Barndomsdrömmen som gick i uppfyllelse

Barndomsdrömmen som gick i uppfyllelse

I Sovjetunionens Moskva fanns en liten flicka som drömde om att bli sångerska. Alltid sjöng hon och i drömmen blev sången hennes liv.

Fakta
Namn: Natasha Romanov
Född: Moskva
Ålder: 40 år
Familj: make och två söner
Bor: Marbella
Antal år i Stockholm resp. Marbella:
12 år i Stockholm och 14 år i Marbella, några av åren både i Sverige och i Spanien.
Övrigt: Arbetar aktivt med välgörenhetsprojektet Corazon de Niños

Det började i Moskva
Natasha Romanov visste tidigt att hon ville ägna sig åt sången och sjöng alltid när hon fick tillfälle under sin uppväxt. När universitetstiden närmade sig klargjorde dock hennes föräldrar, den ena professor och den andre doktor, att de inte ansåg att sångerska var ett riktigt yrke och att hon skulle välja en annan bana. Men vad, det visste inte Natasha. Då hon var duktig på att paddla kajak anslöt hon sig till det sovjetiska kajaklaget som tillhörde universitetet hon kom att studera på. Genom kajaken kom hon i kontakt med olika utbildningar och valde tillslut en som lät intressant och som hon uppfattade relativt lätt, valet föll på mikrobiologi. Mikrobiologdiplomet klarade hon utan problem och senare, när hon kom att bo i Sverige, arbetade hon under en tid för SAAB.

Sovjetunionens fall
Under sin studietid träffade hon mannen som hon snart gifte sig med. När studierna var avslutade gjorde de som många andra och valde att lämna sitt hemland för att starta ett liv i ett tryggare land med bl.a. säkrare banksystem. När sovjet föll valde många ryssar att flytta till Amerika, men både Natasha och hennes man upplevde det som väldigt långt bort från hemlandet och lotten föll på Sverige, närmare bestämt Stockholm.

Tennisen öppnade dörren till socialt liv
Första tiden i Sverige var svår för Natasha. Hon kunde inte språket och hade inga vänner. För att få ett socialt liv började hon läsa svenska för invandrare, men det öppnade inte dörren för nya vänner. Många gånger satt hon hemma och funderade på vad hon skulle göra. Hon började studerade musik, men hon var fortfarande väldigt ensam. Men så en dag bestämde hon sig för att börja spela tennis och det var då som den sociala världen öppnade sig. På tennisklubben lärde hon känna de andra spelarna och blev till och med inbjuden till International Women’s Club i Stockholm, vilket ledde till flera års filantropiskt arbete. Med de nya vännerna öppnades även dörren till inte bara ett socialt liv, utan hon började även sjunga mer och mer på fester och tillställningar.

Inredning och svensk producent i Marbella
Som många andra på kusten kom även Natasha och hennes man i kontakt med Costa del Sol genom vänner som var bosatta i Marbella, och som många andra förtrollades även de av värmen och köpte sig ett semesterhus.
I denna veva började Natasha tänka på vad hon skulle ta sig till om hon plötsligt en dag skulle stå helt ensam. Hon funderade på om hon skulle återuppta yrket som mikrobiolog, men att repetera allt hon lärt sig på ett nytt språk kändes överväldigande. Hon fortsatte att grubbla samtidigt som hon sökte efter en inredningsarkitekt till det nya huset i Marbella. Men hennes lösning blev något annorlunda än hon tänkt sig. Det visade sig nämligen att hon inte fann någon inredare som hon var nöjd så hon bestämde sig för att inreda huset själv. Sedan hjälpte hon vänner att inreda. Hon fann inredandet så roligt att hon till slut öppnade två egna inredningsbutiker i Marbella.
När hon inte arbetade sjöng hon gärna för vänner och på fester. Vad Natasha inte visste var att en av dessa fester gästades av den svenska producenten Martin Landquist, det var för tio år sedan.

Drömmen fick sin start
Genom Martin Landquist fick hon kontakt med sångpedagogen Suzanne Hultén. Det var just vad Natasha behövde. Hon arbetade med sin röst. Hon fick sjunga på konserter. Hon fick till och med sjunga för kung Carl Gustav under en av hans Sverigeresor. Både Martin och Suzanne trodde på Natasha och för sex år sedan började de arbeta på ett album tillsammans. Martin förde Natasha mot den brasilianska musikstilen Bossa Nova och Natasha kände sig hemma.

Har bara börjat
Nu har Natasha och hennes familj sedan många år tillbaka varit bosatt på kusten och hon i december släpper hon sitt första album. Förutom musiken har hon en mängd andra projekt på gång. Bl.a. är hon i kontakt med Antena 3 för ett programledarjobb, hon ser över olika roller i tv-serier, hon har spelat in en trailer för en Antonio Banderas film samt är aktuell för en roll i en action thriller.
Man har redan kunnat se henne i den spanska reality serien Mujeres Ricas som förra året visades på La Sexta. Själv uttrycker hon att hennes nästa mål kanske är att vara med i eurovisionsfestivalen.

 

Blyg i Sovjet, självsäker i Marbella

Natasha har aldrig klagat på sin barndom. Hon gick i en fin skola trots att hon själv kom från en vanlig familj. Dock förklarar hon att det uppstod en del för henne svåra situationer då hennes föräldrar inte hade lika mycket pengar som klasskamraternas. Svårigheterna uppstod inte i skolan utan efter skoltid, när skoluniformen byttes ut mot vanliga kläder. Då framgick det tydligt att hennes familj inte tillhörde samma samhällsklass som de andra. Detta gjorde att Natasha drog sig ifrån att träffa klasskamraterna utanför skolan. Istället ägnade hon sig mycket åt olika fritidsaktiviteter så som olika sporter. Vidare berättar hon att det sovjetiska systemet och förtrycket gjorde henne tillbakadragen. I skolan fick eleverna inte lov att ställa frågor utan antogs att förstå allt, annars bestraffades de. Kontrollen och spridandet av rädsla är någonting som hon menar präglade hela samhället.
Idag beskriver hon sig som fri, stark och lycklig med båda fötterna på jorden. Hon har inte glömt sitt ursprung och utstrålar ödmjukhet och tycker snarare synd om människor som värderar medmänniskor utefter yttre faktorer.

Scanna koden här bredvid, eller skicka ett e-mail till info@ensueco.com, och var med i utlottningen av Natasha Romanovs debutalbum ”Desert Wind”. Ange namn samt telefonnummer.
En Sueco har 5 signerade album samt 20 osignerade som vi lottar ut under december månad. Senast fredag 16 december vill vi ha ditt svar. En Sueco kontaktar vinnarna.

Natashas jul
Vanligtvis firar Natasha och hennes familj jul hemma i huset i Marbella. De följer svenska traditioner med julbord, svensk julmat och tomte.
Måsten på julbordet är bl.a. svensk julskinka och lax samt ryssallad och ryska piroger.
Natasha har alltid tyckt om julen och som barn väntade hon alltid på att någonting magiskt skulle hända. Som vuxen älskar hon att se ansiktsuttrycken när familjen öppnar paketen.
Julgranen är stor och pyntad med en mix av prydnader som familjen samlat på sig genom åren och så står julgranen alltid kvar fram till hennes födelsedag en månad senare.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.