Born to Run – Jag älskar att springa

Born to Run - Jag älskar att springa

”Vi är alla födda till att springa. Vi har bara glömt bort att göra det rätt” säger den amerikanska bestsellerförfattaren.

Amerikanen Christopher McDougall har blivit kult bland löpare med sin bestseller Born to Run – jakten på löpningens själ, som utkom på svenska tidigare i år. I skrivandets stund är det planerat att författaren ska medverka i programmet Skavlan i Stockholm torsdagen den 25 oktober (men vänligen konsultera programtablån närmare aktuellt datum då ändringar kan förekomma).

I boken tar han med läsarna på sin resa genom människans utveckling genom de mest avancerade laboratorierna på Harvard och genom bergsområden där det ökande antalet ultralöpare utmanar sig själva och gränserna för vad en människa förmår.

Under sina förberedelser till ett 80 km långt lopp i Mexico upptäcker Christopher McDougall att vi inte ska längre än till våra egna fötter för att hitta meningen med livet. Vi är alla födda till att springa förklarar han, men samtidigt menar han att vi måste återfinna glädjen med att röra oss för att förstå det.

”Många hatar att springa då de bara gör det för att få ut någonting av det. Vi söker yttre belöning och motivation. Men tittar vi istället på barn så ser vi att de bara leker. De springer inte för att gå ned i vikt eller för att uppnå någonting annat, och just därför är de bra på det. Barn har inga problem med att springa. Alla fyra-sexåringar springer naturligt. Sedan när barnen börjar skolan vid sex-sju års ålder blir de tillsagda att sitta still. Därmed övar vi oss på att inte springa”.

”Mitt råd är att du börjar med att ta av dig dina skor och minns hur det var att leka som barn. Gör springandet till en lek. Återfinn glädjen, för det är den som utgör den saknade ingrediensen”.

”För att göra springandet till en vana får man börja långsamt och sluta när det inte är roligt längre. Många fortsätter när de känner sig trötta, för att de känner att de måste, men det är inte det som är meningen, man ska inte känna obehag och smärta.”

”När jag är på väg ut genom dörren för att springa vet jag inte hur långt eller hur fort jag kommer att springa. Jag njuter bara av det varje dag. Genom en springa lite varje dag kan man lära sig att tycka om det. Man ska bara lära sig springa på rätt sätt. Det är en konst, som dans och musik”.

Även om Christopher McDougall brinner för att springa säger han att andra aktiviteter kan vara lika hälsosamma.

”I Sverige cyklar man mycket, och det är också bra. Det viktigaste är att vi har roligt när vi gör det vi gör”, säger den bästsäljande författaren, som också har tips om vad man som löpare kan göra med det ostadiga svenska vädret.

”Generellt försöker vi lägga våra värderingar på kartan. Vi bestämmer oss för att springa två kilometer på måndag oavsett väder. Men det är bättre att anpassa sig till vädret. Om det är mycket blåsigt, spring då bara en kortare bit, eller åt andra hållet. Återigen, det ska vara roligt och inte en tråkig plikt”.

Born to Run – jakten på löpningens själ har blivit en bestseller i USA och i Sverige.

3 goda råd för att komma igång:
1. Ta av skorna
2. Spring på stället (då kan du inte springa fel)
3. Träna med glädje och utan smärta

 

3 goda råd till att hålla kvar motivationen:
1. Hitta en vän att springa med
2. Hitta bra platser att springa på
3. Bekymra dig inte om dina tider

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.