Korta nyheter december 2011

Korta nyheter december 2011

Spanien får ny regering
– PP:s majoritet absolut
Då PSOE med José Luis Rodríguez Zapatero i spetsen tog över regeringsmakten 2004, efter åtta år med PP och José María Aznar vid styret, var två miljoner personer arbetslösa i Spanien. Idag är motsvarande siffra nästan fem miljoner. Den höga arbetslösheten, den låga tillväxten och den växande osäkerheten var faktorer som väljarna straffade PSOE för vid parlamentsvalet den 20 november.
Precis som alla opinionsundersökningar hade visat vann Partido Popular och Mariano Rajoy kampen om de kommande fyra åren vid regeringsmakten. Det blev den största segern någonsin i det konservativa partiets historia, medan PSOE hade det sämsta valet i denna demokratiska etapp. PSOE fick endast 30 procent av rösterna (ca 13 procentenheter färre än vid förra valet), medan PP vann med 44 procent (knappt fem procentenheter fler än 2008). Både IU och UPyD fick en del av PSOE:s förlorade röster, som annars gick till PP.
Socialisterna fick endast 6 973 880 röster medan de konservativa fick 10 830 693, vilket betyder att de kommer regera med absolut majoritet.
Kongressens 350 mandat är fördelade enligt nedan:
PP: 186
PSOE: 110
CiU: 16
IU: 11
Amaiur: 7
UPyD: 5
EAJ-PNV: 5
Övriga, mindre partier, totalt: 10
Röstantalet uppgick till knappt 72 procent.
Den kommande statsministern ska nu försöka styra Spanien ut ur den ekonomiska motvinden. Målet är bl.a. ett underskott av statsfinanserna på bara 4,4 procent år 2012. Han har dock redan varnat om att han inte kan trolla fram mirakel, men att han kommer att ”regera utan sekterism. Ingen ska känna sig förolämpad”.
Utöver ekonomin och därmed även arbetslösheten, den saknade tillväxten och andra stora problem kommer mappen gällande ETA att ligga överst på skrivbordet när den 56-åriga galiciern och juristen träder in genom dörren till statsministerkontoret i La Moncloa.
Mariano Rajoy tillträder dock inte förrän den 20 december – ett datum som kan tidigareläggas till den 16 december – och de nya ministrarna kan svära sin ed först därefter.

PP tar även Senaten samt Málagaprovinsen
I Málagaprovinsen hade PSOE annars satt utrikesminister Trinidad Jiménez på platsen som partiets toppkandidat till kongressen, men PP:s toppkandidat och veteran, Celia Villalobos, fick även denna gång majoriteten av rösterna.
Resultatet blev sex mandat till PP mot bara tre till PSOE. Socialisterna förlorade två mandat sedan senaste valet, varav den ena dock gick till IU. IU har inte haft en representant i Málaga sedan 2004.
Málagas borgmästare, Francisco de la Torre var dessutom PP:s toppkandidat som provinskandidat till senaten.
PP vann även absolut majoritet i senaten. Här hade det konservativa partiet redan majoriteten av platserna, nämligen 98, men nu får det 136 av totalt 208 mandat.

 

Kungens svärson Iñaki Urdangarin misstänkt för korruption
Domare José Castro Aragón står fast vid att förhållandena omkring kung Juan Carlos svärson Iñaki Urdangarin och hans affärspartner, Diego Torres aktiviteter vid Instituto Noos ska undersökas. Urdangarin och Torres är misstänkta för att ha bytt till sig offentliga medel genom att erbjuda myndigheterna – först och främst de baleariska, men även de valensiska – servicetjänster till ockerpriser via Instituto Noos, varifrån pengarna sedan ska ha överförts till skalbolag.
Instituto Noos är en organisation som är specialiserad kring att arrangera idrottsevenemang och konferenser som Iñaki Urdangarin, som är före detta professionell handbollspelare, står bakom. Det ska ha varit en icke-lukrativ organisation, ett slags NGO, men domaren menar tydligen att så inte är fallet.
Castro Aragón, som även är ansvarig för Palma Arena fallet, har sagt att han har bevis för sitt beslut bland de dokument som polisen har beslagtagit under razzior genomförda på Noos kontor i både Palma, Barcelona och Valencia. Instituto Noos ska under 2005 och 2006 ha tjänat 2,3 miljoner euro på att arran-gera två konferenser inom sport och turism på vägnar av den baleariska lokalregeringen, som då leddes av Jaume Matas (PP). Han är sedan tidigare anklagad för korruption i samband med byggande av Palma Arena. Matas tidigare idrottsminister, José Luis Ballester, även han arresterad i anknytning till Palma Arena fallet, har nära kontakt med Urdangarin.

Domaren fortsätter sina utredningar, som hittills har fokuserat på dokumentförfalskningar motsvarande över 2,3 miljoner euro.
Kungahuset har valt att inte kommentera frågan.

 

Anställd övermannade tjuv
De två rånarna som i november försökte plundra en juvelerare i Puerto Banús hade inte turen på sin sida. De ringde på dörren till en juvelerarbutik och väntade att den skulle öppnas. När en anställd öppnade för att släppa in dem satt de en käpp i dörröppningen för att säkra att de även skulle komma ut igen. Väl inne misshandlade de butikens två anställda samt hotade dem med kniv och pistol, vilken senare skulle visa sig vara en elpistol. De tömde montrarna på de mest värdefulla föremålen och flydde sedan ut på gatan.
Kort tid efter att tjuvarna plockat på sig stöldgodset och lämnat butiken hade de två anställda hunnit samlat sig och sprang strax efter tjuvarna. Med hjälp av en förbipasserande senegalesisk gatuhandlare lyckades de få tag i och övermanna tjuvarna samt hålla kvar dem tills polisen hann till platsen, några minuter senare.

Den ena av gärningsmännen är en vuxen man, den andra en pojke på 17 år. Båda kommer från Estland och bodde på ett hotell i Marbella.

 


Ännu snabbare mellan Málaga och Madrid
Tågresan mellan Málaga och Madrid ska nu gå ännu snabb-are. Det offentliga bolaget som ansvarar för landets järnvägar, Administrador de Infraestructuras Ferroviarias (ADIF), har meddelat att man ytterligare en gång kommer att kunna förkorta restiden tack vare nya förbättringar på linjen.
Från och med slutet av december kommer resan mellan de två städerna förkortas med hela 10 minuter. Det vill säga att en resa utan stop endast kommer att ta två timmar och 20 minuter.
Maxhastigheten kommer fortfarande att vara 300 km i timmen, med en genomsnittshastighet av 200 km i timmen.

 


Sökte hjälp i 65 timmar, nu anmäler dottern
Mari Carmen Mesa, en 65-årig kvinna från Katalonien, sökte hjälp på fyra olika sjukhus i både Girona och Barcelona under sammanlagt 65 timmar innan hon till slut opererades för aneurysm (artärbråck, i detta fall i hjärnan). Det är nu denna väntetid som troligtvis ligger bakom orsaken till att hon dog bara sex dagar efter operationen som ägde rum på Barcelona Clinic Hospital, på uppdrag av sjukhuset Vall d´Hebron.
Händelsen ägde rum i september och nu anmäler kvinnans dotter, Natalia Fuertes, sjukhuset Vall d’Hebron. Dessutom menar hon att den lokala regeringens besparingar inom sjukvåden har bidragit till moderns död.
Fallet har blivit en mardröm för det internationellt respekterade Vall d’Hebron, var man nu erkänner att en del ”tekniska fel” fördröjde operationen med 30 timmar, och att det var orsaken till att den tillslut genomfördes på ett annat hotell i staden. Fallet är även en mardröm för den katalanska lokalregeringen (CiU) och dess ledare Artur Mas, som kritiseras för att ha gjord alldeles för stora nedskärningar i bidragen till sjukvården.
En talesman från sjukhuset har dock sagt till El País att förseningen av operationen inte kan skyllas på besparingar, men däremot på underhåll av kirurgisk utrustning.

 


Regeringens beräkningar i sanningens ögonblick
Några få dagar innan parlamentsvalet erkände den spanska regeringen tillslut det som de flesta experter redan sagt sedan länge, nämligen att den ekonomiska tillväxten under året är långt ifrån 1,3 procent.
Det erkände statssekreteraren för ekonomiska frågor, José Manuel Campa, strax efter att det statistiska institutet (INE) hade offentliggjort siffrorna som visar att den knappa ökningen av ekonomin avstannade under det tredje kvartalet, då tillväxten var lika med 0. Nu säger han istället att tillväxten för året kommer hamna på 0,8 procent.
”Med de siffror som vi har nu, och utsikterna för tillväxt, samt med hänsyn till världsekonomin, så är det logiskt att dra slutsatsen att resultatet för detta kvartal (det fjärde)kommer att bli någorlunda det samma som det vi har haft hittills. Som ett resultat av detta kommer den genomsnittliga tillväxten hamna kring samma nivå som vi har nu, det vill säga 0,8 procent”, citeras Campa i El País.
Denna procentsats stämmer överens med Internationella Valutafondens prognoser, medan EU menar att tillväxten endast bör bli 0,7 procent.
Campa håller dock fast vid att det årliga offentliga underskottet av bruttonationalprodukten (BNP) kommer att minska till sex procent. Föregående år låg underskottet på 9,2 procent. Både den spanska nationalbanken och BBVA har annars förutspått att målet inte kommer att nås på grund av regionernas misslyckanden att minska sina utgifter.

 

Kroppsscanner på väg till Málagas flygplats
EU-kommissionen har just godkänt de regler som tillåter kroppsscanning på EU:s flygplatser.
Dock finns det en del krav för scannern, som självklart har fått en mängd kritik. Kraven ska säkra passagerarnas rätt till att inte bli utsatta för övergrepp på något vis genom att t ex ses nakna.
De spanska luftfartsmyndigheterna har nu fått handboken och rätten till att använda scannrar, men det har ännu inte tagits något beslut kring om vi får se dem här. För tillfället används kroppsscannrar endast i Holland och Storbritannien.

 

Festhumör i Centro Idea
Den 15 november kunde Centro Ideas innehavare, Kasper och Lars Viggo Jensen, tillsammans med centrets hyresgäster och medarbetare fira att ombyggnationen av den tomma lokalen på framsidan av Centro Ideas nu äntligen är färdig.

Den italienska restaurangen Da Bruno kommer nu att återuppta arbetet med att bygga om den tidigare möbelbutiken till en stor fin restaurang – ett arbete som förväntas ta 4-5 månader. Man hoppas att restaurangen ska resultera till ytterligare ca 300 gäster per dag till Centro Idea.

 

Det stora narkotikarånet
Narkotikarånet i mitten av november var det största någonsin av sitt slag i Spanien – så skedde det ju i polisens lager på Muelle Heredia i hamnen i Málaga. Gärningsmännen fick med sig ca 300 kilo narkotika, mestadels kokain men även heroin, till ett samlat värde av 10 miljoner euro på gatan.
Inbrottstjuvarna visste vad de gjorde. De lyckades stänga av både hamnområdets och lagrets larmsystem, de använde sig av specialutrustning för att bryta sig in kassaskåpet där narkotikan bevarades. Dessutom var de bara ute efter varorna de tog, då de lämnade kvar stora mängder hasch.
Utöver att stjäla narkotikan avlägsnade de hårddisken från den dator som lagrar informationen från övervakningskamerorna, de tog även med sig självaste kamerorna.
De använde sig av ett fordon, troligtvis en liten van. Några dagar senare fann polisen nämligen en utbränd van i ett industrikvarter vari det låg verktyg som kan ha använts vid inbrottet. Vanen var anmäld stulen.
Polisen avvisar inte att tjänstemän kan ha varit inblandade i dådet.

 

Först erkännandet från Roca
13 månader och 104 förhör krävdes för att den huvudmisstänkte i korruptionsskandalen Malaya, Juan Antonio Roca, skulle erkänna att han gjort någonting olagligt.
Det före detta kommunrådet med ansvar över stadsplaneringen i Marbella har nu erkänt att han emottagit mutor. Han ska ha tagit emot upp till 33,3 miljoner euro från företag som var intresserade av att starta företag i Marbella. Hade man denna önskan mellan 1992 och 2003 var man först tvungen att smöra för den mäktige Roca.
Av de 33,3 miljonerna menar han att han har betalt minst tre miljoner ”i kuvert” till kollegorna i kommunborgarrådet.
Han har även namngivit tre av de entreprenörer av vilka han ska ha emottagit mutor. Enligt El País är det den avlidne Emilio Rodríguez Bugallo från Construcciones Salamanca, Francisco García Lebrón från Aifos och Fidel San Román, som hade en rad bolag. Åklagarna menar dock att Roca har tagit emot mutor från totalt 16 entreprenörer.
De flesta av dem fick i gengäld bygglov och rådgivning från den vänliga kommunen. Ibland var det dock ett hål i systemet.
”I Fidel San Románs fall var min rådgivare katastrofal. Han betalde mig en miljon euro, ytterligare tre miljoner till kommunen, och så avslog Junta de Andalucía bygglovet. Nu har han papper, ingenting annat”, säger Roca.
Därmed säger han också att betalningarna inte hade någon betydelse för vilket företag som fick vilket bygglov.
Rocas erkännande är ett enormt problem för många av de övriga 91 åtalade i Spaniens största korruptionsskandal någonsin. Han är den enda av de anklagade som fortfarande sitter bakom lås och bom, de övriga är fria mot borgen. Både åklagare och försvar har sagt att Rocas plötsliga erkännande inte beror på att man har kommit överens om något längre straff, utan att det har kommit som ett resultat efter ”flera månaders betänketid”.

 

Ryska investerare kan rädda bostadsmarknaden i Marbella
Den ryska ambassaden i Marbella har just bekräftat att ryssarna väldigt gärna vill till Spanien – det sägs att antalet ryska besökare nästan har fyradubblats under de senaste två åren. Fortfarande är det Barcelona som är deras favoritresemål, men efter det kommer Costa del Sol, eller närmare bestämt det som kallas ”den gyllene triangeln”, som utgörs av Marbella, men som även inkluderar Estepona och Benahavís.
De kommer inte hit bara för semester utan också för att investera i en annars döende bostadsmarknad. De söker bostäder i av den mer exklusiva sorten, var försäljningspriserna i dag ligger på mellan sex och 10 miljoner euro.
”Det handlar om mycket förmögna kunder som vill ha lyxiga bostäder och som är villiga att betala, och som i förväg vet vilket område de är intresserade av”, förklarar ordföranden för Federación de Urbanizadores y Turismo Residencial de Andalucía, Ricardo Arranz till Diario Sur. Han pekar ut La Zagaleta och Sierra Blanca som speciellt intressant för ryska köpare.
Det finns inga konkreta siffror på hur många ryssar som under de senaste åren har köpt bostäder på Costa del Sol, men experter menar på att de i antal ligger på en tredjeplats, efter saudiaraber och britter, och antalet växer. Det bekräftas även från Costa del Sols turistorganisation, Patronato de Turismo de la Costa del Sol: under årets första sexmånader har antalet ryska besökare ökat med 66 procent i förhållande till samma period 2010.

 

87 erkände sig skyldiga i saken kring det ”nigerianska lotteriet”
Den enorma rättssaken kring det ”nigerianska lotteriet” som enligt plan skulle börja maj 2012, kommer gå mycket snabbare än förväntat eftersom 87 av de totalt 168 åtalade har erkänt sig skyldiga vid domstolen i Ciudad de Justicia i Málaga.
Saken handlar om de stora bluffsummorna som avslöjades 2005 i en räd känd som Operación Nilo. Det gick ut på att de anklagade skickade brev till offren, vari de skrev att mottagaren hade vunnit på det nigerianska lotteriet. Dock skulle de ”lyckliga vinnarna” sända ett belopp så att utbetal-ningarna av vinsterna kunde verkställas. De anklagade ska ha svindlat 247 personer på pengar, personer som aldrig köpt någon nigeriansk lott, men som trots allt överförde belopp på mellan 525 och 96 000 euro
Provinsdomstolen i Málaga har endast kunnat finna 113 av de anklagade, och av dessa saknades 11 vid förhören, de är nu efterlysta. En person sitter redan i fängelse på grund av ett annat fall. Hittills har 16 personer hävdat sin oskuld och de väntas nu ställas inför rätta i maj 2012.
Majoriteten av de åtalade kommer från Nigeria. De 87 som nu har erkänt kommer erhålla straff på 23 månader och 15 dagars fängelse och böter på 1 800 euro.

 

MoMa lämnar över sig till Almodóvar
Pedro Almodóvar har just hyllats av MoMa, museet för modern konst i New York. Museets ledning lyfter fram den spanska regissörens innovativa förmåga som sågs i filmen Hable con Ella (Tala med Henne).
Det presenterades under en galamiddag på museet där även en rad kända människor deltog, bl.a. Sarah Jessica Parker, till vem Almodóvar lär ha sagt att han gärna vill ha henne i en av sina filmer.
”Jag är rörd. Det är 28 år sedan en av mina filmer visades för första gången här på MoMa. Jag är stolt över att de upptäckt mig”, sa en rörd Almodóvar i sitt tacktal.

 


Fyra personer anhållna efter stöld av åtta ton mango och avokado i Vélez-Málaga
Fyra personer anhölls under november i Vélez-Málaga, anklagade för att ha stulit åtta ton mango och avokado. De anhållna är mellan 19 och 46 år gamla och antas stå bakom sju olika stölder runtomkring Axarquía.
Polisen har under hösten tagit emot flera anmälningar från frukt- och gröntodlare som blivit bestulna på sina grödor. På grund av det har polisen övervakat området den senaste tiden, speciellt efter mörkrets inbrott. Under dessa patrulleringar har man anhållit flera personer, nu senast fyra stycken, som antas komma från Málaga.
Det är lätt att sälja de ätbara stöldgodsen till mellanhänder i andra städer, eller sälja till privatpersoner längst landsvägarna.

 

Fuengirolas kommun släcker lyset
I framtiden kommer belysningarna längst stranden och i parker Fuengirola att släckas vid midnatt. Endast under högsäsong, dvs. juli och augusti, kommer offentliga områden att lysas upp fram till 02.00.
Initiativet kommer att resultera i årliga besparingar på ca 80 000 euro.
Detta framlades strax efter en annan drastisk åtgärd som ska minska kommunens elräkning; nämligen beslutet om att inte längre betala för belysningen längst den del av vägen A7 som går igenom kommunen. Detta då man menar att det är staten som bör betala för detta.

 

105 års fängelse åt ETA-terroristen Txapote
ETA har förklarat fred, men det betyder inte att myndigheterna inte letar efter förmodade terrorister, eller att de inte fortsätter med de pågående rättegångarna.
Det gäller även fallet mot Txapote, eller Francisco Javier García Gaztelu, som högst domstolen dömde till 105 års fängelse i november för att stått bakom morden på den socialistiska politikern Fernando Buesa och dennes säkerhetsvakt, Jorge Díez. Morden ägde rum i Victoria 2000, när Buesa och Díez var på väg till det lokala parlamentet och en bomb sprängde bilen. Ytterligare två personer sårades i attentatet.
Txapote ska dessutom betala ersättning till de efterlevande på 500 000 euro. Utöver morden var han även åtalad för bl.a. lemlästning och dokumentförfalskning.
Domen var den första mot den baskiska terrororganisationen sedan fredsförklaringen den 20 oktober.
Txapotes sammanlagda straff är nu över 300 år. Han avtjänar redan ett straff för att stå bakom det som bäst kan beskrivas som en avrättelse av den konserva-tive politikern Miguel Ángel Blanco, och morden på den socialistiske politikern Fernando Múgica, konservative Gregoria Ordoñez samt två tjänstemän från Guardia Civil i Aragón.
Domen skedde samtidigt som José Luis Zapatero besökte Vitoria. Det var den då snart före detta statsministerns första besök sedan ETA:s fredsförklaring.
Han hade då även ett möte med den baskiska regeringsledaren, Patxi López (även han PSOE), för att just diskutera de problem som bör lösas för att uppnå en varaktig och fredlig samexistens i Baskien.
Det var den andra gången i demokratins historia som en ledare av den spanska staten besökte Palacio Ajuria Enea, det baskiska parlamentet.

 

Vildsvin härjar golfbanorna i Mijas
Antalet vildsvin har ökat explo-sionsartat på Costa del som under det senaste året. Från att leva i en relativt fredlig samexi-stens med områdets invånare har djuren börjat bli allt mer besvärliga och orsakar skada på både golfbanor som i bostadskvarter i sitt sökande efter föda. Både golfklubbar och bostadsföreningar samt privatpersoner har fört fram klagomål över djur-en till kommunen. Djuren som bl.a. gräver i jorden efter larver och maskar, vilket naturligtvis ödelägger gräsmattorna.
Problemet är så stort att kommunens borgmästare, Ángel Nozal, nu har bett både provinsstyrelsen och Junta de Andalucía om hjälp. Hittills har provinsstyrelsen meddelat att deras miljöavdelning kommer att hjälpa till att råda bot på problemet inom ramarna för gällande regler.
Det är endast lagligt att skjuta vildsvinen i bestämda områden och under bestämda tider på året. Det fick två personer erfara här om veckan då de anmäldes för att ha skjutit vildsvin i skogarna runtomkring Casares.

 

Jippi, Mijasvägen har öppnat!
Fuengirolas borgmästare, omgiven av rådgivare, poserar efter att ha inspekterat arbetet av en rondell.
Sedan slutet av november har det äntligen rått något sånär normala förhållanden på Mijasvägen, allstå vägen som går mellan Mijas och Fuengirola. Vägen som annars har varit oframkomlig i över ett halvt år.
De viktigaste ändringarna på sträckan är breddningen av körbanorna och två rondeller. Detta ska höja säkerheten på sträckan som även förbinder de två städerna med motorvägen. Dock är avfarten till vägen A7 från Avda. Clemente Días Ruíz i Fuengirola inte längre öppen då ministeriet för offentliga arbeten (Fomento) har ansett att den är för farlig.
Arbetet har annars försenats på grund av ekonomiska problem hos konstruktionsbolaget Profasán och har kostat närmare åtta miljoner.
 

 

Mariano Rajoy personifieras som skitstövel
Både den kommande statsministern, Mariano Rajoy, och PSOE:s toppkandidat Alfredo Pérez Rubalcaba har blivit förevigade i caganer, vars katalanska namn närmast kan översättas till ”skitstövel”.
Utöver de två toppkandidaterna till statsministerposten vid valet den 20 november hittar man bland årets nya figurer även fotbollsspelarna Víctor Valdés, Cesc Fàbregas och Sergio Ramos.
Det är en stor ära att vara modell för de små figurerna som varje år dyker upp kring jul och som ska vara en del av julpyntet i alla goda, katalanska hem, samt en del av julkrubban i övriga Spanien.
Varifrån härstammar denna märkiga tradition? Läs hela historien på: www.ensueco.com

Cádiz – världens fjärde bästa resmål 2012
Städer som London, Hongkong och Santiago de Chile är inte helt oväntat med på resetidningen Lonely Planets lista över de häftigaste städer man bör besöka 2012.
Mer överraskande för de flesta är att Cádiz har tagit sig in på en fjärdeplats.
Bland annat skriver Lonely Planet: ”Det kanske normalt ser ut som en del av den gamla världens Spanien, fulländat med äldre män i platta hattar, som lunkar runt på torg med massa caféer. Men en gång per år genomgår sömniga Cádiz en stålmannen-aktig förändring och är värd för Spaniens mest häftiga karneval – 10 dagar med drickande, sång och dans”, detta är anledningen till den fantastiska placeringen på listan.
Resetidningen nämner även Cádiz-bornas humoristiska sinne som kommer till uttryck under just karnevalen i februari. Ytterligare skriver de att Cádiz under 2012 ska vara den ibero-amerikanska kulturhuvudstaden vilket är första gången som en europeisk stad får denna ära.
Men det är inte bara under 2012, eller bara under februari månad som Cádiz är speciellt. ”Staden lockar kanske inte samma folkmassor som Sevilla eller Córdoba, men få platsen representerar andan av den modiga andalusiska livsstilen som Cádiz”, lovordar resetidningen.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.