Janett Jensen – bytte toppjobb inom Stockholms musikvärld mot vågskvalp i Almuñécar

Janett Jensen – bytte toppjobb inom Stockholms musikvärld mot vågskvalp i Almuñécar

janetJensen

Hon har bland annat skrivit Var Rädd om Kärleken till Lotta Engberg och Maria till BlackJack samt placerat otaliga låtar på både kända och mindre kända artister, setts i svensk press, varit med vid musikprisutdelningar, ja, Janett Jensen har levt ett liv inom musikvärlden i Stockholm som många knappt vågar drömma om.
”Det var faktiskt ingenting som jag strävade efter från början. Jag är utbildad danspedagog och hade dansat i 20 år, men så skadade jag foten. Det var så illa att jag fick lägga dansen på hyllan. Vid sidan om hade jag alltid gillat att skriva musik och en del av låtarna för musikförlag. Så en dag blev jag uppringd av förlaget som frågade om jag ville jobba för dem”. Så förklarar Janett om hur hon kom in i branschen som omsätter miljontals kronor varje år och som människor står på kö för att komma in i.
 
När Janett förklarar musikbranschen förstår man snart hur mycket arbete och hur många led som ligger bakom en enskild låt, för att inte tala om ett helt musikalbum. Själv arbetade hon 16 år som A&R (Artist and Repertoire) hos musikförlaget Warner/Chappell Music i Stockholm. En A&R är den person som granskar inkommande musikmaterial från låtskrivare för att sedan placera det på en artist eller grupp. Och artisten, eller gruppen, tillhör oftast ett skivbolag som ger ut musiken.
 
”Ett förklarande exempel är Simon Erics, som det förövrigt går jättebra för just nu. Han är signad som låtskrivare på ett förlag (det som jag själv driver nuförtiden) men det är hans skivbolag Warner Music som släpper musiken”, säger Janett.
 
Men Janett berättar också att det är en stressig bransch. Det finns nämligen många som vill placera sina låtar på andra artister och bygga upp ett namn som låtskrivare. Och för Janett fylldes arbetsdagarna i Stockholm tillslut mest av stress – arbete och ytterligare arbete. När hennes dygn inte längre räckte till för annat än möten och hon inte längre hade tid att lyssna på musik för nöjes skull trivdes hon inte. Hon bestämde sig för att det var dags för en förändring.
 
”Musik kommer alltid att behövas, det ger så mycket och människor lyssnar ofta på musik utefter sina känslor, och musiken har egenskapen att kunna förstora känslorna. Är man glad vill man ju lyssna på glad musik och då blir man ännu gladare”, förklarar Janett Jensen om musikens effekt på människor.
 
”Jag har placerat låtar på stora namn som Susan Boyle och Laura Pausini bara för att nämna några, ibland fick jag träffa artisterna och andra gånger inte. Och även om jag hade ett för många drömjobb så längtade jag efter någonting annat”, minns hon.
 
Janett som tillbringat många semestrar i Almuñécar visste precis vad hon ville. Efter ett möte med sin chef vände hon sig om i dörren när hon var på väg ut och sa att hon hade någonting att tillägga – och hon sa upp sig, motiverade det med att hon inte var lycklig och sa att hon ville flytta. Hon hade ingenting som höll henne kvar i Stockholm då hennes son hade flyttat till Kina, och destinationen visste hon redan, hon skulle till Almuñécar. En del tyckte att det var ett helt tokigt beslut, hon hade nämligen ingen direkt plan, men hon hade ett litet sparkapital och beslutet kändes rätt.
 
Här är hon så i dag och även om dagarna inte längre fylls med stress så har hon att göra. Janett har startat sitt egna musikförlag, JJ Music, och under de drygt tre och ett halvt år som hon spenderat mycket av sin tid på Costa Tropical har hon också arrangerat inte färre än sex stycken Costa Tropical Music Camp. Hon har också tagit sig tid till att börja skriva egna låtar och hon har framförallt uppfyllt en dröm – att kunna sitta på sin balkong och både se samt höra Medelhavets vågor rulla in mot stranden.
 
”Det blir ju en hel del resande förstås. Mitt musikförlag har jag i Sverige och mina Music Camp håller jag här i Almuñécar. Men nu har jag tid att göra arbetet roligt, lyssna på annan utgiven musik och också njuta av mitt egna liv och långa promenader med min hund. Jag har inte behov av något stort socialt liv så småstadslivet här passar utmärkt”, säger Janett. Hon är tacksam för att hon vågade ta steget och flytta helt själv till Spanien, uppfylla sin dröm mitt i stundande karriär, medan hon hör andra drömma om att uppfylla sin dröm senare i livet.”Tänk om det där ’senare i livet aldrig kommer’”, avslutar hon.
5 snabba
 
Vilka tre personer skulle du vilja samla kring ett middagsbord?
Farmor, mormor (som tyvärr inte finns här längre och som jag aldrig lärde känna tillräckligt mycket) och min mamma som jag träffar alldeles för sällan.
 
Vad är det konstigaste du ätit?
Har inte ätit något konstigt vad jag vet.
 
Vad är din bästa egenskap?
Accepterar alla människor som de är.
 
Vad är din sämsta egenskap?
Otålig.
 
Vad är ditt favoritresemål?
Jag bor på en underbar plats i Almuñécar och längtar ingenstans.
 
Kort info:
Namn: Janett Jensen
Civilstånd: Singel
Bor: Almuñécar
Gör: A&R på JJ Music
Hobby: Tycker om att dansa och att ta promenader med hunden.
 

Costa Tropical Music Camp

Janett Jensen har nyligen avslutat sitt sjätte Costa Tropical Music Camp. Detta är ett sjudagars läger för musiker och låtskrivare som önskar finna ny inspiration i sitt skapande.

I vårens Music Camp, som hölls i maj, var det deltagare från både Sverige, Finland, Danmark och Holland, totalt elva personer. Här får deltagarna träffa andra musiker för att dela erfarenheter och kunskaper, samt för att få inspiration, till både nytt och gammalt material. Deltagarna bor på Hotel Bahía Tropical i Almuñécar där de fyller dagarna med att skriva musik. De delas in i grupper om tre personer och arbetar två dagar tillsammans varefter grupperna skiftas. En del av låtskrivarna är redan signade hos förlag, andra strävar efter det och vissa producerar, skriver låtar och/eller sjunger.

Janetts tanke är att deltagarna ska inspirera varandra, möta nya tankar samt idéer. Och så finns hon själv tillgänglig och ger leads, hjälper till med samt lyfter melodier och takter som kan tänkas gå hem hos lyssnarna, tipsa om förändringar och förhoppningsvis skapas låtar som kan bli en hit. Janett har ju onekligen den erfarenhet så att hon vet vad som efterfrågas. Från tidigare camp har flera låtar placerats.

Att gå runt på hotellet dessa dagar är en härlig känsla. Från de olika rummen där grupperna sitter och skapar musik hörs både sång, musik och skratt. Deltagarna arbetar från morgon till sen kväll, men självklart finns det även gemensam tid för att lära känna varandra samt nätverkande.

Piratkopierad musik

Ett problem som lyfts upp när En Sueco möter Janett Jensen på Hotel Bahía Tropical i Almuñécar är utvecklingen med piratkopierad musik, som Janett förklarar som förödande för musikbranschen.

”Många tar förgivet att musiken bara finns där och tänker inte över kostnaderna och allt arbete som ligger bakom. Musikbranschen blir bara svårare och allt färre anställs, helt enkelt för att ekonomin är sämre. Så är man musikvän vill jag uppmana till att man på rätt sätt köper den musik man vill lyssna på och inte laddar ned olovligt eller köper piratkopierade skivor”, säger Janett Jensen.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.