Yvonne Sjökvist – kvinnan bakom ordförandeskapet för Costa del Sol DFAS

Yvonne Sjökvist – kvinnan bakom ordförandeskapet för Costa del Sol DFAS

Energisk, ambitiös, levnadsglad, positiv, chic – det är bara fem ord som lätt förknippas med Yvonne Elisabet Sjökvist. Och där har vi det igen. Titta på initialerna av hennes namn, de bildar ordet YES, någonting som hon själv med ett stort leende säger symboliserar henne.

Hon är sprudlande glad när vi träffas över en kopp kaffe strax efter att hon utnämnts som ny ordförande för Costa del Sol Decorative & Fine Arts Society (Costa del Sol DFAS). Det är en roll hon nu ser fram emot att axla, speciellt då Costa del Sol DFAS nu firar 25 år på kusten, ett jubileum som kommer att uppmärksammas med olika föreläsningar och kanske ett och annat evenemang under det kommande året (mer om detta går att läsa på DFAS hemsidan: www.costadelsoldfas.com).

I korthet
Namn: Yvonne Elisabet Sjökvist
Född: 1949
Familj: Make
Hobby: Konst, kultur, resor och att läsa
Drömmer om: Ett mer sympatiskt samhälle
Det värsta hon vet: Elakhet
Det bästa hon vet: Att få vara tillsammans med nära och kära och att få ha hälsan
Tar med sig till en öde ö?: Sin fantasi
Gör i november: Tänder ljus och myser
Saknar från Sverige: De fyra årstiderna, allemansrätten och svensk kultur.

Glad, ung och pigg
Om sin glada inställning till livet berättar Yvonne att det är någonting som bara är naturligt hos henne. Hon menar att piggheten och den positiva inställningen är medfött och hon förklarar att hon faktiskt inte kan minnas at hon någon gång varit deprimerad. Visst har hon varit ledsen vid tillfällen i livet, men hon utgår från att alltid se livet, från vad hon själv säger ”the bright side of life”. Sedan menar hon också att hennes livsstil hjälper till att hålla henne ung och pigg, en hälsosam livsstil som kantas av många resor.

Just nu Kina
Och reser gör hon, mycket, tillsammans med sin man. Sedan några år tillbaka har de påbörjat ett reseprojekt att upptäcka Kina, och varje år betar de av lite i taget. Det stora landet i öster finner hon enormt fascinerande, dels för den enorma utvecklingen som landet genomgår med anpassning till det moderna samhället, och dels då landet, i och med sin storlek, fortfarande gömmer på och ger möjlighet till att uppleva dess ursprungliga färgglada och mycket rika kultur, landskapen, den friska luften, människorna och historien.

Personen
Så vem är hon då? Hon föddes i Sandviken och växte upp tillsammans med fyra syskon, så redan från barnsben har det alltid varit full rulle och alltid någonting på gång i Yvonnes liv. Så fort hon blev gammal nog flyttade hon ut ur sitt barndomshem och begav sig till Gävle för studier på lärarhögskolan. Egentligen ville hon studera psykologi, lockad av människans beteende och olikheter, men då hennes föräldrar ansåg att lärare var ett mer passande yrke föll valet på det. Efter att ha slutfört sina studier bar det av till Stockholm där hon arbetade som lärare under tio år innan flyttlasset bar iväg igen, denna gång till London, och dragplåstret nu var kärleken.

Affärskvinna i London
I London bytte hon ut skolvärlden mot affärsvärlden. Hennes nyfikenhet gjorde att förändringen gick smärtfritt och under de kommande 20 åren kom hon att arbeta som försäljningsdirektör av licenser inom olika marknader. De sista åren i branschen drev hon tillsammans med sin man eget företag inom branschen, efter att ha köpt företaget hon arbetat på, och de nådde stora framgångar med bl.a. världsrättigheterna av varumärket Ferrari. Som många vet kräver stora framgångar också stora insatser och efter år som ledande inom branschen kände paret att det var dags att dra sig tillbaka.

Valet föll på Spanien
När de ej längre var yrkesverksamma behövde de inte heller bo i London, en plats som Yvonnes man egentligen aldrig trivdes på. Ett alternativ var att flytta till Sverige, men båda fann klimatet i norr för kallt. Nästa alternativ var Holland, därifrån Yvonnes man kommer, men Yvonne själv tyckte att det skulle vara för svårt att lära sig språket. Tillslut enades de om den spanska solkusten och för tolv år sedan slog de sig ned i Marbella och hur det gått sedan, ja det känner vi ju till – Yvonne är ju idag ordförande för Costa del Sol DFAS.

Vägen till ordförandeskap
Men hur kom hon dit? Under alla åren i London trivdes Yvonne med det stora konst- och kulturutbudet som världsstaden erbjuder och detta var någonting som hon verkligen inte ville ge avkall på. När hon så en dag fick vetskap om Costa del Sol DFAS bestämde hon sig snabbt för att ringa dem och fråga om hon kunde hjälpa till och således började hon utveckla organisationens hemsida. Snart fick hon rollen som vice ordförande på grund av sin goda organisationsförmåga och den 20 september i år valdes hon till ordförande – en roll som hon känner sig priviligerad att få axla till 25-års jubileumet. Om rollen som ordförande säger hon att hon känner sig hedrad och att hon ska göra sitt allra bästa med att genom öppenhet, information och transparens motivera samt locka fram det bästa från alla medlemmar och hennes egna ord är:
”Jag är inte ordförande för att själv höras och prata. Jag axlar rollen för att stimulera och inspirera och om vi möter på problem även för att leda. Jag är öppen och lyhörd och önskar att alla idéer kommer upp på bordet så att vi tillsammans kan väga för- och nackdelar och utveckla oss, och även om vi har en kommitté så är alla medlemmars åsikter lika viktiga”.

Costa del Sol Decorative & Fine Arts Society
Costa del Sol DFAS grundades i november 1988 som en förgrening av The National Association of Decorative & Fine Arts Societies (NADFAS) (totalt finns 350 förgreningar i Storbritannien, mer än tio i övriga Europa och 28 i Australien).
Det är en ideell förening där överskottet går till välgörenhet – de senaste två åren har Costa del Sol DFAS skänkt sitt överskott till A.D.I.M.I. Mijas med ändamål att köpa in konstmaterial.
När Costa del Sol DFAS startade hade de 48 medlemmar och idag, 25 år senare, uppgår medlemskapet till drygt 200 konst- och kulturintresserade personer.
Costa del Sol DFAS arbetar för att främja konst och kultur samt det kulturella arvet genom att uppmärksamma, njuta av och sprida kunskap om internationell konst och för att stimulera det lokala arvet som finns i Spanien.
Deras huvudaktivitet är föreläsningar med experter från England. Dessa föreläsare är noggrant utvalda av NADFAS och många av dem kommer från de mest renommerade museerna i landet. De har även andra aktiviteter som middagar och gemensamma kultur- och konstresor.

Vill du veta mer? www.costadelsoldfas.com, www.nadfas.org.uk.

Av Sara Laine, foto: Mugge Fischer

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.