Rabo de Toro – Oxsvansgryta långsamt tillagad med mycket kärlek

Rabo de Toro - Oxsvansgryta långsamt tillagad med mycket kärlek

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
RaboDeToro

Så är det dags att ta fram den stora, tjockbottnade grytan.
Rabo de Toro, eller oxsvans, innebär i detta sammanhang den traditionella spanska gryträtten, som naturligtvist tillags med oxsvans, men även med massor av grönsaker, örter och vin, som tillsammans bräseras med stora mängder tålamod och, inte att förglömma, generösa mängder kärlek.
Det är en härlig, fyllig och varm vinterrätt, som skulle kunna serveras lite enkelt efter bara en halv eller kanske en hel dag vid grytorna.
 
Receptet är till ca 4 personer.
 
Ingredienser:
2 kg oxsvans
2 stora finhackade lökar
6 klyftor finhackad vitlök
1 stor finhackad morot
1 röd finhackad paprika
1 grön finhackad paprika
1 stjälk finhackad stjälkselleri
1 dl olivolja
1 msk paprika
2 lagerblad
1 generös knippe örter, t ex timjan, rosmarin och/eller oregano
1 knippe hackad bladpersilja
2 nejlikor
4 stora, solmogna finhackade tomater
2 dl rödvin
2 msk brandy
1 tsk nymalen peppar
Salt efter tycke och smak
 
Tillagning:
Skär oxsvansen i bitar vid lederna, eller be slaktaren att göra det åt dig, men oavsett vem som gör det, salta och peppra bitarna. Hetta därefter upp olivolja i den tjockbottnade grytan och fräs svansbitarna tills de får en fin och mörkbrun färg. Ta upp dem ur grytan och ställ dem åt sidan.
Fräs sedan den hackade löken samt vitlök i samma olja, tillsätt morot, paprika och selleri, och låt grönsakerna steka i någon minut. Lägg därefter tillbaka oxsvansbitarna i grytan tillsammans med örter och de andra ingredienserna som persilja, vin och brandy.
Låt det som nu har blivit en oxsvansgryta koka upp och sänk sedan värmen så att det puttrar. Låt sedan oxsvansgrytan stå och puttra i lugn och ro i omkring tre till fyra timmar, varefter köttet är så mört att det faller av benen.
Smaka av med salt. Ta upp oxsvansbitarna. Mixa eller sila såsen, allt efter tycke och smak, och reducera den eventuellt till önskad konsistens och mörka sås, som kan påminna om smält choklad.
Servera med grovt bröd, eller som här med några grovt skurna pommes, patatas fritas.
 
Oxarnas svans och historia
Oxsvansrätten sägs härstamma från 1500-talets Córdoba, då rätten tillagades på detta sätt efter en tjurfäktning.
Den såkallade tjurfäktaren fick, och får fortfarande, när han eller hon enligt publikens bisarra bedömningssätt har varit duktig, först det ena, sedan det andra av den kära döda tjurens öron, och har tjurfäktaren varit exceptionell belönas detta med att även tjurens svans skärs av och ges till denna matador.
Kulinariska nördar menar dock att rätten har sina rötter hos de gamla romarna.
Men svansen är fortfarande en fantastisk bit i grytan, oavsett om tjuren har mött sin sista stund på en arena, eller som den borde, på en öppen äng.
Av Jette Christiansen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco