Korta nyheter november 2011

Korta nyheter november 2011

Vulkanutbrott vid El Hierro
De ljusa färgerna i havet vid El Hierro kommer av gas och bubblor från vulkanutbrotten.
De seismologiska oroligheterna, som sedan juli har plågat El Hierro resulterade i oktober i två vulkanutbrott under vattnet.
Tidigare hade fler än 10 000 jordskalv plågat den lilla kanariska ön och dess knappt 11 000 invånare. De intensifierades och i början av oktober uppmätte de ansvariga seismologerna vid det nationella, geografiska institutet, Instituti Geográfico Nacional (IGN), det största skalvet till 4,3 på richterskalan. Rädslan för ett verkligt vulkanutbrott på själva ön steg i takt med jordskalven.
Det blev dock två vulkanutbrott under vattenytan som tillslut, den 10 oktober, började att lätta på det underjordiska trycket genom att släppa ut gaser och magma i havet. Ett utbrott skedde 3,7 km från kusten och det andra skedde endast 2,8 km från närmaste stad, la Restinga, i kommunen El Pinar på öns sydligaste del. Vulkanernas kratrar var omkring 900 meter under havsytan. Myndigheterna valde därefter att evakuera La Restingas knappt 700 invånare som fick vänta några dagar innan de kunde återvända hem eftersom strömmarna i havet förde de stora fläckarna av utsläpp från vulkanerna närmare och närmare kusten. Det i sin tur resulterade i att svavelhalten i luften ökade, vilket enligt experter kan vara skadligt för hälsan.
Med de två vulkanutbrotten ökades intervallerna mellan jordskalven som även minskade i styrka. Vid deadline av En Sueco tydde allting på att faran för ett vulkanutbrott på själva ön, eller ett fatalt jordskalv skulle vara förbi för denna gång.
Vid en tidpunkt spekulerade geologer kring om de två aktiva vulkanerna kunde innehålla så mycket magma att en ny ö kunde bildas, men just nu tyder ingenting på det.
Innan utbrotten vid El Hierro hade det inte skett vulkanutbrott på Kanarieöarna sedan Teneguía på La Palma hade utbrott mellan den 26 oktober och den 18 november 1971.

En debatt mellan spetskandidaterna

De två största partierna, PSOE och PP, är eniga om att deras statsministerkandidater, Alfredo Pérez Rubalcaba och Mariano Rajoy, ska mötas i en debatt på TV inför parlamentsvalet 20 november.
Debatten äger rum 7 november.
De första duellerna i direktsändning i spansk TV ägde första gången rum mellan José María Aznar och Felipe González i 1993 och senare 1996.

Lustbåtshamnen La Bajadilla i Marbella blir inte färdig i tid

Den nya lustbåtshamnen La Bajadilla i Marbella kommer troligtvis inte bli färdig 2015 som planerat. Det skriver La Opinión de Málaga.
Arbetet har ännu inte påbörjats eftersom alla administrativa hinder ännu ej är avklarade. Det sägs att kontraktet mellan shejkens bolag och kommunen inte är underskrivet, trots att det är över fyra månader sedan som det storslagna projektet presenterades. Just nu finns ingenting som tyder på att kontraktet kommer skrivas under innan utgången av 2011.
Orsaken är en sakfrågan från bolaget Marina International de Marbella som även de hade ansökt om konsessionen till hamnen, mot shejk Abdullah Ben Nasser Al-Thanis bolag, som alltså vann anbudet.
En domare ska nu avgöra om kontraktet kan skrivas under och om arbetet kan påbörjas parallellt med att rättssaken avgörs.
La Bajadilla är ett av Marbellas mest ambitiösa projekt som ska hjälpa till att få den lokala ekonomin på rätt köl. Man räknar med att hamnen ska leda till 3 000 nya arbetsplatser, ha 1 221 båtplatser samt plats för större kryssningsfartyg.

Första vittnet mot Juan Antonio Roca

Rättssaken i samband med korruptionsskandalen i Marbella, känd som Malaya, har redan varat i över ett år och i slutet av oktober såg vi äntligen en utveckling i bevisföringen mot några av de totalt 95 åtalade.
En företagare vid namn Ismael Pérez Peña, som själv står åtalad, erkände att han under 2005 utbetalade en muta på 180 100 euro till Juan Antonio Roca, den huvudmisstänkte i korruptionsskandalen, samt gav fyra bilar till den dåvarande borgmästaren Marisol Yagüe. Hon ska ha gett en av bilarna till sin dåvarande partner och en annan till ett av sina barn.
Pérez Peña erkände även att han hade skrivit under ett fiktivt kontrakt mellan kommunen och hans företag, som bl.a. ansvarade för att samla in felparkerade bilar i staden, varmed Roca ska ha tagit emot två miljoner euro. Han fick dock aldrig pengarna eftersom polisen stoppade männen som hade hämtat dem i Madrid, och beslagtog kontanterna.
Företagaren är alltså den första som vittnar till att mutor faktiskt ägde rum då Roca var rådgivare åt stadsplaneringen i Marbella. Fram tills nu har ingen velat uttala sig med hänsyn till en tillsynes tyst överenskommelse mellan de saksökta stadsrådsmedlemmarna och företagarna. Dock hoppas åklagarna att Pérez Peñas erkännande kommer att leda till fler. Syftet med mutan var enligt Pérez Peña att ”få erhålla vissa fördelar”, och syftet med hans erkännande i saken tros vara det samma. Det talas i alla fall om att Pérez Peña endast får ett straff på sex månader fängelse och böter för dokumentförfalskning.

Stor kinesisk maffia avslöjad

Den katalanska polisen, Mossos d’Esquadra uppdagade under oktober en kinesisk maffia och anhöll 39 av medlemmarna i Barcelona, där fler än 100 unga kvinnor hölls som sexslavar av dem.
Undersökningarna började för över ett år sedan när man upptäckte ett ökande antal annonser för kinesiska bordeller, och i samma veva efterlyste en mor sin 16-åriga dotter. Polisens arbete har nu nått sin kulmen. 39 medlemmar ut den kinesiska maffian eller triaden anhölls i ett stort tillslag mot 33 lägenheter, vari polisen fann kvinnor eller bevismaterial i 17 av dem.
Kvinnorna, varav många ännu inte är myndiga, har tvingats till att arbeta som prostituerade i över åtta timmar om dagen och till att ha sexuellt umgänge utan kondom. Flera av dem fick narkotika för att ta sig igenom dagarna och för att göra dem beroende av sina hallikar. Under förhören fick polisen även höra om en flicka som begått självmord för att hon fått aids.
Några av kvinnorna hade kommit till Spanien medvetna om att de skulle arbeta som prostituerade, medan andra lockades med löften om normala arbeten. När löftena visade sig vara falska satt de med oändliga skulder, hot mot sig själva och anhöriga, samt att deras illegal situation kan ha fått dem att ej kontakta myndigheterna.
Maffiamedlemmarna är åtalade för att ha utnyttjat de unga kvinnorna sexuellt. Vid sidan av trafficking och bordellverksamheten drev de vanliga verksamheter för att inte omgivningen skulle fatta misstanke.
Kvinnorna har tagits om hand av myndigheterna samt av en välgörenhetsorganisation.
Polisen i Katalonien anser att man har satt stopp för den kinesiska maffian, just som den var på väg att expandera. De anhållna hade även påbörjar narkotikahandel och dokumentförfalskning. I en av lägenheterna fann polisen 400 falska pass som skulle användas för trafficking.
Barcelona var maffians mellanled för illegal immigration och sexuellt utnyttjande av unga kinesiska kvinnor i USA, Kanada och Australien.

Ung finsk kvinna funnen död i Mijas, knivhöggs till döds

De rättsmedicinska undersökningarna som gjordes på den avlidne 18-åriga finska kvinnan Jenna Lepomäka, som den 6 oktober hittades död i en sovsäck, kastad i en ravin i Mijas, är nu färdiga.
Undersökningarna visat att hon dog på grund av knivhugg i magen. Gärningsmännen ska därefter ha styckat liket i ett badkar, för att sedan försöka bränna det och sedan gömma resterna i en sovsäck. Trots det har rättsläkare kunnat utröna dödsorsaken.
Jenna Lepomäka hade kommit till Costa del Sol den 20 juni på semester. Den 8 juli anmälde hennes familj henne försvunnen.
Tre personer är anhållna i Finland, en fjärde på Costa del Sol, alla misstänkta för att stå bakom mordet.

P.A.D.:s 2012 kalender har släppts
För 10 år sedan gjorde några av de starka krafterna bakom P.A.D. (Protección de Animales Domésticos), Julia de Vere-Mcllroy och Maggie Coenraads, i samarbete med deras sponsorer och Norrbom Marketing den första kalendern till hjälp för djuren. Då kunde de två initiativtagarna inte föreställa sig att det skulle bli ett återkommande projekt under de följande åren, men det är just vad den fina och storsäljande kalend-ern har blivit. Antalet katter och hundar som kommer till P.A.D. ökar hela tiden, och medan ekonomin blir mer och mer knapp, blir fler och fler djur övergivna. Därför är det glädjande att så många privatpersoner och föreningar i lokalområdet också stöttar P.A.D. – t ex Meditationsgruppen, som här under sensommaren höll ett litet eftermiddagsevent där intäkterna från evenemanget och lotteriet gick till P.A.D. Summan uppgick till ca 500,00 euro. Utan den finansiella hjälpen från bl.a. kalenderförsäljningen och andra evenemang kan de hårt arbetande frivilliga hjälparna inte göra mycket.
Därför är P.A.D. i stort behov av ditt stöd. En kalender kostar fortfarande endast fem euro – precis som den gjorde för 10 år sedan – och kan köpas på följande platser:
– P.A.D.:s lokaler vid Cerros del Águilavägen, bakom Myramar Centret
– Suzannes Beauty Spot i Center Nórdico
– Divina i Centro Idea.

Saken om bedrägeripensionerna i Andalusien växer och växer

Domaren i den enorma bedräg-erihärvan i Andalusien kallad ERE, var det har delats ut fiktiva förtidspensioner av en summa uppemot 650 miljoner euro, Mercedes Alaya, fortsätter sina utredningar.
Den senaste tidens utveckling i saken är att domaren har krävt att alla officiella dokument från ytterligare 40 myndigheter och verksamheter samt fackföreningar. Enligt El País är UGT en av de mest synade fackföreningarna och eftersom det är Spaniens största har den stora medieövervakningen gjort att domaren än en gång kräver en mängd med information från dem och kring deras engagemang. Många av de avfordrade är kommuner som då styrdes av PSOE och en del bolag som alla har haft anknytning till PSOE, skriver RTVE.
Det har även framkommit att PP kan ha någonting med saken att göra. PP:s andalusiske ledare Javier Arenas svåger sägs också vara inblandad och nu undersöks även hans verksamhet.
I början av oktober bad domaren återigen om dokumentationer från 21 nya verksamheter. Fallet verkar bara växa sig större och större, men mediaövervakningen är långt ifrån den medieövervakning som ägde rum i våras. Det beror på att saken för tillfället håller på att undersökas och att man därför inte kan dra några slutsatser. För tillfället kan man inte lägga ansvaret eller skulden på någon specifik.
Trots det förklarade Arenas, den 4 oktober, att han avser att lämna in en lista med politiker och ämbetsmän som ska stängas av. Han menar att det ska ske i det andalusiska parlamentet. De ska varken kunna sitta på en politisk post eller arbeta inom offentlig förvaltning. För stunden toppas listan av förre ordföranden för Junta de Andalucía, samt den nuvarande, Manuel Chaves och José Antonio Griñán. Arenas syfte är naturligtvis att försvaga sina största politiska rivaler från PSOE. Han säger att ”det aldrig kommer att hända igen”, vilket han vill säkra genom att införa en kontrollag var varje enstaka utbetalning från statens sida ska framgå av en ämbetsmans tillåtelse och underskrift.
Arenas är upprörd över bedrägeriet för vilket han anklagar PSOE att ha ansvaret för. ”PSOE har kastat bort 700 miljoner euro. Pengar som tillhörde andalusierna, som PSOE slösat bort”. Arenas uppmanar Griñán att skjuta fram valet, precis som statsminister Zapatero har tvingats göra. Men det finns det inga planer på. Griñán håller som planerat val i mars.

Spanien är nu officiellt en del av missilskölden mot potentiella kärnvapenhot

Den 5 oktober var statsminister José Luis Rodrígiez Zapatero i Bryssel för att underteckna avtalen med Nato om att ingå i ett missilsköldssamarbete. NATO:s ordförande, Anders Fogh Rasmussen, och den amerikanska försvarsministern, Leon Panetta, fanns också på plats och betonade vikten av ett samarbete, vars mål är att beskydda NATO-länder från eventuella kärnvapenhot från t ex Iran och Nordkorea. Samtidigt är det viktigt för den spanska regeringen då det kommer att ge stora ekonomiskt incitament. Förhandlingarna har varit hemlighållna pga. de säkerhetspolitiska implikationerna.
Spanien ställer militärbasen i Rota vid Cádiz till förfogande, där USA kommer att utstationera fyra fregatter. Det är ännu oklart om Spanien kommer att bidra med deras fyra fregatter som är utrust-ade med försvarssystemet AEGIS som kan skjuta ned inkommande ballistiska mål såsom kärnvapenbomber. General samt medlem av försvarsexpertgruppen ATENEA, Ricardo Martínez Isidoro, förklarar för RTVE, att NATO är speciellt intresserade i Spaniens fregatter då deras försvarssystem är kompatibla med de amerikanska och befinner sig på samma teknologiska nivå.
På grund av basens betydande storlek förväntas den få en viktig roll, både i vatten- och luftopera-tioner. Senast användes basen flitigt i konflikten i Libyen. Zapatero sa vid en presskonferens att ”Spanien kommer att åta sig denna del av försvaret grundat i vår geostrategiska position och som ingångsport till Medelhavet”. Det är just det som gör Spanien viktigt. Det handlar om kontrollen till Medelhavet och inflytandet i de omkringliggande länderna. Ekonomisk sett blir samarbetet ett viktigt tillskott för Cádizprovinsen. NATO kommer att varje år investera 50 miljoner euro i området, medan den spanska regeringen bidrar med 14 miljoner euro för utbyggande och utveckling av basen. Alltså ett kapitaltillskott på 64 miljoner euro här och nu, och 50 miljoner euro årligen. Utöver det kommer USA att stationera omkring 1 100 soldater samt deras familjer i området, totalt 3 000 människor. Näringsministeriet har räknat ut att det kommer att skapa minst 1 000 spanska arbetsplatser och Zapatero försäkrar att det kommer att skapas tusentals. Basen ska vara fullt operativ år 2013.
Generalen förklarar för RTVE att missilskölden påbörjades redan med Ronald Reagan, men kom i gång på allvar under George Bushs tid, som sedan dess har arbetats vidare på av Obama, dock i en mycket mindre ambitiös skala. Anders Fogh Rasmussen har handfast arbetat på att bredda missilförsvaret till Centraleuropa trots motstånd från Ryssland. Fogh har lyckats få polen, Rumänien och Turkiet att ansluta sig, medan Tjeckien har sagt nej efter hårda politiska påtryckningar från Ryssland. Fogh väntar dock fortsättningsvis på att flera länder ska ansluta sig, och nästa avtal förväntas ske med Holland.
Ryssland har reagerat mycket negativt över Spaniens anslutning. För det första för att basen har ett symboliskt värde. Den byggdes under kalla kriget under Francos regim, på uppdrag av amerikanerna, som därefter använde basen aktivt i försvaret mot Sovjetunionen. För det andra så är Ryssland rädd för att man kommer rikta missilskölden mot dem. Skölden kan nämligen även användas offensivt. Ryssland har föreslagit att man ska samarbeta om att skapa en sköld som alla kan ingå i. De betonar att Ryssland inte är en fiende, men däremot Iran och Nordkorea. Men NATO har avvisat denna möjlighet och försöker istället att förhandla fram andra lösningar på plats var det finns två parallella system som utbyter information. Varför detta dubbelarbete? Enligt Europapress ligger det i att NATO i grund och botten vill skydda sig mot Ryssland och den tidigare Sovjetunionens många kärnvapen, men det är otänkbart att uttrycka det offentligt pga. diplomatiska implikationer.

Rota militärbas
Byggt 1953 under det kalla kriget i samarbete med USA.
Ligger i Cádizbukten.
Kontrollerar in- och utseglingar till och från Medelhavet.
Basens område är 24 280 800 kvadratmeter, med en av Europas längsta landningsbanor på 4 000 meter. Militärflygplatsen har på en enda år nått    över 45 000 flygningar och flottan har kapacitet till att inrymma 24 större krigsfartyg och många mindre fartyg. I anknytning till basen ligger många militära och civila byggnader; skolor, matbutiker, bostadskvarter m.m.
Omkring 10 000 människor arbetar eller bor på basen, både militära personer och civila.
Basen har haft en logistisk betydelse i många konflikter, inbördeskriget i Jugoslavien, Irakkriget, Sudankonflikten och senast konflikten i Libyen.

103-årig katalan vill vara senator

Moisés Broggi har utpekats som toppkandidat till senaten för det katalanska, nationalistpartiet Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) till valen den 20 november. Det skulle inte vara så anmärkningsvärt om det inte vore för det att mannen är född 1908, han är alltså 103 år gammal.
Han är utbildad kirurg och känd över hela landet som stor humanist. Under det spanska inbördes-kriget stred han på republikaner-nas sida och utgjorde en del av den internationella brigadens läkargrupp. Från den tiden har han tillskrivits uppfinnandet av den mobila operationssalen. Utöver det är han mest känd för att ha varit med och grundat organisationen International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW), som mottog Nobels Fredspris 1985.
Blir han vald blir han inte helt överraskande den äldsta senatorn i Spaniens historia.

ETA eklaterar fred

ETA:s fredsförklaring, som inte fyller mer än ett A4, innehåller meningen: ” ’ETA ha decidido el cese definitivo de su actividad armada”, så här eklaterar organisationen alltså det slutgiltiga slutet på den beväpnade kampen.
Torsdagen den 20 oktober, efter 43 års terrorism och minst 829 dödade eklaterade den baskiska terrororganisationen ETA att det nu är slut med terrorn.
Meddelanden offentliggjordes via en videoinspelning i den digitala utgåvan av den baskiska tidningen Gara och Berria. Däri uppmanade ETA även både den spanska och de franska regering-arna att inleda förhandlingar med mål att uppnå en fredlig politisk lösningsmodell för en oberoende baskisk stat.
Eklateringen kom endast fyra dagar efter den internationella fredkommitténs möte i San Sebastián där kommittén just hade uppmanat ETA att förklara ett definitivt avslut på våldet. Fredskommittén bestod bl.a. av Kofi Annan, Gro Herlem Bruntland, Bertie Ahern och Gerry Adams.
Kommittén uppmanade även de spanska och franska regeringarna att starta en dialog med organi-sationen om bl.a. förflyttning av de ca 700 frihetsberövade aktivisterna som just nu sitter i olika fängelser över hela landet. Dessa vill ETA ska förflyttas till fängelser i Baskien, eller åtminstone närmare regionen.
Utöver de 700 fängslade aktivist-erna tror man att organisationens medlemmar nu bara uppgår till omkring 50 personer, och denna svaghet har naturligtvis varit en bidragande faktor till att få den fruktade organisationen att falla på knä. De 700 fängslade medlemmarna har haft mycket makt inom ETA och det var de som för endast ett par veckor sedan röstade om huruvida man skulle gå ut med en fredsförklaring. Det är alltså detta beslut som nu är officiellt.
ETA själva beskriver eklateringen som ”klar och definitiv”. Det har fått experter att mena att det faktiskt är seriöst menat och att freden äntligen har kommit till i synnerhet Baskien, men även till övriga Spanien.

Fler än 800
Terrororganisationen bildades 1959 och dess namn står för Euskadi Ta Askatasuna, vilket betyder Baskien och Friheten.
ETA har minst 829 offer på sitt samvete, en del menar att siffran är närmare 858. Ofta talar man om antalet som endast ”fler än 800”.
I Málaga och längst Costa del Sol har skett omkring 30 attentat med mål att skrämma bort turist-erna för att på så vis sätta press på regeringen.
Det mord som bäst blir ihågkomna av befolkningen här, är nog det på den konservative politikern José María Carpena. Han var medlem av kommunalrådet i Málaga när han den 15 juli 2000 sköts till döds på öppen gata när han var på väg från sin lägenhet till sin bil för att köra till ett partimöte. Dådet liknade en avrättning då hans sköts i huvudet. Hans fru och dotter såg händelsen.
Det är han som har gett namn till den stora idrottsarenan i staden.
Den 21 och 22 juni 2002 försökte ETA att återigen skrämma bort turisterna genom att detonera bilbomber i både Mijas, Marbella och Fuengirola. Ingen dödades, dock sårades ett par personer. Det var det sista attentatet av det slaget på kusten.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.