Lucas Fox sträcker sig mot himlen i Marbella

Lucas Fox sträcker sig mot himlen i Marbella

lucas-fox

Stephen Lahiri, chef för Lucas Fox International Properties i Marbella svarar på frågor kring företaget samt bostadsmarknaden i Marbella.

Berätta om Lucas Fox, hur grundades företaget, var är ni aktiva och hur skiljer ni er från andra fastighetsbyråer i området?

Lucas Fox grundades i Barcelona 2005 av Stijn Teeuwen och Alex Vaughan, två entreprenörer från Holland respektive England, som båda har studerat juridik, och som lärde känna varandra genom gemensamma vänner. Stijn och jag hade tidigare arbetat tillsammans i Marbella för en av de största mäklarfirmorna på kusten under de goda åren. Under denna tid lärde vi oss mycket och fick massor av erfarenhet. Men så valde vi varsin annan väg – Stijn flyttade till Barcelona och startade Lucas Fox medan jag flyttade till Mellanöstern och drev ett nystartat företag i Dubai.

Många av grundprinciperna inom Lucas Fox är resultat av våra erfarenheter. Vi har lovat att alltid fokusera på professionella värderingar och principer, att fokusera på marknadsföring av hög kvalitet samt att göra realistiska fastighetsvärderingar samt att undvika de typiska tillvägagångssätten som var vanliga förr för att övertyga köpare om att köpa på projektplan för att maximera vinsten. Dessa basala principer har varit positiva för företaget och medan många andra mäklarfirmor och hela branschen har backat under krisåren har Lucas Fox stadigt vuxit till att bli den ledande självständiga mäklarfirman i Barcelona, och därefter även öppnat flera andra kontor. I dag är Lucas Fox den största privatägda självständiga fastighetsbyrån i Spanien med fler än tio kontor. Förutom våra tre kontor i Barcelona har vi vuxit till att ha kontor i även Madrid, på Ibiza och Mallorca, i Valencia, på Costa Brava, i Maresme, Sitges och Marbella samt i Andorra.

Vem är er typiska kund och vilken typ av fastighet letar denne efter?

Lucas Fox har redan från början fokuserat på att arbeta med fastigheter med mycket bra kvalitet till bra priser, vanligtvis i den högre prisklassen på marknaden, det vill säga med objekt för över 500 000 euro. Vi arbetar inte som en del av någon MLS-databas (multiple listing system) och vi känner personligen till alla de fastigheter som vi listar.

De flesta av våra potentiella köpare kommer från utlandet och lite kan man se vilken nationalitet de har beroende på vilket område de är intresserade av. Fransmän och engelsmän är t ex ofta mer intresserade av Costa Brava medan det i Marbella är en större blandning av nationaliteter; några kommer från Mellanöstern, andra från USA, Ryssland, Nordeuropa och naturligtvis många från Skandinavien.

Många av dem som kontaktar oss i dag är mer medvetna om design, kvalitet och bostadens läge, jämfört med tidigare. Dessa köpare brukar föredra nybyggda fastigheter med en modern ”designerstil” med närhet till centrum, i stället för fastigheter i mer traditionell stil inåt landet.

Du började själv arbeta inom branschen på Costa del Sol år 2001, berätta hur bostadsmarknaden har förändrats sedan dess?

Både blandningen av nationaliteter och de fastigheter som kunderna söker har förändrats avsevärt. För 15 år sedan var majoriteten av köparna pensionärer från England och Irland som letade efter semesterbostäder. Då var det även många investerare som spekulerade genom att köpa på projektplan för senare sälja och tjäna pengar på det. Nu för tiden är köparna generellt yngre och mixen av nationaliteter är mer blandad. Det verkar också finnas ett större fokus på modern design. Och tillslut, de flesta köpare som köper nu vill ha bostaden för eget bruk och köper alltså inte i spekulativt syfte.

Var tror du möjligheterna finns just nu för de kunniga som vill investera och köpa i detta område?

Under de senaste två åren har marknaden återhämtat sig nämnvärt men det råder fortfarande brist på moderna kvalitetsbostäder på marknaden. Orsaken till detta ligger i att det har byggts väldigt lite under de senaste sju åren. Och många av dem som äger fastigheter i dag sitter i en situation där fastighetsvärdet understiger utestående lån, så nu när dessa ser att marknaden börjar återhämta sig vill de inte förhandla priset ytterligare. Detta sker samtidigt som byggherrar börjar presentera nya projekt (15 nya projekt har redan presenterats i år) och efterfrågan på dessa är stor. Detta kan vara förvirrande för köpare som tror att det fortfarande finns ett överskott av fastigheter till låga priser.

Bostäder med toppläge är fortfarande populära liksom de fastigheter som ligger inom gångavstånd till strand och faciliteter, de är lättsålda. Det handlar alltså verkligen om var bostaden ligger!

Vad vill du ge för råd till dem som funderar på att köpa fastighet i Marbella och vilka fällor bör de undvika?

Här finns det två saker att tänka på:

  1. a)Kontrollera att din mäklare tillhör ett etablerat företag med ett registrerat kontor samt att dessa följer lagen i Andalusien genom att ha en ”DIA” (checklista för att pappersarbetet är lagligt) för varje fastighet som de listar direkt på deras: hemsida, i sina broschyrer eller i deras skyltfönster.

Undvik alla ”enmansföretag” som arbetar hemifrån. Med dessa har du ingen säkerhet om någonting skulle gå fel och de följer sällan lagen. I Andalusien är det ett krav, enligt lag, att företag som listar fastigheter ska ha ”DIA”. Dock är det som sagt många som saknar det – de flesta är små aktörer på marknaden men även en del större.

  1. b)Undvik att arbeta med för många mäklare – välj en och försök hålla kvar vid den.

Tillskillnad från Skandinavien registrerar många säljare här sin fastighet med flera mäklarfirmor. I Marbella bör en bra mäklare arbeta för dig som ”köpmäklare”. Detta betyder att denne, förutom att visa dig de egna objekten, även kan och bör visa dig objekt från andra mäklare.

Just ni finns det många fastigheter på marknaden i Marbella och köpmäklarens arbete och expertis bör vara att identifiera dina specifika krav och sedan välja ut och visa dig de bästa fastigheterna som svara mot din efterfrågan.

Lucas Fox Marbella har nyligen öppnat en ny Property Lounge. Vad är tanken bakom denna och vad fick er att ta detta steg nu?

  1. a)Vi har nu sex Lucas Fox Property Lounges – två i Barcelona, en i Maresme, en i Sitges, en på Costa Brava samt den senaste i Marbella. Dessa ingår i ett nytt koncept i våra lokaler och differentierar oss från traditionella mäklarfirmor. En Property Lounge är designad så att den skapar en professionell men samtidigt avslappnad miljö för både säljare och potentiella köpare. Samtidigt representerar och förstärker den kärnan i Lucas Fox värderingar; integritet, kreativitet och professionalism.

2015 är ett viktigt år för Lucas Fox då ni firar 10-årsjubileum. Vad är enligt dig hemligheten bakom era framgångar under åren?

Lucas Fox har vuxit stort under dessa tio år och framför allt utan externa investeringar. Vi har drygt 100 flerspråkiga anställda inklusive försäljnings- och uthyrningsmäklar, personal inom kundtjänst samt ett dynamiskt internt PR- och marknadsföringsteam. Jag tror att våra framgångar grundas i vårt fokus på professionalism samt den höga kundservicen men framför allt på dem som arbetar hos oss och som representerar oss.

Vad har Lucas Fox Marbella för planer för resten av 2015 och för framtiden?

Det är nu två år sedan som vi öppnade Marbellakontorer. Under denna tid har vi avslutat flera betydande bostadsaffärer och vi har etablerat oss på en allt mer konkurrensutsatt och snabbföränderlig marknad. Vår avsikt är att fortsätta förstärka vår position och vi kommer att upprätta några viktiga delmål för att uppnå det. Vi fokuserar speciellt på att få några nya projekt till området samt har ett nära samarbete med stora byggherrar och samarbetspartners för att påbörja dessa spännande projekt inom snar framtid.

Lucas Fox International Properties Marbella
+34 951 319 994,
info@lucasfox.com, www.lucasfox.com

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.