Lumon – En 20-åring med så hög kvalitet att kunden aldrig behöver återvända

Lumon - En 20-åring med så hög kvalitet att kunden aldrig behöver återvända

Foto 1
 
Strax utanför centrala Málaga ligger Lumons nyöppnade huvudkontor. Att slå upp glasdörrarna till de nya lokalerna, med heltäckande glasfasad, just 2013 är en del av företagets 20-årsfirande.

Lumons idé har varit enkel och började i Finland. Som alla nordbor vet är inglasade balkonger vanligt i Norden som skydd mot kyla och vind. Men vad Lumons grundare, Niklas Satola, såg var ett behov av inglasning även i varmare länder, också mot regn och vind men även mot värme och föroreningar. Många skakade på huvudet, men Niklas bestämde sig för att genomföra idén.
Idag finns Lumon i 26 länder varav Spanien, som för tillfället är överlägset störst utanför Norden, är ett av de viktigare exportländerna.
 
Skapar syfte
Efterfrågan på Lumons produkter är stor. Hemligheten ligger i att Lumon erbjuder lösningar till att aktivt kunna använda ett utrymme som många drömmer om, men som ingen har funderat över hur det ska användas. Niklas Satola förklarar:
”Ett bostadsköp är en av livets största ekonomiska investeringar och de allra flesta värderar en stor balkong, terrass eller altan. Ser man till bostadens inre är användningsområdena tydliga, där finns sovrum, kök, vardagsrum och badrum, och man vet precis vad man gör var och hur det ska möbleras. Men så har man balkongen eller terrassen, där det ställs ett bord och några plaststolar, men vad är egentligen syftet? Lumons tanke är att skapa detta syfte, skapa ett utrymme ute men samtidigt inne, med direkt anslutning till utomhusmiljön, oavsett om det ligger på markplan eller på 12:e våningen.”
 
Foto 2
 
Inglasning
Det som Niklas Satola talar om är att skapa mening åt balkongen eller terrassen. Att skapa ett rum, i direkt anslutning till utomhusmiljön men samtidigt integrerad i bostaden. Att det blir lika naturligt att vistas på balkongen eller terrassen som att sätta sig i vardagsrummet, utan att behöva fundera på att det är för kallt, varmt, fuktigt m.m. Lösningen är enkel, om än unik och specialtillverkad, nämligen inglasning som skyddar mot omvärldens element samtidigt som det skapar det där extra, som en bonus åt bostaden. Ett utrymme som tack vare Lumons inglasningssystem har fullt skydd mot regn, rusk, vind, smuts och buller men som samtidigt kan öppnas upp helt för sol, värme och frisk luft. Dessutom har det investerats mycket i att framställa en bestående produkt, med skräddarsydda material av glas och aluminium, som inte låter sig påverkas av omgivningens påfrestningar.
Lumon arbetar efter tanken att en kund köper deras produkt en gång i livet, varför funktion, design, användarvänlighet och säkerhet är viktigt faktorer för dem.
 
Företagshemligheten
Det är inte alla företag som håller sig aktuella på marknaden så att de kan stoltsera med 20-årsfirande. Niklas Satola berättar hur Lumon har lyckats:
”Vi på Lumon satsar alltid på närhet till kunden och på att ta tillvara på deras åsikter. Så man kan säga att det är kunderna som har gett oss framgångsreceptet genom deras feedback. Och det handlar om allt, produktkvalitet, design, tidsramar och löften som hålls m.m. Vi lämnar ingenting åt slumpen. Genom våra kunder har vi kunnat bli bättre och bättre. Och deras uppfattning om oss är det absolut viktigaste vi har, för en nöjd kund talar positivt om vår produkt.”
 
7:e generationens produkt
Det kan tyckas när man ser en fasad med 20 balkonger att varje balkong är likadan, men Lumon arbetar med millimeterprecision och då är varje balkong, eller terrass, unik. Därför finns det inga lager där materialen ligger färdiga i väntan på att en kund ska ringa. Istället skickar Lumon ut en av sina medarbetare, på Costa del Sol arbetar bl.a. två svenskar, som precisionsmäter området för inglasning, varefter materialet specialbeställs och monteras. Och allting från första kontakten till att inglasningen är färdig tar endast ca 6 veckor.
Ett ytterligare steg i 20-årsfirandet är att Lumon i år har presenterat sin 7:e generation produkter – en lösning med vilken Lumons inglasningar går att anpassa till alla utrymmen, även till t ex en restaurangterrass, där det kanske är lite mindre plats på grund av bord och stolar.
 
Lumon
Lumon är ett nordiskt företag med ca 800 anställda och grundtanken är att alltid arbeta nära kunden. Lumon gör stora investeringar i utnyttjandet och utvecklandet av teknologin i och kring sina produkter, vilket också är ett av leden i att bygga för framtiden. Det innebär att Lumon även värderar miljöpåverkan i produktionen och kan stoltsera med att deras klimatavtryck idag endast är 2-3 år.
Som ett tillägg till teknologin, och en rolig app till kunden, kan Lumons nya katalog upplevas i 3D med hjälp av en surfplatta eller en smartphone, där användaren själv kan glasa in en terrass, öppna fönster, byta färg på aluminiumramarna etc.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.