Korta nyheter – juli 2015

Korta nyheter - juli 2015

kn-hca
H.C. Andersen hyllas
Efter Kierkegaard-kongressen, som hölls på universitetet i Granada i mitten av maj, hölls det en middag i Málaga, och i samband med det hyllades H.C. Andersens staty med ett fotografi.
Längst till vänster ses María Ángeles Garmendia Sagristá, gymnasielärare samt gift med Professor Dr. José García Martin, Dra. Martina Pavliková från Universitetet i Nitra (Slovakien), Annette Sahlertz, och till höger om statyn står Professor Dr. Roman Králik, Director del Instituto Centroeuropeo de Investigación de Søren Kierkegaard, Universitetet i Nitra (Slovakien).
Bakom H.C. Andersen ses till vänster Professor Dr. José García Martin, som har stått för den stora tredagars Kierkegaard-kongressen i Granada samt Rafael Fernández Gavilanes, gift med Annette Sahlertz.
kn-taxi
Det finns 1 434 taxibilar i Málaga och endast 780 av dem accepterar kortbetalning.

Kreditkortmaskiner i alla taxibilar i Málaga
Málagakommun har accepterat ett förslag från turistkontoret i staden om att alla taxibilar i Málaga ska ha en kreditkortmaskin, så att de kan betjäna alla de turister som besöker staden varje år. Det händer nämligen ofta att en turist måste vänta på nästkommande taxin då den första bilen inte accepterar betalning med kort, eller så ska det skickas ut en taxi till flygplatsen från centrum för att kunden ska kunna betala med kort – och det trots att det står drygt 180 taxibilar och väntar vid terminalens utgång. Orsaken till att så många taxichaufförer inte vill ta emot kort är att de på så sätt kan undvika att betala bankkommissionen på en procent, som kortbetalning medför. Från och med den 1 januari 2016 ska de nämnda situationerna inte kunna uppstå då alla taxibilar ska kunna acceptera betalning med kreditkort innan årets slut.

kn-leif-lastbil
Lastbilarna på landsvägarna skapar ofta problem i trafiken.

Lastbilarna ska bort från landsvägarna i Andalusien
Ett nytt pilotprojekt ska sörja för att lastbilarna i framtiden ska färdas på betalmotorvägar i stället för på landsvägarna i Sydspanien. Projektet, som har presenterats av Transportministeriet och Organisationen för Godstransport i Spanien, går ut på att sänka priset på motorvägarna för lastbilar så att det blir mer attraktivt att köra på dessa vägar. Tanken är att lastbilarna ska få en rabatt på hela 50 procent, vilket skulle motivera chaufförerna till att använda AP-vägarna i stället för att ta upp plats på de mindre landsvägarna. Det kommer i första hand gälla den 326 km långa sträckan mellan Jerez Norte och Dos Hermanas vid Sevilla, vilket kommer att vara den första sträckan i sitt slag i Andalusien. Projektet kommer att pågå mellan den 1 juli och den 30 november, varefter en utvärdering kommer att göras kring om det ska fortsätta och eventuellt även användas på andra vägar i området.  

 
kn-bolig
Bättre tider för bostadssäljare i Spanien.

Bostadspriserna i Spanien fortsätter att stiga
Under de första tre månaderna 2015 ökade bostadspriserna i Spanien med 1,5 procent och det är således det fjärde kvartalet i rad som fastighetspriserna stiger. Det är speciellt nybyggda bostäder som är attraktiva och det vittnas om en ökning på hela fyra procent, vilket är den största på sju år. Även försäljningen av äldre bostäder har ökat och bland dem har det setts en ökning på 1,1 procent. Siffrorna kommer från det nationella statistiska institutet, Instituto de Estadística (INE) och den positiva trenden från 2014 ser således ut att hålla i sig efter flera år med fallande priser efter att krisen tog sitt grepp om Spanien år 2008.

kn-kopi
Så här långt in på året, 2015, har polisen i Fuengirola beslagtagit 2 353 kopior och falska märkesvaror.

Polisen på piratkopieringsjakt i Fuengirola
Fuengirolas säkerhetsavdelning håller ett bra öga på om invånarna bryter mot reglerna för intellektuell egendomsrätt, så de kan komma till bukt med försäljning och köp av kopior. Det har kommunalrådet och ansvariga för säkerhetsavdelningen i Fuengirola, Rodrigo Romero, sagt enligt mediet lvecinos.es. Under årets första fem månader har lokalpolisen beslagtagit 2 353 falska varor varav 1 535 av dem var piratkopierade cd- och dvd-skivor. De övriga produkterna var handväskor, solglasögon, klockor, kläder, skor m.m. Under samma period har totalt 63 personer anhållits för att ha brutit mot den intellektuella egendomsrätten. Utöver det har 77 fall kring förfalskning och piratkopiering öppnats under året.
Kommunalrådet, Romero, förklarar att det är en del byråkratiska åtgärder som börjar efter att polisen har gripit en brottsling som sysslar med kopior. Det är nämligen polisens ansvar att kontakta originalets tillverkare av väskan för att varna om att det finns en falsk kopia av deras produkt på den svarta marknaden. Polisen behåller de falska kopiorna som bevis fram tills att saken är avslutad. Därefter förstörs varorna.

Insekter ska ersätta bekämpningsmedel i Fuengirola
I Fuengirola har det kommit en ny lag som ska sörja för hållbar användning av pesticider i de kommunala parkerna och grönområdena, har kommunalrådet och miljöansvariga i Fuengirola, Dolores Buzón, offentliggjort under ett pressmöte, enligt nyhetsmediet lvecinos.es. Tanken är att begränsa användandet av kemiska bekämpningsmedel och i stället uppnå en naturlig balans i naturen. Den nya, hållbara metoden innebär att ett stort antal insekter har släppts ut i grönområdena i staden. Insekterna är oskadliga för människor och miljö men kan hjälpa till att undanröja små skadedjur och mikroorganismer som förstör blommor och träd.
Projektet har redan börjat och än så länge har 6 000 insekter släppts ut, vilket har behandlat 800 träd. Även om det låter som många insekter så är de så små att de inte går att se med blotta ögat. Tanken är att 16 000 träd och buskar i Fuengirolas grönområden ska behandlas på detta sätt.
 
kn-moertel
Minskningen av arbetslösheten under maj är den största på tio år.
 
Markant minskning av arbetslösheten
Under de sista 16 månaderna har arbetslösheten i Spanien minskat drastiskt. Den största minskningen har än så länge setts under maj månad då 117 985 fick arbete. De nya arbetstillfällena skapades fram för allt inom hotell- och restaurangbranschen, administration, handel och bygg. De nya siffrorna båda naturligtvis gott för framtiden men den sammanlagda arbetslösheten i Spanien uppgår fortfarande till 4,2 miljoner personer, vilket är en av de högsta inom EU.
Positivt är att antalet anmälda till Seguridad Social har ökat i samma takt som arbetslösheten minskar. Det visar nämligen att de som tidigare var arbetslösa har fått arbete i Spanien och att de nu bidrar till systemet och inte bara har påbörjat en utbildning eller rest utomlands.
I Málagaprovinsen sjönk arbetslösheten med 3 224 personer, så totalt antal arbetslösa för stunden har reducerats till drygt 185 000 personer. Förväntningarna på framtiden är nu så höga att flera ekonomer förväntar sig att arbetslösheten i provinsen ska minska till 27,50 procent innan årets slut.
 
kn-traffikulykke
Statens kampajer för ökad trafiksäkerhet fortsätter oförtröttat.
Antalet trafikolyckor ökar
Efter fyra år med en stadig minskning av antalet trafikolyckor ökade antalet under 2014. Förra året registrerades drygt 42 000 fler trafikolyckor och 31 fler dödsfall på vägarna än året innan. Det är först och främst unga (18-24 år) i trafiken och lite äldre (51-65 år) som är inblandade i olyckorna. Till de sorgliga siffrorna ska det dock tilläggas att antalet fordon i trafiken ökade markant under 2014, enligt trafikministeriet, DGT. Ökningen sägs grundas i en ökad bilförsäljning på grund av landets förbättrade ekonomiska perspektiv samt det faktum att fler har kommit in på arbetsmarknaden och därmed har behov av ett fordon.
 
kn-skovbrand
Dessa tråkiga bilder skulle gärna inte finnas – med det blir svårt i år.
 
Stor risk för skogsbränder
En torr vinter, låg luftfuktighet och en prognos om en mycket varm sommar ökar risken för skogsbränder. Från den 1 juni (i en del kommuner tidigare i år) och fram till mitten av oktober är alla former av markbränning förbjudet. Det samma gäller privata, som inte har tillstånd att elda, grilla osv. i skogsområden. José Luis Espejo från Junta de Andalucías miljöavdelning har förklarat för dagstidningen Sur att man har gjort allt för att förbereda sig. Miljöavdelningen har gjort fler brandstigar än tidigare så att en eventuell brand inte ska kunna sprida sig. Han berättar även att antalet kontrollposter med personal har ökat och att man i bara Málagaprovinsen har tio brandbilar och fem speciella brandsläckningsflyg till förfogande. Därtill tillkommer personal, bilar och flyg i övriga Andalusien, som man kommer att kalla in om det blir nödvändigt.
 
kn-lidl
Första Lidl-butiken i Spanien öppnade 1994.
 
Lidl växer
Den tyska matvarubutikskedjan Lidl har så stora förväntningar på den spanska marknaden så att de har investerat 200 miljoner euro i byggandet av 40 nya matvarubutiker. De många nya butikerna kommer att skapa 400 nya arbetstillfällen, som primärt går till unga under 35 år. Lidl har i dag 530 matvarubutiker med över 10 000 anställa fördelade över hela landet.
 
kn-iberia
Utropspriset på biljetterna är 20 euro.
Iberia auktionerar ut flygbiljetter
Det spanska flygbolaget Iberia har lanserat ett nytt och underhållande sätt att köpa flygbiljetter på. På den nya internetsidan subastas.iberia.com erbjuder flygbolaget vare dag nya biljetter till populära destinationer, bland annat New York, Paris och Rom, som säljs till högstbjudande. Varje auktion pågår i 48 timmar och man behöver bara registrera sig på den nya internetsidan, som även är anpassad till mobiltelefoner och surfplattor. ”Det är ett innovativt och roligt sätt att köpa flygbiljetter på”, skriver Iberia i ett pressmeddelande. Bolaget kommer med tiden att öka utbudet av biljetter på auktion till många andra destinationer.
 
kn-fodbold
På denna mark mellan flygplatsen och Plaza Mayor ska fotbollsskolan byggas.
 
Málaga CF:s fotbollsskola får godkänt
Efter flera års politisk debatt och revidering av projektet har Junta de Andalucía tillslut definitivt godkänt projektet med att bygga Málaga Club de Fútbols nya fotbollsskola ”La Academia”. Projektet beräknas kosta 14,7 miljoner euro och ska byggas i tre fraser. Den första kommer att kosta 5 miljoner euro och kommer att påbörjas under sommaren. När projektet är färdigt kommer Málaga CF att ha en modern fotbollsskola vari klubben kan arbeta seriöst med utvecklingen av unga talanger. Fotbollsskolan kommer förutom fotbollsplaner erbjuda ett kollegium, undervisningslokaler, gym, matsal m.m.
kn-fattigdom
Fler har fått jobb men det är också fler fattiga på gatan.
 
Två av tio spanjorer nära fattigdomsgränsen
Nästan 22 procent av den spanska befolkningen lever i fattigdom, eller nära fattigdomsgränsen, enligt de senaste siffrorna från Spansk Statistik (INE). Och det är två procentenheter fler än under samma period föregående år. Fattigdomsgränsen är satt till 60 procent av en genomsnittsinkomst. Det innebär att om en person inte har en årsinkomst på minst 60 procent av den årliga spanska genomsnittsinkomsten värderas det person lever i fattigdom. Beloppet för nuvarande år har räknas ut till att vara 7 961 euro. Antalet spanjorer som lever under eller nära fattigdomsgränsen har ökat först och främst för att fler än tidigare arbetar för minimilönen 648 euro per månad, på deltid eller ännu färre timmar och därmed bara får en låg lön.
 
kn-vandresko
La Gran Senda är en 650 km lång vandring.

Vandringsleden ”La Gran Senda” blir mer attraktiv
Övernattning med WiFi, cykelstativ och billiga rum längs vandringsleden ”La Gran Senda” är några av de saker som Málaga läns landsting har på ritbordet. Det har ordföranden för landstinget, Elias Bendodo, låtit meddela. Målet med projektet är att förbättra faciliteterna för aktiv turism på landsbygden. La Gran Senda är en 650 km lång vandringsled som sträcker sig från Estepona till Nerja. Leder slingrar sig igenom nationalparker, naturreservat och landsbyar, där man kan uppleva traditionellt andalusiskt hantverk och smaka för områdena typiska rätter.
Utöver att förbättra förhållandena för turisterna ska projektet också bidra till att skapa flera lokala arbetstillfälle, säger Bendodo till mediet lvecinos.es.

 

Fyra blå flaggor till Estepona

Estepona belönas för att ha förbättrat sina stränder och fyra blå flagg har det blivit. Flaggorna har delats ut till stränderna: El Padrón, La Rada samt El Cristo och för första gången även till stranden El Saldillo. Flaggorna är ett tecken på att Estepona har gjort ett stort arbete för att förbättra kusten och badförhållandena. Det har målats, gjorts avlopp, gångbroar har reparerats och så har det placerats ut 200 papperskorgar för att göra den 20 km långa kuststräckan ännu mer attraktiv. Målet är att Esteponas stränder och promenadstråk ska locka folk till att bada, motionera och även till andra utomhusaktiviteter, säger Susana Aragon, kommunalråd i Estepona, till lvecinos.es. Uppfräschningen av kusten i kommunen ska bidra till att stärka intresset för Estepona bland Costa del Sols turister.
För att locka turister och lokalbor ned till de blå flaggorna har kommunen också fyllt på de badvänliga stränderna med ny sand.
 
kn-skat
Skatteminister Cristóbal Montoro är nöjd.
Spansk skatteinkrävning mycket förbättrad
Regeringens strama ekonomiska politik och en ökad konsumtion lägger grunden för att statens skatte- och momsintäkter för 2014 nästan uppgår till samma nivå som 2007, som var det sista ”goda” året innan den finansiella krisen bröt ut 2008. Under 2014 krävde staten in knappt 175 000 miljoner euro i skatter jämfört med drygt 200 000 miljoner under 2007. Men nu förväntas siffrorna för nuvarande år tangera dem från 2007. Statens momsintäkter överstiger med sina ca 56 000 miljoner redan nu intäkterna från 2007 med 0,5 procent. I gengäld ser det dock fortfarande mörkt ut gällande skatteinkrävningarna från landets företag som långt ifrån levererar samma överskott, och därmed underskott, som 2007. Förra året fick staten endast 19 000 miljoner i kassan jämfört med nästan 45 000 miljoner 207. Den spanska skatteministern ser dock positivt på de nya siffrorna och hoppas att den positiva utvecklingen ska fortsätta 2015 – även för spanskt näringsliv.
 
kn-loenninger
Spanjorerna i Baskien, Madrid, Navarra och Katalonien tjänar mest. I Extremadura och på Kanarieöarna är det tvärtom.
Spanjorerna tjänat 1 634 euro i månaden
En ny rapport från Eurostat, som är EU:s officiella avdelning för statistik kring EU-medborgarnas lönenivå, väcker uppmärksamhet. Rapporten visar att en spanjor i genomsnitt tjänar 1 634 euro i månaden, vilket är 432 euro mindre än genomsnittet i EU. I toppen av skalan ligger danskarna med 3 706 euro i månaden medan svenskar tjänar 2 617 euro i månaden. Längst ned på skalan hittas Litauen, Rumänien och Bulgarien, där de genomsnittliga månadslönerna ligger på respektive 484, 467 och 376 euro. För att göra en jämförelse tjänar en dansk nästan tio gånger mer än en bulgar.
 
kn-selvmord
Trots ökat antal självmord har Spanien fortfarande få självmord jämfört med andra länder.
Antalet självmord i Spanien har ökat för tredje året i rad
Under 2013 tog 3 870 spanjorer livet av sig, vilket är 22 procent fler än 2010. Det var tredje året i rad som självmordssiffran steg och det blev den hittills högsta registrerade siffran i landet på 25 år. Siffran motsvarar tio självmord per dagen i landet. Av dessa människor var 2 911 män och 959 kvinnor. Statistiken visar att juni är den månad när flest människor väljer att ta sitt liv.
Siffrorna kommer från Spaniens nationella statistiska institut (INE) som tidigare i år offentliggjorde utvecklingen av självmord. Uppgifterna visar att antalet självmord minskade i början av den ekonomiska krisen men att de har ökat igen efter 2010. Det första året var ökningen liten men mellan 2011 och 2012 ökade antalet självmord med elva procent, och mellan 2012 till 2013 ökade de med nio procent, har dagstidningen El Mundo skrivit.
Förutom trafikolyckor är självmord den vanligaste orsaken till onaturlig död – för varje dödsfall i trafiken är det en som begår självmord.
Enligt José Torbio, ordförande för den spanska sektionen av ”Psykologer utan Gränser” beror självmordsökningen på att det inte finns tillräckligt med anställda psykologer på de offentliga sjukhusen, skriver den danska tidningen Finans.dk. Torbio säger att personer som är i behov av psykologhjälp kan tvingas vänta i flera månader innan de får komma till samtal – trots att det högst ska ta tio dagar.
Men trots att antalet självmord har ökat i Spanien under de senaste åren är landet fortfarande ett av dem med lägst antal självmord – åtta självmord per var 100 000 invånare.
 
kn-valg
Nya politiska tider i Sydspanien.
 
Nya koalitioner i kommunerna på Costa del Sol
De nyligen hållna kommunalvalen i Spanien har bjudit på flera överraskningar på grund av de två nya partierna Podemos och Ciudadanos, som båda två har fått betydande roller efter valet. På flera platser kan PP eller PSOE nämligen få majoritet endast om ett av de två partierna väljer att stötta borgmästarkandidaten.
Så är fallet i t ex Málaga där borgmästare Francisco de la Torre kan stanna på sin post tack vare att Ciudadanos (tre mandat) har valt att gå ihop med PP (13 mandat) och därmed säkra den absoluta majoriteten för det blåa blocket med 16 mandat.
En av de större överraskningarna har skett i Marbellas kommun där PSOE har lyckats få majoritet mot PP och alltså blir José Bernal ny borgmästare i kommunen. Han ska nu leda jetset-staden i samarbete med OSP, Podemos och IU.
I Fuengirola intar Ana Mula som väntat borgmästarposten igen då PP själva kunde säkra sig absolut majoritet där.
Benalmádena är traditionen trogen en av de kommuner där det är svårast att bilda ett kommunstyre då rösterna där ofta går till många små partier. Det slutade dock med att PSOE fick borgmästarposten med stöd från inte mindre än fyra mindre partier och Víctor Navas blir borgmästaren som ska hålla ihop truppen.
I Mijas har det nya partiet Ciudadanos mött en storseger och kan med stöd från PP ta sig in på borgmästarkontoret. Här blir det Juan Carlos Maldonado som ska leda staden under de kommande fyra åren.
Även i Torremolinos har det rörts om i grytan. Här överlämnar PP borgmästarposten till socialisten José Ortiz som kunde samla ihop en majoritet med stöd från Ciudadanos och Costa del Sol Sí Puede (Podemos).
Flera experter pekar på att de nya koalitionerna är en stor framgång för demokratin i Spanien.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.