Eva Norin – en sann filmälskare

Eva Norin – en sann filmälskare

profil-eva-norin
Vi befinner oss inne på The Andalucia Plaza Hotel (H10) i Puerto Banús. Platsen är vald då det inom kort kommer att vara fullt med filmfolk här, som kommer hit för årets upplaga av Marbella International Film Festival, som i år firar tioårsjubileum. Och Eva Norin, som En Suecos reporter är här för att träffa, har en alldeles speciell roll i denna filmfestival.
 
Intresset har lett vägen
Eva Norin är född i Skellefteå. När hon var bara sex år gammal flyttade hon tillsammans med sina framtidsinriktade föräldrar till Stockholm. Hon hade en bra uppväxt och gjorde som man ska göra – gick ut skolan och läste vidare. Hennes intresse för matematik ledde vägen och resulterade i en fil.kand. Men hon har också alltid haft ett annat stort intresse, nämligen film. Grunden till hennes två intressen har hon aldrig reflekterat över och när det kommer upp under samtalet förklarar hon att dessa alltid funnits. Efter sin examen i matematik gick Eva på Stockholms Filmskola och läste filmvetenskap på Stockholms universitet, som hon förövrigt rekommenderar alla med brinnande filmintresse.
 
Nu var det filmintresset som fick leda vägen och 1996 öppnade hon det som kom att heta FilmStudion på Högbergsgatan på Södermalm, i Stockholm, – en stadsdel där kreativitet finns bakom varje gatuhörn och där det inte är ovanligt att se kändisar köpa sitt morgonkaffe på 7-Eleven, ibland iförda bara morgonrock. Evas FilmStudion blev Stockholms första castingföretag där klienterna filmades och uppdragsgivarna fick se rörliga bilder. Det var en idé som Eva fått redan under studieåren – kameran skulle stå stadigt och folk skulle komma till den och henne, inte tvärtom.
 
Tilldelad domarroll
I dag har FilmStudion lagts till historien och innan samt efter har hon hunnit med arbete inom både IT- samt fastighetsbranschen. Hennes filmintresse är dock så stort att hon har valt att låta sig ledas av det.
 
”Det vanliga är att folk tittar på filmer som de tycker om som t ex action eller drama, independent eller amerikanskt m.m. Men jag tycker om allt, verkligen alla genrer”, förklarar Eva, där vi sitter i en avskild del av hotellobbyn. ”Jag älskar att gå på filmfestivaler och att jämföra film samt skapa mig min egen uppfattning. Jag följer inte bara handlingen utan tittar även på hur de är skapade – filmade, ljussatta och allt annat som ingår i film. Cannes min favoritfilmfestival – en av de mest betydelsefulla i branschen, med över 35 000 ackrediterade branschmänniskor, 4 000 journalister och flera tusen andra besökare. Senaste filmfestivalen jag besökte var den i San Sebastián och nu är det alltså dags för Marbellas. På de festivaler där det är möjligt ser jag varenda film som är i ’Competition’ (som tävlar), det kan man göra på San Sebastián-festivalen. Här i Marbella är det dock inte möjligt att se alla på grund av upplägget, men jag ser så många jag kan”, fortsätter hon med stor entusiasm. Eva får en allvarligare blick och förklarar att filmfestivalerna, som för många verkar vara nöjesfestivaler, egentligen är mötesplatser för branschfolk, filmskapare m.m. Dessa är i branschen mycket viktiga mötesplatser för att knyta kontakter och bekantskaper, delta i föreläsningar och workshops m.m., likt en mässa.
 
Till Marbella International Film Festival kom Eva för första gången 2006, faktiskt denna filmfestivals premiär. Sedan dess har hon besökt den varje år. Hennes frekventa besökande och ihärdiga filmtittande ledde till att hon lärde känna organisatörerna, som en dag frågade om hon ville vara domare. Så sedan 2013 är hon medlem av festivalens domarpanel som består av totalt tolv personer, majoriteten från USA och England.
 
Cannes – alla filmdomares dröm?
”Att vara domare är inte svårt. Jag får ju göra någonting som jag älskar. Som domare tittar jag på filmer över nätet och så bedömer jag dem enligt en femgradig skala och tittar då på: Teknisk kvalitet, Skådespelarinsatser, Historien, Underhållningsvärde samt ger betyg för Helhetsintryck. Sedan sammanställs svaren från alla domare. Att som filmskapare komma med på en filmfestival är ett stort erkännande, att sedan bli nominerad är ännu större och tänk då att vinna! Man får inte glömma bort vilket oerhört arbete det ligger bakom varje film. Det praktiska arbetet för en långfilm räknar man med tar ca två år och därtill kommer allt tankearbete”, förklarar Eva.
”Stockholm Filmfestival är också en bra festival och de bakom den är strålande bra på att välja ut medverkande filmer, det blir som en resa i världen med alla filmer från olika länder – vilket Stockholmfestivalen är känd för och som man också upplever på Marbella festivalen”, utbrister hon och fortsätter: ”Så tycker jag också om att Stockholm Filmfestival är öppen för alla – vem som helst kan köpa biljetter till filmvisningarna. Likadant är det i Marbella men i Cannes är det en dröm att lyckas komma över en biljett.” Det har dock inte hindrat Eva som säger: ”Man måste bara lära sig systemet”. Eva kan stå i timslånga köer och tillslut lyckas komma in, och drömmen är naturligtvis att vara domare även på de största festivalerna.
 
Executive Producer
När Eva inte ägnar sin tid till filmfestivaler arbetar hon på sin egen väg med att leta talanger, bl.a. som executive producer (extra producent). Det betyder att hon ständigt letar regissörer och filmskapare som hon tycker är bra, det vill säga ett sätt att hjälpa och sälja vidare filmskaparens produkt. Hon letar efter dem som Hollywood ännu inte hunnit sträcka ut en hand till. Just nu är hon i kontakt med tre regissörer: en vars film hon redan har investerat pengar i, en vars film hon ska försöka lansera och en tredje som hon har planer att göra en kortfilm tillsammans med.
 
Typiskt för spansk film
Eva Norin tycker sig märka en om än inte uppenbart synlig våg inom spansk film. Hon har under många år sett mycket bra spansk film och tycker sig se att det kommer allt fler. Hon tycker också sig märka att marknaden i allmänhet och speciellt den Svenska öppnar upp sig allt mer för annat-än-actionfilmer.
 
Några spanska filmtips från Eva:
Caníbal, 2013, av Manuel Martín Cuenca; Denna film handlar om Carlos som är den mest ansedda skräddaren i Granada, men han är även en mördare.
Magical Girl, 2014, av Carlos Vermut; Fadern till en sjuk flicka försöker uppfylla hennes sista önskan, då invecklas han märkligt med en störd flicka och en pensionerad professor.
Relatos salvajes, 2014 (Argentina), av Damián Szifrón; Sex fantastiska noveller om människor i ”nöd”.
5 snabba till Eva Norin
1.    Vilka tre personer skulle du vilja samla kring ett middagsbord?
En kvinnlig framstående regissör såsom Maj Zetterling, en producent som lyckats – kanske Lorens Marmstedt och sedan gärna Lena Olin som representant för skådespelare som även lyckats ta sig fram i Hollywood.
2.    Favoritresemål?
Jag skulle vilja åka till Dubai. Annars är min favorit Costa del Sol, här har jag mitt lilla sommarhus på stranden och så finns det så mycket inom lagom avstånd.
3.    Vad drömmer du om?
Att lyckas bli ihågkommen, så att jag får en gata uppkallad efter mig…
4.    Vad är det konstigaste du ätit?
Av misstag, svalda flugor och andra små flygande insekter. De har satt sig i svalget med ett ahh-asch ljud och sedan åkt ned. Smaken, ja, inte helt hemsk.
5.    Är du rädd för döden?
Jag är mest rädd för att någon av mina nära och kära ska försvinna. Kanske det man märker mest själv.
Marbella International Film Festival
Marbella International Film Festival är kanske den mest intressanta händelsen för alla filmintresserade på Costa del Sol. Filmfestivalen är sedan 2006 ett årligt evenemang på kusten som växer för varje år, och som till och med omtalas som en av de mest intressanta i sin genre med independent film. I år firar festivalen dessutom 10 år!
Under filmfestivalen som pågår mellan den 7-11 oktober bjuds publiken på fem dagar späckade med filmer från mest hela världen, på engelska eller med engelsk textning, och publiken får till och med vara med och rösta på bästa film, med chans att vinna fina priser. I år visas ca 45 filmer från olika hörn i värden, bland annat Tyskland, Sverige (en stark dokumentär om Gazaremsan och Palestina), Ryssland och Japan, och många fler. Alla filmvisningar är öppna för allmänheten och visas på Teatro Goya Puerto Banús.
Förövrigt hålls olika seminarier, workshops, föreläsningar etc. för branschfolk på The Andalucia Plaza Hotel.
För programtablå, mer information och biobesök under festivalen klicka in på: www.marbellafilmfestival.com/
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.