Spanien är ett land som ofta hamnar i skuggan av grannländerna Frankrike och Italien när det talas om mode. Det är synd. Spanien har nämligen tack vare sitt rika kulturarv mycket att bjuda på i modevärlden. Det är både experimentellt, minimalistiskt, klassiskt och trendigt. Och nu när Málagas egen modevecka blir allt mer populär tänkte En Sueco att det är dags att i en serie artiklar botanisera bland den spanska modevärldens skapare. Denna månad gör vi en liten avstickare, och i stället för att lyfta fram en spansk modepersonlighet tittar in i ett spanskt modehus – som inte går att missa när det talas spanskt mode. Och nej, det handlar inte om det tyska hemelektronikmärket, som har samma namn.
Denna tar vi således en titt på det spanska modehuset Loewe. Under ett besök i Madrid är det näst intill omöjligt att missa någon av de tre stora butikerna som modehuset har i huvudstaden, med flaggskeppet på Calle de Serrano.
Loewe är betraktat som ett av de största, mest aktade spanska modehusen, men är i dag en del av koncernen LVHM (Moët Hennessy • Louis Vuitton S.A.), som förutom Loewe och Louis Vuitton även har bland annat Dior, Givenchy och Fendi, samt många fler.
Loewe började som en anonym läderverkstad i centrala Madrid 1946. Namnet, som senare skulle komma att bli ett signum för kvalitetslädervaror, främst väskor, erhöll verkstaden först 1872 när den tyska lädermakaren Enrique Loewe Roessberg ankom staden. Dock dröjde det ända till 1892 innan kännedomen om verkstaden, som levererade så hög kvalitet på sina varor, kom att spridas bland den breda allmänheten i hela staden. Och det var i denna veva som verkstaden fick sin första verkstadsskylt utanför sina nya lokaler på Calle Príncipe. Ryktet om de högkvalitativa lädervarorna spreds sig ända innanför murarna till det kungliga palatset och 1905 utnämndes Loewe till kunglig hovleveranför av lädervaror.
Nu var det inte längre tal om småskalighet. Den första riktiga butiken öppnades i Barcelona 1910, tätt följd av butik nummer två, i samma stad. Därefter öppnades första butiken i huvudstaden. Det var alltså inte längre bara tal om verkstäder. Den andra Madridbutiken öppnades 1939 på Gran Vía, där den fortfarande håller dörrarna öppna. 20 år senare öppnades butiken på Calle de Serrano.
Samtidigt med expansionen börjar det som nu hade utvecklats till kvalitetsmärket Loewe ge sig in i både klädesdesignvärlden och lägga grunderna för de populära scarfarna. Och trots deras tidigare, mindre lyckosamma försök att ge sig in på den internationella marknaden tog expansionen ordentlig fart med hjälp av LVMH-gruppen 1987.
Loewes fokus låg tidigt på väskor, speciellt tillverkade i boxkalvskinn, vilket har blivit deras verkliga signum, någonting som designern Perez de Rozas står bakom (1945). En modell som ofta setts, och fortfarande ses på stjärnornas armar, är modellen Amazona, som har blivit en riktig klassiker i stil med Hermes Birkin och Mulberrys Bayswater. Och det tål att sägas att Loewe även designar stiliga väskor för män.
Även om väskor är något av det första som tankarna vandrar till när det spanska lyximperiet, med ett i dag uppdaterat emblem av de fyra L:n nämns innefattar det inte längre bara lädervaror. I dag presenteras kollektioner med kläder, mycket pret-a-porter, som på årets catwalk för tillbaka tankarna till 1980-talet, även här för både kvinnor och män. Naturligtvis pryder modehusets logga även en uppsjö accessoarer, solglasögon och scarfar.
Loewe är en aristokrat på den spanska modehimlen, en klassiker med stil, som vågar svänga med i moderna takter.