(20)13 frågor till Lena Norman Hult

(20)13 frågor till Lena Norman Hult

Född:
1954 i Stockholm

Bor:
Stockholm och Fuengirola

Familj:
Make, två vuxna barn samt två vuxna bonusbarn

Yrke:
Tidsmiljonär

Gör på fritiden:
Allt som är roligt

Denna månad har En Sueco träffat Lena Norman Hult som nyligen slagit sig ned i Fuengirola, mer av en slump. När hon och maken skulle förverkliga drömmen om att flytta utomlands började de leta boende i Barcelona men de kom längre och längre söderut i jakten på rätt plats. Tillslut var det lugn och tillgänglighet som blev de avgörande faktorerna och valet föll på Fuengirola. Språket försöker hon lära sig genom att helt enkelt kasta sig in och tala med folk samt genom att ibland titta spanska barnprogram.
Hon har ett efternamn som många känner igen och ja det stämmer hon är Charlies dotter, någonting som allt för ofta får människor att förändra förhållningssätt till henne. Därför har hon ibland undvikigt att berätta om sin far.
Hon har tagit ett medvetet beslut om att leva livet nu och inte vänta på imorgon. Att ha roligt ser hon inte bara som ett privilegium utan även som en skyldighet, vilket hon förklarar med att det är för lätt att bara gnälla och att man själv måste ta tag i saker för att göra livet roligare, samt för att få saker att ske.
Sin far har hon bestämt sig för att minnas genom att dela med sig av hans olika verk med en hyllningshemsida.
Hon är glad, öppenhjärtlig och vänlig. När hon talar känns det att hon är en person som tar oerhört mycket hänsyn till sin omgivning, ibland kanske lite för mycket, utan att tänka på sig själv.

Hur uppfattar du konjunktursklimatet för tillfället och vilka är dina förväntningar?
Det är svårt att säga då jag inte känner till marknaden här så bra än men läget är mycket svårt för väldigt många spanjorer. En viktig fråga tycker jag är när det vänder och hur mycket stryk folket har tagit fram till dess.

Har du några tips på hur gemene man kan klara sig i en knapp ekonomi?
Jag tror att alla gör det man kan göra. Men, och det är viktigt, ingen kan bara sitta och vänta på att det ska komma en lösning. Man måste själv vara flexibel och hitta lösningar överallt samt skapa dem själv.

Vad är enligt dig den hippaste appen för tillfället
Jag är galen i appar. Whatsapp är självklar. Med den håller jag kontakt med familjen i Sverige. Jag tycker också om Moves som talar om exakt var jag är och var jag har varit samt hur många steg jag har gått.
Appar är kul, jag är lite av ett teknikfreak och min iPad är full.

I Spanien, och i övriga delar av världen, har vi sett fler översvämningar och jordbävningar än vad som tidigare varit normalt. Tror du att det är en klimatförändring på gång?
Ja, men jag tror att den nog är naturligt, även om vi ökar på farten lite. En annan sida av det tror jag är att vi med dagens teknik och kunskap får reda på mer om vad som händer i världen än förr så att vår vetskap om allt som händer är större och gör oss snabbare medvetna om att klimatförändringarna ökar.

Gör du någonting för att leva mer ”klimatriktigt”?
Nu skulle jag kunna sitta och ljuga och säga att jag är duktig men jag kör bil, flyger och handlar inte ekologiskt. Dock sopsorterar jag hyfsat och har börjat snegla på solcellslampor till balkongen. Någonting jag saknar här är ställen där jag kan gå och lämna prylar som inte hör hemma i vardagssoporna och där andra kan komma och kanske hitta saker som de behöver… lite som en typ av gratis second hand. Dock fungerar det ju ändå ganska bra när man här kan ställa t ex en stol eller en tv bredvid soptunnan och mycket snart har någon annan tagit hand om den. Det är ju en underbar form av återvinning.

Ständigt läser vi om varningar kring våra livsmedel. Tänker du på vad du äter?
Ska jag göra det hela tiden blir jag ju stressad. Ibland är det livsfarligt att äta kött, i nästa stund dör man av fisk och nästa gång säkert av morötter också. Jag äter det jag vill och vill leva ett gott liv.

Under 00-talet mötte världen ett helt osunt kroppsideal. Kvinnorna skulle var size Zero med stora bröst samt slät hy och männen skulle ha stora muskler, välvårdad hy och så lanserade många märken smink för män. Har dessa trender förändrats?
Det har blivit lite bättre, idealet har gått från undernärd till mycket smal, och det får man väl se som att det är lite hälsosammare. Men tidningarna skriver ju fortfarande om bantning m.m. så någon egentlig förändring tror jag inte att det är.
Idealen förr och idag är nog det samma i grunden med skillnaden att det är mer accepterat att vara avvikande. För män tror jag till och med att idealet blivit hårdare, alla ska ju pumpa sina muskler nu för tiden. På sminkfronten för män tycker jag att det verkar som om ungdomarna har tagit upp det, men jag tycker att det är lite töntigt om äldre män sminkar sig. Men det är klart, Keith Richards kunde ju behöva lite…

Är du rädd för döden?
Ja, tveklöst. Jag vill inte dö. Inte nu. Jag har för mycket jag vill göra.

Tjurfäktningen har mångåriga anor i landet och har under de senaste åren lett till en het diskussion. Vissa kallar det kultur, andra kallblodig mordlystnad. Vad är din åsikt i frågan?
Jag har haft många långa diskussioner kring detta, även i Sverige. Första gången jag själv var på tjurfäktning gick jag med en äldre spansk man som förklarade och guidade mig igenom hela processen. Kallblodigt tycker jag inte att det är och djurplågeri… dessa tjurar lever ett mycket bra liv fram tills dagen för tjurfäktningen. Jämför bara med djuren i vår vardag, såsom höns och kycklingar eller hästarna som man ser stå fastbundna i solen hela dagarna och hundar som är ensamma 10-12 timmar om dagen.
Tjurfäktning är en kulturell grej och om det är djurplågeri eller ej, det är relativt.

Idag när man öppnar dagstidningarna går det nästan inte en enda dag utan att man läser om den utbredda korruptionen i det spanska samhället. Har du förtroende för våra politiker?
När jag var ung och började rösta hade jag en känsla av att politiker måste vara felfria. Men de är ju faktiskt bara människor. Och hellre ohederliga politiker än total anarki. De åker dit till syvende och sist.

Vem skulle du vilja lyfta fram som en nutida förebild för människor idag?
Jag tycker inte om att välja ut en person utan vill lyfta fram alla rakryggade, ärliga och modiga personer som står för sina ord och handlingar även om det inte uppfattas som helt korrekt av övriga. Det är inte alltid jag själv lever efter detta då sanningen ibland gör mer skada än nytta och feghet ibland hindrar men jag försöker så gott jag kan och jag hoppas att folk uppfattar mig så. Och om de inte gör det hoppas jag att de säger till.

Vad har varit mest betydelsefullt för dig under det gångna året?
Flytten till Spanien och ynnesten att få träffa alla människor här och alla som har kunnat hjälpa oss med sina erfarenheter. Det är omvälvande och kul. Det har varit ett livsviktigt år då vi gjort ett stort val. Har man någonting man vill göra måste man göra det nu för sedan kanske det är för sent. Hade vi varit eftertänksamma och försiktiga hade vi väntat tills pensionen, men vem vet om vi finns då. Vi har förverkligat en dröm.

Vad representerar 2013 för dig?
Mina datorer och mitt internet. Dels för att det jag vill göra med hyllningssidan för min pappa är på internet och så håller jag mig ajour och håller kontakten med vänner och familjen. Ibland går det knappt med den dåliga linan här, det är ju inte direkt fiber, men jag vänjer mig.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.