massor av nya, skandinaviska specialiteter. Den italienska restaurangen Da Bruno är i full gång med att bygga om sina lokaler, och fram tills att de är klara till att öppna, är det Delicatessen som tar hand om serveringen här i Centro Idea”.

Vittsjö Åkeri AB – snabbaste & smidigaste vägen till Costa del Sol

Familjeföretaget Vittsjö Åkeri startades 1993 i den lilla orten Vittsjö i Norra Skåne. Under årens lopp har verksamheten vuxit och de har nu flyttat in i nya stora lokaler. Idag ligger deras bas i Helsingborg där de har terminal för omlastning samt uppvärmt lager.
Vittsjö Åkeri AB har bl.a. en fast linjetrafik till Málaga och Costa del Sol. Deras linjebil avgår från Sverige varje torsdag året om och leveransen är framme på Costa del Sol i början eller i mitten veckan därefter.
Efter alla år i branschen har de stor erfarenhet och ett kunnande som gör att de kan åta sig i stort sett alla typer av transporter. Bl.a. så utför de: flyttningar, biltransporter, transporter av kylgods, frysgods, värmegods, livsmedel, styckegods, möbler, mindre sändningar flyttgods och expressgods.

De kan även erbjuda lagring i Helsingborg, Stockholm, Göteborg, Barcelona, Madrid, Málaga och Fuengirola.

Då det ibland kan vara svårt att komma fram med de stora bil-arna på Costa del Sols små vägar har de mindre distributionsbilar så att de kan köra ut leveranserna oavsett var kunden bor.
Under årens lopp har de genomfört en hel del markanta och spektakulära transporter. Exklusiva fordon och lyxiga möbler är ständigt återkommande inslag.

Nyligen utförde de även en transport på uppdrag av ett av Sveriges största produktionsbolag till en filminspelning i Marbella.

Se: www.vittsjoakeri.se, e-mail: info@vittsjoakeri.se, tel. +46 42 14 09 30

Liberty Seguros tar upp kampen mot maskinerna

Med över 150 000 internationella kunder i Spanien är Liberty Seguros det mest populära försäkringsbolaget bland de utländska invånarna som bor här i landet, och till det finns flera orsaker. Det breda utbudet av försäkringar som täcker bil, bostad, liv, olycksfall, fritid och verksamhet till förnuftiga priser kombineras med en personlig service som har visat sig vara det perfekta receptet till framgång. Med detta skulle kanske många säga att verksamheten har nått sitt mål, men inte Liberty Seguros.
Under de senaste två året har det inom försäkringsmarknaden setts en ökande trend till att låta betjäna kunderna genom ”maskiner” som leder kunden igenom kundservicesystemet utan någon riktig kontakt med levande människor. Det har nu fått Liberty Seguros att föra en mer intensiv marknadsföring av verksamhetens personliga kundservice. Det sker utifrån övertygelsen att maskiner och inspelade vägledningar inte kan hjälpa förtvivlade kunder som har behov av att få svar här och nu. Däremot kan maskiner leda till att kunden blir ännu mer frustrerad och känner sig hjälplös i situationen som ofta är mycket allvarlig.
Då Liberty Seguros tidigare fokuserat på bilförsäkringar, intensifieras nu marknadsföringen av alla bolagets försäkringar med betoning på personlig service, och att kunderna kan få personlig rådgivning 365 dagar om året, 24 timmar om dygnet. Detta gäller naturligtvis inte endast på den centrala kundserviceavdelningen, utan även hos de mer än 2 500 försäkringsagenter som finns fördelade över hela landet, hos vilka samma riktlinjer gäller för kunderna.
För ytterligare information kring Liberty Seguros se: www.libertyseguros.com/expatriates, där du också kan hitta en försäkringsagent i närheten av var du bor.

The Real Estate Agency expanderar – nu också i Nerja

Den 21 september höll The Real Estate Agency, Fastighetsbyråns verksamhet i Spanien, en stor invigningsfest i sina nyöppnade lokaler i Nerja. Det bjöds på snitt-ar och förfriskningar samt under-hållning av spanska spelmän. Stämningen var lättsam bland de många gästerna som kommit för att fira öppningsdagen.

Kontoret är företagets åttonde kontor i Spanien och drivs av franchisetagarna Olle Westerling och Christina Bergstén. De har båda lång erfarenhet av bostadsmarknaden på Costa del Sol. Innan öppnandet av kontoret i Nerja arbetade de med privatebanking på Swedbank i Marbella och samarbetat med The Real Estate Agency ledde till den nya satsningen.
”Det är otroligt roligt att nu ta steget och öppna mäklarkontor i Nerja. Redan under sommaren har vi smygöppnat verksamheten och responsen har varit långt över förväntan”, säger Olle Westerling.
Hittills i år har The Real Estate Agency ökat sin omsättning med 260 % jämfört med samma period föregående år, vilket till en stor del beror på den svenska köpkraften. Siffror visar att det totala antalet utländska köpare har minskat med 32 % mellan 2008 och 2010, medan svenskarnas köpandel har ökat med hela 129 % under samma period.

The Real Estate Agency/ Fastighetsbyrån i Spanien har kontor i Albir/Altea, Alicante, Torrevieja, Orihuela Costa, Palma de Mallorca, Marbella, Fuengirola och nu också i Nerja.

The Real Estate Agency hittar du i Nerja på: Plaza de la Ermita 28 Bajo, 29780 Nerja.
E-mail: nerja@therealestateagency.es, tel. + 34 952 52 17 08, hemsida: www.therealestateagency.es.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.