AHN next generation – Idéer, bollplank och nätverk

Det var i maj 2011 som dörrarna slogs upp första gången. Då var det ett gäng intresserade och nyfikna människor som träffades på AHN i Fuengirola för att höra vad det nya AHN Next Generation var. Under detta första möte fick besökarna lämna in aktivitetsförslag till torsdagskvällar klockan sju. En hel lista på föredragsämnen och andra aktiviteter lämnades in till Elisabeth och Carina, som låg bakom denna träff.
”Det började en dag på Svenska skolan i Fuengirola. Jag var i full gång med AHN:s höstprogram vilket Elisabeth tog en titt på”, säger Carina Theorén, när jag träffar henne tillsammans med Elisabeth Gruve. ”Jag titt-ade på programmet och tyckte inte att det fanns någonting som riktigt tilltalade mig. Jag såg en koncentration av bridge- och golfaktiviteter, samt att allting skedde dagtid, så jag tänkte ’vad finns det för dem som är yrkesverksamma och inte lediga dagtid, samt kanske vill göra andra saker än att spela bridge och golf. Det bor ju så många på kusten så det måste finnas hur mycket som helst att göra’”, fortsätter Elisabeth.
Tillsammans med AHN:s ordförande, Monica Richter, satt de sig ned och brainstormade kring vad som kunde göras. Det resulterade i en kvällsaktivitet, en breddning av AHN Fuengirola/Mijas, där alla är välkomna. Månadsavgiften är 30 euro och då får man tillgång till alla aktiviteter hos AHN Fuengirola/Mijas och AHN Next Generation.

En del som hörde om det skakade på huvudet och sa att denna förgrening av AHN Fuengirola/Mijas säkerligen inte skulle överleva sommaruppehållet, då många har startat liknande föreningar förr. Men intresset från medlemmarna visade annat och idag är det fullt liv i Castitan på torsdagskvällar. På AHN Next Generations Facebooksida ser man ofta kommentarer om hur trevliga och intressanta de olika aktiviteterna varit.

”Det var Elisabeth som kom kläckte idén och jag arbetar, kan man säga, med marknadsföringen och informerar om våra aktiviteter. Mellan varandra bollar vi idéer till framtida aktiviteter och AHN Next Generation i framtiden och så har vi en grupp, som vi kallar för Järngänget, som fungerar som ett lite bredare bollplank. Naturligtvis för vi även en öppen dialog tillsammans med medlemmarna om vad de tycker är roligt och intressant.” förklarar Carina och Elisabeth fortsätter: ”Det har blivit ett aktivt nätverk som byggts upp mellan medlemmarna. Av varandra har vi och kan vi lära oss mycket, få tips och hjälp i vardagen, en del har till och med fått nya jobbkontakter”.
”Direkt när vi träffar varandra och nya personer går tankarna till vad personen kan bidra med för spännande, kanske ett föredrag eller en utflykt, det behöver inte alls vara pretentiöst, utan enkelt och roligt. Vi har velat skapa en föreningsgren, ett nätverk som svarar mot medlemmarnas behov, både informativt och med gemenskap.” säger Elisabeth. Carina förklarar: ”Man kan förklara det som att AHN Next Generation har tre ben: föreläsningar, kulinariska aftnar och fysisk aktivitet. Man behöver inte vara bäst, utan det ska vara roligt att testa och upptäcka och man är med på det man vill”.
Många som tidigare sett AHN som en pensionsförening har fått upp ögonen för AHN Next Genration och nu är de ca 20 personer som träffas varje vecka, ibland är de fler, ibland färre.
”Består veckans aktivitet av t ex ett besök på en intressant restaurang så brukar intresset vara mycket stort, och föredragen täcker så många ämnesområden så det finns alltid något för alla.

När samtalet kommer in på integrering i det spanska samhället uppstår frågan om AHN Next Genration på ett sätt hämmar denna då det skapar en grupp skandinaver som umgås med varandra och kanske inte integreras i det spanska förklarar Elisabeth: ”Det är lite upp till var och en att söka sig ut i samhället på kusten. Det finns medlemmar som är helt integrerade och flytande på spanska som kan hjälpa till och skapa andra nätverk. Sedan hålls ibland även föreläsningar om Spanien och samhället och då får man ju information om hur saker fungerar.” och Carina tillägger: ”Vi skulle gärna i framtiden erbjuda även kurser kvällstid, i t ex spanska”.

Carina Theorén
Född: 1962
Från: Göteborg
Bor: Fuengirola
Civilstånd: Gift
Barn: dotter 14 år och son 16 år
Yrke: Egen företagare tillsammans med sin man – projektledare/ konsult/koordinator/administratör
År på kusten: 2,5
Bor på kusten permanent. I Sverige var Carina egenföretagare. Hennes mans familj hade hus i Marbella och att flytta söderut hade länge varit en dröm. Först var planen Marbella men flytt-lasset gick till Fuengirola pga. Svenska skolan där barnen går idag. Carina är mycket aktiv bl.a. i AHN var hon sitter i styrelsen är en av drivkrafterna bakom AHN Next Generation, och i Svenska skolan Fuengirola där hon är med i Allt i allo gruppen (föräldragruppen) samt Nattugglorna. På fritiden spelar hon gärna paddel och boule.

Elisabeth om Carina: ”Carina är fascinerande för hon är alltid så positiv trots eventuella motgångar. Hon ser allt från den positiva sidan. Negativitet liksom bara rinner av henne”.

Elisabeth Gruve
Född: 1954
Från: Stockholm
Bor: Mijas Costa
Civilstånd: Sambo
Barn: dotter 15 år, brorson som bor i Sverige (varit en del av Elisabeths familj)
Yrke: Sjuksköterska, musiker, pianolärare
År på kusten: 1
Bor på kusten permanent. Hade länge planer på att flytta till Frankrike, men flyttade till Costa del Sol och Mijas Costa pga. Svenska skolan i Fuengirola där hennes dotter går, där hon också är med i Allt i allo gruppen (skolans föräldragrupp). Costa del Sol kändes rätt från början. Elisabeth har varit musiker och gick på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Efter engagemang inom studentkåren och klubbmästerskap med en jazzklubb arbetade hon på det antroposofiska centret och sjukhuset i Järna utanför Stockholm, där hon tog hand om besökare och gäster. Elisabeth är intresserad av alternativa metoder och vägar inom alla områden.

Carina om Elisabeth: ”Elisabeth har en oerhörd kunskap om mycket. Hon är en stor källa inom t ex AHN Next Generation om vi behöver någon att hålla ett föredrag, och hon är duktig på det”.

Av Text: Sara Laine, foto: Mugge Fisher/ Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.