Gin & tonic: En sensommarfrisk lady’s drink

Gin & tonic: En sensommarfrisk lady’s drink

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
gintonic
Många känner nog till den typiska gin & tonic dekorationen med en skiva citron. Men gin är mycket mer än så. Gin är en stor och smakrik värld och på ginbaren Chloe Lounge Bar i Málaga finns det 35 olika sorter. För stunden är det ginen Puerto de India som är populär men ägarna på Chloe Lounge Bar, Tamara Gudushauri och Alberto Garcia Murial, rekommenderar att man vågar prova nya varianter för att hitta sin favorit.
 
Gin är en klar spritsort kryddad med enbär, vilket är det som ger de granliknande undertonerna. På 1600-talet användes gin som örtmedicin mot bland annat mag- och njurproblem. I dag är gin dock en ren njutning och den framställs som regel på antingen vete eller råg och ibland kan det även ingå torkat apelsin- eller citronskal. Gin har sina rötter i 1600-talets Holland men blev så populärt i England att den senare mötte sin storhetstid där. Drinken föredrogs ofta av de engelska kvinnorna, varför den kallats: Madame Gin och Mother’s Ruin.
 
Gin utvecklas ofta med öga för tillbehören och kan framställas med naturliga smakaromer (kallade botanicals) som t ex rosépeppar, skogsbär eller vindruvor, eller i en ”dry”-variant då det kan tillföras lite apelsinskal eller mynta för att lätta smaken lite.
 
Chloe Lounge Bar ligger på en liten sidogata till Plaza del Siglo. Ägarna var ute efter att skapa en plats för riktiga ginälskare och så slog de upp dörrarna 2013. Chloe Lounge Bar rekommenderar följade fyra G&T:
 
 gt-ophir  

Opihr: En kryddad London dry gin med undertoner av rosépeppar från Indonesien, svartpeppar från Indien och koriander från Marocko. Den serveras med rödpeppar och skalet av en apelsin samt fylls upp med bubblorna från en premium tonicvatten av märket Fever-tree. Den lätta smaken från kryddorna får tankarna att vandra tillbaka till de gamla engelska kolonierna och förenar på ett fint och lätt sätt dåtiden med nutiden.
Pris: 6 euro (En Suecos favorit)
 
 gt-nordes Nordés: Spanskt gin från Galicien med söta fruktiga undertoner av vindruvor, som är denna gins botanical. Sötman står i fin harmoni med den skarpa smaken av bittra enbär. Den serveras med halverade druvor, är lätt i smaken och en säker hit för dem som inte riktigt tycker om den tunga, torra ginsmaken. Även här används Fever-tree tonicvatten. En gin & tonic perfekt för damerna.
Pris: 7,5 euro 
 gt-pink Pink 47: En torr premium London dry gin – här med tillsatt naturligt tonicvatten med smak av rosépeppar från Schwepps och färska rosenblad. Den har en lätt och avbalanserad arom och är det perfekta valet för dem som varken tycker om den söta eller den kraftiga ginsmaken. De röda rosenbladen är vacker dekoration i det isfyllda glaset och skapar en exklusiv drinkupplevelse. Ett bra val till festkvällen.

Pris: 7 euro.

 

 gt-berkely Berkeley: En klar blågrön flaska innehållande en gin som ska drickas som whisky eller rom. Denna engelska gin njutes nämligen nedkyld med mycket is och ofta med mynta eller basilika. Den har en kraftig smak, som värmer i halsen, och de färska örterna ger en unik smakupplevelse som passar bra som en förfriskning efter middagen. Den är perfekt till sensommarkvällar. En god gin för en gentleman. 

 
 
Av Christine Petersen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco