Lennart Ensgård – Vad går du och tänker på just nu?

Lennart Ensgård - Vad går du och tänker på just nu?

 

Vi har passerat det som i almanackan betecknas som sommarmånader och träder nu in i september. Solen värmer fortfaran, himlen är blå och havet varmt, så det vara lätt att glömma bort att hösten är på intåg med vardagens rutiner.

Smått och gott
• Ett måste när Lennart är i Stockholm är att besöka en av alla grillkiosker och köpa sig en grillad med bröd och räksallad.
• Lennart tycker om att spela kort och skulle vilja lära sig spela Bridge.
• Innan Lennart och Fia flyttade till Costa del Sol för tre år sedan tog han grönt kort, sedan dess har han inte spelat golf.
• En av Lennarts drömmar har varit att resa till och upptäcka Amazonas och Sydamerika.
• Flytten till Costa del Sol har Lennart aldrig ångrat. Han tycker att livet här som mer spontant och enkelt än i Stockholm.
• Lennart trivs i Spanien och lever i nuet.
• De spanska nyheterna följer Lennart genom att dagligen läsa El País. Någonting som också hjälper honom att förbättra sin spanska.

Livet i Spanien är både spontanare och enklare tycker Lennart Ensgård.

Lennart Ensgård närmar sig 56 år, han har två vuxna barn och är gift med Fia Ensgård och tillsammans med henne bor han i Nueva Andalucía, Marbella. Han är i grund och botten elektriker och har arbetat inom branschen alla sina yrkesverksamma år. Det gör han fortfarande och sedan tre år tillbaka driver han ett eget företag var han tar fram anbud och ritar elinstallationer åt konstruktionsbolag. Hans kunder och affärskontakter har alla säte i Sverige och tack vare Internet når han dem enkelt. Årligen gör han cirka 7-8 affärsresor, främst till Stockholm, resor som han och Fia kombinerar med att träffa vänner och familj.

Fia och Lennart, just hemkomna från semestern i Italien och Madrid, och bara dagarna innan En Sueco träffar dem har de firat bröllopsdag.

Hej Lennart, vad går du och tänker på just nu?
Mina tankar är redan tillbaka i arbete och just nu tänker jag mycket på arenan som jag arbetar med, som öppnar om ett år. Det är den nya friidrotts- och evenemangsarenan Tele 2 Arena, bredvid Globen i Stockholm. Jag har mycket jobb i tankarna då jag har mycket att göra, men självklart finns även tankar som ”sen då – undrar vad som händer när projektet jag arbetar med är färdigt”, men det får man ta då.
Jag är intresserad av ekonomi och följer börsen så självklart tänker jag på krisen, det går ju inte att undvika. Bland annat funderar jag mycket på varför det har blivit som det blivit och hur lång tid det kommer ta innan krisen vänder. För några år sedan såg det ju ut som om det skulle vara över, men nu känns det som om det just börjat. Varje dag väntar man bara på att läsa nya mörka nyheter, bland annat om utgifterna som blir högre utan att man egentligen får någonting för det.

Hur har sommaren varit?
Varm. Mestadels har jag jobbat som vanligt men Fia och jag har haft semester i två veckor, en vecka i Italien och en vecka i Madrid, faktiskt gick det bra att koppla bort tankarna från jobbet helt. Det är annorlunda att driva eget. När jag i Sverige var chef för 50 personer hade jag jobbtankar i huvudet hela tiden, nu kan jag lägga det åt sidan på ett annat sätt. Det är viktigt och skönt att kunna koppla bort vardagen.
I Italien var vi söder om Neapel. Innan resan tänkte jag alltid att italienare och spanjorer nog var ganska lika, men väl där märkte jag hur olika de är. Italienarna är mer hätska, speciellt i trafiken, de kör mycket mot rött och struntar helt i fotgängare. Kortfattat kan jag säga att det bästa med Italien var maten, speciellt pastan och mozzarellan, mozzarellan var verkligen härligt krämig. Dock upplevde jag att det var generellt dyrare där än här, t ex kostade en kaffe 2,50 euro medan man här ofta bara betalar 1 euro.

I Madrid tyckte jag om helheten, att få gå runt och se allting jag läst om och sett på TV. När vi var där var det stora demonstrationer, men det var aldrig någon osäker stämning. Någonting som jag tänkte lite extra på i Madrid var att det var svårt att hitta vanliga små lunchrestauranger, tyckte att det mest fanns stora restauranger.

Hur känns det att vara tillbaka från semestern?
Bra, skönt att vara tillbaka i verkligheten.

Sverigeminnen lockar till skratt, t ex här när favoriterna hos svenska korvkiosker kommer på tal.

Vad tänker du kring skattehöjningarna nu i september?
Generellt påverkar det nog spanjorerna rätt mycket. Många familjer har det redan svårt och en skattehöjning hjälper inte. Dessutom ökar ju även momsen på mat, så middagsborden blir nog snålare i många hem. Det finns ju en risk för en negativ spiral: skatten höjs, mindre pengar i plånboken, mindre pengar spenderas, fler verksamheter måste stängas, osv.

Har du följt OS i London 2012?
Jag har följt det lite på datorn. Jag gillar friidrott men tappade intresset lite när Ben Johnson vann guld och det visade sig att han varit dopad. Jag är mer intresserad av fotboll och har börjat följa Málaga C.F.

Spanien har ansökt om OS 2020, vad tror du om deras chanser?
Jag såg ett reportage att boende i London klagar på att livet varit bökigt under arrangemanget och att kommersen inte varit så stor som väntat. För Spanien tror jag inte att det är en bra idé rent ekonomiskt att arrangera OS 2020, även om det skulle vara en fjäder i hatten för landet.

Fia och du har precis firat bröllopsdag, är det en viktig dag att komma ihåg?
För mig är födelsedagar och liknande inte viktigt, men det är det för Fia och hon påminner mig alltid. Jag tror att man får med sig firande av olika dagar och högtider från barnsben och Fia är van att fira, till och med namnsdagar. Men visst är det roligt att bli ihågkommen.

Hur firar man bröllopsdag bäst?
Man klär upp sig och går ut och äter lite finare tillsammans.

Vad är planerna inför hösten?
Att jobba och lära mig mer spanska.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.