Tvillingar med triss – tvillingar födda i tvillingarnas tecken med framgångar med Twins

Tvillingar med triss - tvillingar födda i tvillingarnas tecken med framgångar med Twins

Man får nästa blinka två gånger för att försäkra sig om att man inte ser dubbelt när man träffar Ronnie och Leif Björk. De är så lika, utseende-, rörelse-, röst- och humormässigt och mycket mer, att man börjar tveka över om man någonsin ska lyckas hålla isär vem som är vem. Men tack och lov klär de sig aldrig likadant, så med hjälp av kläderna går det bra.
”Mamma klädde oss aldrig likadant när vi växte upp, och det är ingenting som vi har varit intresserade av senare i levet heller”, säger Leif när En Sueco träffar de båda herrarna.
”Vi var en gång på en kryssning för tvillingar. Då var det krav på att varje tvillingpar skulle klä sig likadant, så då gjorde vi det naturligtvis. Men när vi stod där, bland alla andra tvillingar, var det nästan lite skrämmande, det var ju två av varje person”, skrattar de tillsammans.

Samma smak
Även om de inte klär sig lika så har de samma stil och smak, och ända fram tills för 12 år sedan, när Leif valde att gå i pension, har de gjort allting i livet tillsammans. De är alltid välklädda och klär sig gärna i färgglada kläder, för att inte nämna glasögonen, som även de utmärker dem när man ser dem på stan. När glasögonen kommer på tal berättar Leif ett utmärkt exempel på hur lika de tycker om saker: ”Jag hade just kommit hem till Göteborg och gick och tittade runt i butiker. I en glasögonbutik hittade jag ett par ursnygga glasögon. Flera gånger provade jag dem men tillslut bestämde jag mig för att inte köpa dem, priset var lite väl högt. Sedan, när jag träffade Ronnie några dagar senare, gissa om han inte kom gående i just de glasögonen, i samma färg och allt!”
Med lite eftertanke ser de frågande på varandra och kommer överens om att de nog har samma smak när det gäller det mesta i livet, bl.a. nöjen, husinredning, ja de kan till och med komma överens om att även deras första fruar var ganska lika.

Twins herrekipering – succé direkt
Att de båda herrarna är intresserade av kläder har fallit dem naturligt sedan barnsben. ”Pappa var skräddare och sydde hemma på köksbordet. En dag frågade han om vi var intresserade och så fick vi börja hjälpa till att dra tråckel, när vi var 11-12 år gamla”, berättar Leif. När pojkarna senare blev lite äldre så gav deras far dem några kloka ord på vägen: ”Ni ska inte tillverka kläder, ni ska sälja dem”, citerar Ronnie.
Så efter åren i skolan, några år som inköpare för en herrekipering och sedan handelsresande för klädesfabriker, beslutade de sig för att starta eget, herrekiperingen Twins, med high class och kvalitetsmode från bl.a. Paris och Milano, vilket var ovanligt på den tiden när det mesta herrmodet kom från England. Utbudet handplockade de själva och butiken utgjordes av en 16 kvm stor lokal vid Götaplatsen i Göteborg.
”Vi öppnade en fredag 1968. På månaden kom en man in i butiken, studerade lokalen och frågade om han fick filma en filmscen hos oss. Ja, sa vi”, minns Leif.

Mannen visade sig vara regissören Janne Halldoff och filmen kom att heta En dröm om frihet (medverkande bl.a. Per Ragnar och Stig Törnblom). Det kom att visa sig vara bra för Twins, som fått sitt namn av att Ronnie och Leif alltid kallats för twinsen. De uppmärksammades bl.a. i lokal media och skvallerpress. Med uppmärksamheten kom fler kunder, kunder som Harry Belafonte, Kronprinsen (idag Kung Carl Gustav), Lasse Berghagen, Putte Wickman och senare till och med medlemmar från moderna popband som Ace of Base. Med kunderna fick de mer uppmärksamhet och med det kom succén. Med succé kom inbjudningar till diverse evenemang vilket uppmärksammade dem ytterligare, osv. Allting resulterade i stora framgångar och idag utgörs deras butiksyta av det som tidigare var fyra olika butikslokaler.

Inte alltid lätt med twinsen
Men det har inte alltid varit lätt att vara twinsen, det visade sig ibland i deras första äktenskap. Året var 1958 när de skred till altaret i ett, som de själva uttrycker det ” mycket planerat dubbelbröllop”. Äktenskapen var lyckliga, de två äkta paren umgicks alltid tillsammans, men 30 år senare skilde de båda paren sig, med bara tre månaders mellanrum.
När Ronnie och Leif nu många år senare ser tillbaka på sina första äktenskap kan de se att de nog inte var de lättaste att leva med alltid.
”Vi gjorde allting tillsammans. När jag skulle bygga ett nytt hus utanför Göteborg var det naturligt för mig att Leif var den första jag ringde och rådfrågade när det gällde val av t ex kakel” säger Ronnie och Leif fortsätter: ”Ja, så var det. Jag tror inte fruarna alltid var alltför glada, egentligen skulle ju de vara dem första man frågar, men det har alltid varit liksom självklart att fråga brorsan. Utan hans åsikt har det inte känts bra, på något sätt”. Ronnie ser fundersam ut innan han brister ut i ett skratt och säger: ”Leif, kommer du ihåg den gången vi skulle åka och bada! Det var såhär: våra fruar hade tröttnat lite på att vi alltid var tillsammans och gjorde allting tillsammans. De tyckte väl att de åtminstone kunde få oss för sig själva med respektive familj på söndagarna, då vi vanligtvis alltid åkte och badade tillsammans. Så en söndag bestämde vi oss för att vi inte skulle träffas. Min familj åkte till en badplats där vi aldrig hade varit tidigare. Bäst som det är, när vi packar upp filtar och picknick, gissa vilka som kommer gående över en kulle, om inte Leif och hans familj”. ”Ja, fruarna blev väl inte allt för glada, de trodde att vi hade planerat allting bakom deras ryggar, men det hade vi inte”, skrattar Leif.

Livet idag
Livet har gått vidare. Leif är pensionerad, han har tre barn från sitt första äktenskap och lever idag som särbo, med boende ca sju månader på Costa del Sol och resten av året i Hovås. Ronnie har fortsatt herrekiperingen Twins och bor i Hovås med fru och två barn. Totalt har Ronnie fem barn, med tre från det första äktenskapet också.

Smått och gott:
Ronnie och Leif är födda på svenska flaggans dag 1936.
Deras stjärntecken är tvilling.
Det skiljer 2 minuter mellan dem.
Deras fingeravtryck är så lika att det inte går att avgöra med säkerhet vem som är vem utifrån den identifikationsmetoden.
Sedan 1946 har de deltagit i Karolinska Institutets tvillingforskning.
De har varsitt halsband med en tvilling-symbol, som de fick när de fyllde 40 år. Dessa har de sedan den dagen de fick dem aldrig tagit av sig.
Tvillingsymbolen på halsbanden utgör loggan för herrekiperingen Twins.
När de var fem år trodde de att Göteborg flaggade för dem på deras födelsedag.

En Tvillinghistoria
När Ronnie och Leif i sina ungdomars dagar var på kryssning, där de roade sig med att äta gott och sedan dansa, dansade Ronnie någon dans med en dam. Efter dansen gick de åt var sitt håll. Ronnie gick tillbaka till Leif, som stod och talar med personalen i baren. Då sjögången var ganska hög började Ronnie må dåligt och gick ned i hytten. Strax efteråt kommer damen som Ronnie dansat med upp till baren och frågar personalen om de har sett mannen hon tidigare dansat med. Då svarar personalen att det hade de, men att han hade gått och lagt sig, för att han mådde dåligt. Damen ojade sig och tyckte det var väldigt synd, han hade ju varit så trevlig. Då sa personalen att hon skulle vänta lite, de hade en till trevlig man, som såg exakt likadan ut. Och så gick de och hämtade Leif.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.