En Sueco tar pulsen på Monica Richter

En Sueco tar pulsen på Monica Richter

Namn: Monica Richter
Född: Helsingborg 1943
Bor: Utanför Trelleborg samt vid Mijas golf
Familj: Make Palle Richter samt barn och barnbarn
År på Costa del sol: Sedan slutet av 90-talet
Gör helst på fritiden: Tycker om att arbeta med händerna, om barnbarnen har någonting som behöver repareras är Monica den första att hjälpa till

Vem är Monica Richter?
Jag är en person som alltid har arbetat mycket och tycker om att hjälpa till. Därför var det naturligt för mig, när jag för tio år sedan blev tillfrågad, att hjälpa till i AHN Fuengirola/Mijas. I och med min personlighet, att alltid vilja göra saker rätt samt att vara effektiv, började jag organisera ett medlemsregister i föreningen, sedan blev det golf. Jag har alltid arbetat med golf ideellt för att det är kul, så att organisera den delen var för att göra det bättre och lättare för andra. När jag började så spelade de ca sex gånger per år, nu när jag slutar har sektionen arbetats upp att spela fem gånger i veckan och ger medlemmarna bl a upp till 50 % rabatt på greenfeepriser. Sedan har jag suttit som ordförande i föreningen de senaste fyra åren men avgick nu förra månaden.

Du tycker om att göra saker rätt säger du, hur då?
Många tror nog att det handlar om ett kontrollbehov, men så är inte fallet. Jag har i hela mitt liv velat göra saker rätt. Då menar jag att jag följer överenskomna regler så att alla behandlas lika och rättvist och jag gör inga undantag, vilket en del ibland har rynkat på näsan åt. Jag gör det för att alla ska få det bra. Jag tar ogärna första steget men när jag känner mig bekväm har jag ingenting emot att leda. Men redan från yrkeslivet har jag med mig att det är raka besked som gäller och rättvisa.

Idag är du pensionär, om än väldigt aktiv, vad arbetade du med under dina yrkesår?
Jag har arbetat som lärare i matematik och kemi. Lärarskapet har för mig alltid inneburit att bistå eleverna kunskap och hjälpte dem nå sina mål. I slutet av 80-talet, när datorerna kom, läste jag data och arbetade sedan med det i tio år, de sista som platschef på Elektronikcentrum i Kristianstad.
Under 30 år av mitt yrkesliv var jag också månskensbonde och skötte mycket av arbetet själv då min man ofta var bortrest med arbete. Men när barnen inte visade intresse för gården sålde vi den.

Det låter som om du hade många bollar i luften, har du alltid varit en aktiv människa?
Jag har alltid gjort det jag tycker om och ja, min man Palle har mycket tålamod med min idérikedom. Själv hjälper han också ofta till att förverkliga dem och ro dem i hamn.

Nu lämnar du AHN och ordförandeskapet, vad har AHN gett dig?
Jag har fått göra mycket som jag tycker om och fått många vänner som jag inte hade träffat annars. AHN har inte förändrat mig som person utan jag är den jag är. Själv känner mig tillfreds med att ha gett det jag har gjort och att ha gjort det för andra människor, hade jag gjort någonting för mig själv hade jag inte arbetat ideellt utan tagit ett jobb och tjänat pengar.

Hur har ditt aktiva liv och AHN påverkat dig rent privat?
Jag och Palle hinner aldrig bråka (Monica skrattar). Jag har alltid någonting som väntar på att bli gjort. Dock kan jag ibland bli lite irriterad om jag känner att jag inte hinner med. Men Palle och jag hjälps åt med hela livet, det är vår livsstil.

Det finns många föreningar på kusten, en av dem kyrkan, hur ser du på den?
Jag är inte religiös men som alla i Sverige född in i kyrkan och jag tycker att kyrkan är viktigt samt att alla har rätt till den. Men det är också viktigt att komma ihåg att kyrkan har förändrats, förr fanns prästen ständigt tillgänglig men i modern tid har präster ofta ett eget liv med familj.

Har du upplevt konkurrens mellan kyrkan på Costa del Sol och andra föreningar på kusten?
Kyrkan är en naturlig plats och det skulle vara en förlust om vi förlorade den. Men å andra sidan har tiderna förändrats och om man är på kusten och behöver hjälp är det bara ca 4 timmar till Sverige med flyg. Men nej, jag upplever ingen konkurrens mellan kyrkan och föreningarna, dock bör det finnas kanaler för samarbete mellan dem så att t ex inte olika aktiviteter krockar. Den humanitära hjälpen som kyrkan bistår är viktig och om kyrkan inte skulle finnas måste andra se över på vilket sätt de kan erbjuda den.

Spanien är i kris, liksom många länder i världen, vad tror du behövs för att få landet på rätt köl?
Jag brukar inte uttala mig politiskt, det är en av de saker som står i AHN:s stadgar.

Men vad kan den enskilda människan göra i dessa kristider?
Det gäller att prioritera, de allra flesta kan leva på mindre utgifter än vi gör, man kan t ex fråga sig själv om man verkligen behöver allt i sin korg när man går och handlar om det tryter i kassan, om man kan undvara någonting. Naturligtvis drabbas någon, men det är viktigt att inte jämföra sig med vad grannen har och vad man själv inte har. Man får inte vara avundsjuk. Kanske bör man ändra pensionssystemet så att man arbetar något år längre, men då drabbas å andra sidan de unga som vill in på arbetsmarknaden. Det finns inte en enkel lösning på problemet.

Skrämmer det ekonomiska läget dig?
Nej, men kanske har funderingar över boendesituation funnits, men ingenting är uttalat idag. Många vänder hem till Sverige när de blir gamla men jag vill fortsätta leva på båda platserna, men om många vänner flyttar tillbaka så får man se vad som händer, dock ingenting som planeras inom överskådlig framtid.

Ångrar du någonting?
Nej, jag är nöjd med mitt liv så jag är tillfreds.

Vad ska du göra nu?
Nu arrangerar jag golf på egen hand för alla, oavsett ålder, som är intresserade och vill spela golf tillsammans. Återigen är det ideellt och alla är välkomna, oavsett vilket skandinaviskt land man kommer ifrån. Golfen har legat mig varmt om hjärtat i 40 år så det är någonting jag brinner för. Det viktiga är att det är rent intresse och ingen vinstverksamhet.

Det bästa Monica gjort enligt henne själv
Det bästa Monica gjort i sitt liv var när hon som 13-14 år rädda livet på en liten flicka. Hon såg flickan sitta i ett fönster på andra våningen i grannhuset. Plötsligt ramlade flickan ut och Monica hann precis ta emot henne. Flickan hette Margaretha Strand och Monica funderar ofta på vad hon gör idag.

 

Anekdot
Monica och hennes man är födda i samma samhälle och deras föräldrar kände varandra, så de två är faktiskt döpta i samma dopklänning.

Tack
Monica önskar tacka för sina år på AHN Fuengirola/Mijas och alla som har hjälp och stöttat henne genom åren.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.