Barcelona inspirerar och Stockholm skapar trygghet

Barcelona inspirerar och Stockholm skapar trygghet

56659-R-86
 
Länge har Kataloniens huvudstad utgjort målet för unga svenskar som drömmer om ett liv med fart, fläkt och trend i Spanien. Staden har blivit ett av Europas mecka för nytänkande och mode och här, i den Gaudípräglade storstaden, har Malin Selberg bott under de senaste sex åren.

 

Många steg på karriärstegen en möjlighet i Barcelona

Malin, som ursprungligen kommer från Stockholm, där hon studerade Medie- och Kommunikationsvetenskap samt Medieproduktion, har alltid haft en förkärlek till Spanien. Som liten spenderade hon många semestrar med sina föräldrar på Mallorca och under sina universitetsår förlade hon en del av sina kurser i Madrid. När en av Malins vänner berättade om sitt liv i Barcelona blev hon nyfiken på att prova ett liv i den myllrande katalanska staden och bestämde sig för att flytta. Malin trivdes och snart hittade hon arbete, någonting som hon upplever är relativt lätt i Barcelona om man är mångspråkig då det finns många internationella företag i staden. På hennes första arbetsplats (där hon arbetade med administrativa uppgifter åt SAAB Sverige) stannade hon en månad. Sedan arbetade hon med telemarketing i fem månader innan hon fortsatte vidare till en mediebyrå var hon arbetade som Country Manager med ansvar över företagets kunder – annonsörer på Google och Yahoo i både England, USA och Skandinavien. Som den drivna unga kvinnan Malin är nöjde hon sin inte med det utan fortsatte att söka sig vidare och uppåt vilket snart innebar ett nytt jobb inom ett annat internationellt företag, vari hon arbetade som Account Manager med kunder i både England och Spanien. Men Malin fortsatte och hon kom att byta tjänst ytterligare en gång och blev Account Director med tre anställda, allting under loppet av bara några år.
 
Internationell marknad räddning i krisen
Flyttlasset från Stockholm till Barcelona landade strax innan finanskrisen verkligen drabbade Spanien. Man skulle kunna tänka sig att det skulle vara svårt att vara nyinflyttad i en stor stad i en sådan situation men det håller inte Malin med om och hänvisar till att hon inte vet hur marknadsläget var innan då krisen redan var ett faktum när hon flyttade dit. Hon tackar även sina språkkunskaper för att hon har haft lätt att få jobb, för spanskan hade hon ju sedan tidigare. Rent allmänt förklarar hon att situationen nog sett mer eller mindre likadan ut genom åren för dem som arbetat på den internationella marknaden, som inte påverkats lika starkt av krisen. Själv har hon, och många av hennes vänner, inte stött på några arbetsmarknadsmässiga problem alls utan tvärtom kunnat utvecklas och avancera på arbetsmarknaden – med förutsättning att de har talat flera språk, bl.a. engelska och spanska.
 
Ett liv i Barcelona
Barcelona är kanske den stad i Spanien som är mest lik Stockholm berättar Malin och hänvisar till att båda storstäderna har närhet till vatten, ett vilt uteliv och att det också finns många svenskar även i Barcelona, även om Barcelona är mer mångkulturellt och att staden ibland nästan översvämmas av turister. Annars beskriver Malin Kataloniens huvudstad som en ganska typisk stad för unga som söker ett liv utomlands där de kan leva ett äventyr några år för att senare flytta tillbaka till sitt hemland, någonting som Malin också erfarit då många av hennes Barcelona-vänner valt att göra.
Står på egna ben
Malin har själv levt ett ganska typiskt ”ung i Barcelona”-liv med många vänner, fester och mode. Och med inspiration i just det – staden, människorna, livet och stilarna vandrade hennes tankar så småningom in på spåret att hon kanske kunde kombinera nytta med nöje. Vilket hon gjorde. En dag tog hon steget bort från anställningskontrakt och fasta arbetstider, ställde sig på egna ben och startade det som idag är onlinemodebutiken Style by Stories.
Malin ser tillbaka på åren som anställd och säger att det visst var roligt att vara en del av en stor organisation och växa samt tilldelas ansvar. Samtidigt uttrycker hon att det är en helt annan upplevelse att vara sin egen chef. Men självklart finns två sidor av myntet och hon nämner att det ibland kan bli tråkigt att bara ha datorn som enda sällskap samt stressigt att inte kunna ”gå hem” från jobbet utan att ha det ständigt närvarande. Men att kunna styra sin egen arbetstid, att arbeta med det hon verkligen vill och utmana sig själv med att skapa en onlinebutik – ja det trivs hon med, någonting hon verkligen utstrålar när hon talar.
 
Utmaning
Prövningar är någonting som alla företag stöter på, även Malin med Style by Stories och två konstanta utmaningar som Malin nämner är marknadsföring samt att få följare på de sociala medierna – vilket är ett av Style by Stories stora arbetsredskap, där Malin kan uppdatera kunderna om nyheter, erbjudanden m.m. samt rekrytera nya kunder. I marknadsföringsarbetet ingår även att få topp-bloggare att samarbeta med Style by Stories, samt att kunna välja ut de bästa och mest populära bloggarna, och de som motsvarar Style by Stories koncept, eftersom hon får förfrågningar från många olika intresserade bloggare.
 
Inte längre bara egenföretagare
Malin lever tillsammans med sin sambo Abraham (från Madrid) och för drygt ett år sedan utökades den lilla familjen med deras lille son, Isaac. I samma veva tog Malins tankar och värderingar en ny vänding. Hon uttrycker bland annat att hon tror att Sverige är en bättre plats för en småbarnsfamilj och att hon nu verkligen ser värdet i att bo nära familj och vänner, och vänner med barn. Samtidigt säger hon att den gångna sommaren har varit underbar i Barcelona då hennes sambo har varit ledig och de har kunnat umgås som en liten familj på semester.
 
Saknad och kostnader bakom flyttplaner
Det är alltså den nya familjebilden som påverkar framtiden för familjen, som nu fattat beslutet att flytta till Stockholm, redan nu till december. Bakom beslutet är det många parametrar som har spelat in; bland annat saknaden av familj och vänner, jämförelsen mellan det spanska skolsystemet och det svenska (även med tanke på kvalitet och de kostsamma semiprivata och privata skolorna) och samma sak med den privata sjukvården jämfört med den allmänna och den som finns att tillgå i Sverige. Beslutet är ömsesidigt och både Malin och Abraham anser att Sverige har tryggare och säkrare ramar att erbjuda deras son i framtiden.
Rent arbetsmässigt är Malins första tanke att hon ska fortsätta att driva Style by Stories och för framtiden hoppas hon på att kunna expandera och även till att arbeta som grossist. Men hon betonar tydligt att det nu till att börja med handlar om att familjen ska komma på plats i sitt nya liv.
 
Malins bästa vs. sämsta med Sverige:
Bästa: Det sociala skyddsnätet, ordning och reda, godis och kanelbullar.
Sämsta: Klimatet, mörka eftermiddagar och kyla, fågelkvitter klockan tre på morgonen under sommaren – om man inte är van vid det.
 
Malins bästa vs. sämsta med Barcelona:
Bästa: Klimatet – varken kallt som i norr eller hett som i söder, vacker storstad, puls, sandstränder, värme samt närheten till berg och skidåkning.
Sämsta: Långt till familj och vänner i Sverige, den spanska administrationen, mentaliteten samt den unkna lukten som uppstår i staden om sommaren.
 
Style by Stories
Malin Selberg grundade Style by Stories med inspiration från livet i storstaden. Alla de tusentals stilar hon såg varje dag gav henne idén att skapa ett nytt sätt att sälja mode online, nämligen att sälja stilar för kvinnor mellan 18 – 35 år. Detta går till så att Style by Stories lanserar hela stilar och varje stil innehåller allt från topp till tå såsom kläder, skor, smycken, hattar, accessoarer m.m. Varje stil följer ett specifikt tema, har en lookbook och en historia som går att se på hemsidan. Genom att prenumerera på Style by Stories nyhetsbrev säkrar man sig att aldrig missa de senaste nyheterna och erbjudandena. Läs och se mer om Style by Stories på: www.stylebystories.com.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.