Varje år väljs ett motiverande och inspirer-ande ord som ska genomsyra vår verksamhet. I år har vi pedagoger bestämt att arbeta med ”hänsyn” som ledord. Ordet hänsyn kan användas i oändligt många sammanhang men har i slutändan ändå samma betydelse. Det handlar om omtanke, aktsamhet och vördnad, för våra tillhörigheter och varandra. Tanken på vad man kan åstadkomma med dessa egenskaper fick oss att välja just ”hänsyn” detta år. Det är här vi vuxna, både lärare och föräldrar, kommer in och har en otroligt viktig uppgift. Ibland är det lätt att glömma bort att vi ständigt är en förebild för våra barn. Hur beter vi oss vuxna mot varandra egentligen? Låter vi alla vara med? Lyssnar vi på alla som har något att säga? Har vi respekt för allas olika förutsättningar? Har vi det, ja då kan vi nog räkna med att våra barn också har det. ”Barn gör som vuxna gör, inte som vuxna säger” är ett tänkvärt citat. Genom vårt dagliga arbete med EQ och ”hänsyn” är vi övertygade om att vi är en bra bit på vägen. Men vad säger eleverna själva om detta ord? Vi frågade Anna och Adam i 3-5:an.

Anna: ”Det är viktigt att visa varandra hänsyn på skolan för att ingen ska vara ledsen och kanske byta skola. Då tappar man sina kompisar. Vi måste ta hand om varandra för vi är inte så många barn på skolan. Om jag någon gång inte har visat hänsyn mot en kompis känns det som jag har ”ormar i magen” i stället för fjärilar om jag är nervös.”
Adam: Hänsyn är viktigt för att ingen ska känna sig utanför. Därför frågar jag alltid någon som är ensam om de vill vara med att leka. Då vet jag att nästa gång kommer han att fråga mig.

Ballong hittad
Även höstterminen 2011 började första skoldagen med ballongsläpp mot en klarblå himmel. Detta visade sig i år gladeligen ge resultat. 4 årige Eriks ballong färdades inte mindre än 27 mil fågelvägen och hittades i Baeza (Jaen). Kvinnan som hittade ballongen några veckor efter släppet skrev ett mejl till skolan och berättade att hon tyckte denna idé var så rolig att hon blev tvungen att svara. Vem vet, det kan ske kommer fler mejl. Vi håller tummarna.

Tack Fia
Helt på eget initiativ bestämde sig Fia Ensgård, ägare av butiken ”Fia i Backen”, för att göra en insamling av böcker till vår skola. Hon satte in en annons i en svensk tidning där hon uppmanade alla som hade svenska barnböcker att avvara att lämna in dem till hennes butik. Flera påsar med både böcker och filmer mottogs av en mycket glad och tacksam skola. Tack snälla du!

Lucia i ”gamla stan”
Du missade väl inte det årliga luciatåget som gick av stapeln den 13:e december på kyrktorget i ”gamla stan” i Marbella? Stjärngossar och tomtar i långa rader sjöng för ett torg fullt av nyfikna spanjorer och traditionsbundna svenskar. Efter uppträdandet minglades det glatt då det bjöds på pepparkakor och glögg till alla.
Vi tycker att det är otroligt roligt att få dela med oss av några av våra bästa svenska traditioner.

Vi önskar alla läsare ett riktigt gott nytt år!!

Av Linda Kallin, Svenska Skolan Marbella

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.