Den fantastiska krilloljan

Den fantastiska krilloljan

omnikrill
 
Denna olja har sitt ursprung i havet runt Antarktis – världens renaste farvatten – där krillen lever i stora kolonier. Oljan tillför kroppen de hälsosamma Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA i en ny form – nämligen som Omega-3 fosfolipider, då dessa är sammansatta av Omega-3-fettsyror och fosfolipider.

EPA och DHA är essentiella fettsyror i den mening att de ska tillföras kroppen på samma sätt som t ex vitaminer, då kroppen själv inte kan tillverka dessa livsviktiga byggstenar.
 
Den fantastiska krillen
Det välgörande innehållet i krilloljan har samband med bland annat att krillen har en alldeles speciell fettsyresammansättning. Den har i sig själv en hög koncentration av långkedjade Omega-3-fettsyror (EPA och DHA) i form av Omega-3 fosfolipider, och denna fettsyresammansättning ligger bakom krillens fantastiska förmåga att överleva i de barska, antarktiska farvattnen. Omega-3 fosfolipiderna gör nämligen krillens celler smidigare, även i de iskalla temperaturerna i det antarktiska vattnet. Denna smidighet är nödvändig för alla celler för att de ska kunna fungera optimalt – även människors.
Våra cellers smidighet avspeglas i hög grad av vilka fettsyror vi får i oss genom vår kost. Krillen lever uteslutande av alger som har ett högt innehåll av omättade Omega-3-fettsyror, och det är därför som krillens celler klarar av att förbli smidiga. Denna välgörande effekt av Omega-3 i krillens celler kan även människor få uppleva genom att inta krillolja. Människans celler består i hög grad av fosfolipider och det är just på cellnivå som fettsyrorna ger effekt.
 
Hjärtat, hjärnan och synen
De långkedjade Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA bidrar till att hjärtat fungerar normalt. Studier gjorda på friska människor har visat att denna positiva effekt på hjärtat är beroende av dosen. Upp till en övre gräns på 250 mg EPA och DHA per dag ses en stigande effekt vid större dos. En daglig dos med två kapslar OmniKrill innehåller ca 190 mg EPA och DHA, vilket troligtvis motsvarar minst 250 mg EPA och DHA från vanlig fiskolja på grund av den högre upptagligheten. Dessutom bidrar DHA till att upprätthålla en normal syn och en normal funktion i hjärnan. DHA är den viktigaste fettsyran i hjärnväven och cellmembranen i den grå hjärnmassan, liksom att ögats näthinna har ett stort innehåll av DHA.
 
Original krillolja
OmniKrill innehåller den originala NKO® (Neptune Krill Oil), som på flera sätt skiljer sig i förhållande till andra preparat med krillolja:
•    Oljan är skonsamt framställd genom en så kallad kallvakuumprocess som gör att de naturliga ämnena som finns i krilloljan från naturens hand bevaras. Speciellt EPA och DHA bevaras i deras ursprungliga och naturliga former. Även de naturligt förekommande fettupplösliga ingredienserna som den kraftiga antioxidanten Astaxanthin och vitaminerna A, D och E, vilket är precis lika viktigt. Därmed är oljan så lik den naturligt förekommande oljan i fritt simmande, arktisk krill som möjligt.
•    Studier indikerar att den upptas bättre än andra preparat med krillolja.
•    Har det högsta innehållet av antioxidanten Astaxanthin – upp till 10-25 gånger högre än andra krilloljor. Detta höga innehåll fås tack vare den skonsamma framställningen av NKO® och det finns inget tillfört Astaxanthin i samband med framställningen av oljan.
•    Har testats i många, väldesignade kliniska studier på människor som bekräftar en positiv effekt och hög upptaglighet.
 
Den röda oljan – naturligt stabil
Det är ämnet Astaxanthin (antioxidant) som ger krilloljan den karakteristiska röda färgen som vi även känner igen hos många fiskar och skaldjur såsom lax, räkor och hummer. Astaxanthin från krill är dock helt unikt då den naturligt vinns i en 100 % esterifierad form vilket gör att den upptas direkt i kroppen. Astaxanthin tillhör samma familj som det röda betakarotenet som finns i morötter och lycopen som finns i tomater. Krilloljan i OmniKrill utvinns genom en speciell patenterad process, som är mycket skonsam och som gör att denna krillolja har ett mycket större innehåll av t ex Astaxanthin än andra krilloljor. Två kapslar OmniKrill innehåller således omkring 1 000 μg Astaxanthin.
Vanlig fiskolja har ofta tillsatser av antioxidanter, t ex i form av E-vitamin, för att undvika att det härsknar, men detta är inte nödvändigt i denna krillolja. Astaxanthin är en naturlig antioxidant som gör oljan stabil och skyddar den från att härskna.
 
Krillolja i förhållande till fiskolja
Krillolja skiljer sig från vanlig fiskolja på speciellt två områden. Först och främst är en stor del av Omega-3-fettsyrorna i krilloljan bundna till fosfolipider medan vanlig fiskolja innehåller Omega-3-fettsyror bundna till triglycerider.
Den senaste forskningen kring Omega-3 har visat en speciellt positiv effekt man tar det i from av krilloljans Omega-3-fosfolipider. De positiva vid Omega-3-fosfolipider är att de är vattenupplösliga och på så sätt kan alltså kroppen ta upp dem direkt från tarmen och får ut mycket mer ur dem och snabbare än Omega-3-triglycerider. Omega-2 bundet i triglycerider – som i vanlig fiskolja – är fettupplösligt och därför är upptaget av det mycket mer komplicerat och beroende av enzymer i mage och tarm. Studier bekräftar att krilloljan i OmniKrill upptas upp till 50 % bättre än vanlig fiskolja. Dessutom har Omega-3 (SPA och DHA) den bästa effekten på kroppen i form av Omega-3-fosfolipider. Det hör ihop med att fosfolipider är en väsentlig beståndsdel av kroppens celler och tillförseln av krilloljans Omega-3-fosfolipider är därför bra för kroppens många celler.
Den andra stora skillnaden mellan krillolja och fiskolja är innehållet av naturliga antioxidanter. Krilloljan har som nämnt, tvärtom mot fiskoljan, ett naturligt högt innehåll av antioxidanter som skyddar oljan mot att den härsknar. Detta innehåll innebär även att krilloljan har en antioxidant effekt som är 47 gånger större än vanlig fiskolja. Det beror särskilt på innehållet av antioxidanten Astaxanthin.
 
Hållbarhet
Krill är en viktig beståndsdel av det antarktiska ekosystemet. En krill väger upp till två gram och kan bli mellan fem och tio år gammal. Den antarktiska krillen väger totalt omkring 400 miljoner ton och är därmed det mest utbredda djuret i världen mätt i vikt. Den internationella organisationen Convention on the Conversation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) övervakar fisket av krill för att säkra att det bibehålls ett hållbart bestånd av den antarktiska krillen. Organisationens övervakning säkrar att enbart en obetydlig del av beståndet används till framställningen av krilloljan samt att de djur som lever av krill inte påverkas av fisket. Man kan läsa mer om organisationen på: www.ccamlr.org.
 
Krilloljan kan köpas i Annis Vitalshop-butikerna.
Av biosym.dk

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.