Alexandra Julia Muhr
alexandra
Namn: Alexandra Julia Muhr (kallas Sandra av familj och vänner)
Född: 2 juli 1988 på Alnö, utanför Sundsvall
Bor: Mijas
Gör: Proffsryttare och ägare av Finca Hechizo Equestrian, samt mäklare i Marbella
Intresse: Hästar och hästhoppning

Vackra, stora, stolta djur. Vita byxor, kavajer, sporrar. Resor, fina internationella tävlingar. Många tror att det handlar om ekonomisk rikemanssport, och det gör det en del gånger, men inte alltid. Denna månad möter vi Alexandra Julia Muhr, bakom vars framgångar det ligger både blod, svett och tårar, men passionen till hästarna och hästhoppningen övervinner allt. Dessutom är det hennes yrke.

Tävlingsdag i Mijas
Det är tidig morgon på Hipódromon, hästkapplöpningsbanan, i Mijas. Eller rättare sagt, det som en gång var en hästkapplöpningsbana men som nuförtiden inrymmer olika typer av evenemang.  Just denna dag är det hästhoppningstävlingar, närmare bestämt Equestrian Tour Costa del Sol. Första gången denna tävling gick av stapeln var 2014.
Solen skiner. I högtalarna hörs soul-pop. Tolv hinder står uppställda och flera ryttare går banan som de memorerar samtidigt som de planerar sin ridning. En av ryttarna är Alexandra Julia Muhr. Hon ska starta som nummer 24. När hon är färdig på banan går vi till stallarna, för nu ska hästarna göras i ordning.
 
”Jag var tolv och skulle fylla 13 när familjen flyttade hit till Spanien från Nacka utanför Stockholm. Jag ville inte alls flytta för jag hade just kvalat till SM i ponnyhoppning. Men jag var ju tvungen. Jag började svenska skolan i Fuengirola, läste Naturvetenskap på gymnasiet och på universitetet i Málaga läste jag till arkitekt. Arkitekturstudierna höll i tre år, sedan hoppade jag av för att ägna hela min tid åt hästarna”, berättar Alexandra.
 
Mamma Eva hjälper till
Hästintresset började tidigt. När Alexandra fyllde fem år fick hon en ponny i present av sin mamma, Eva. Den hette Peggy och fick bo i familjens potatiskällare som de byggt om. En söt ponny i all ära men vad Eva inte visste var att Peggy var en snäll liten häst så länge någon ledde henne men när det var dags för Alexandra att rida själv blev hon avkastad.
 
I dag stöttar Eva och följer med Alexandra till tävlingarna och tittar så ofta hon kan. Eva är en mamma som valt att ta ett steg tillbaka och stötta sina barn (Alexandra har tre bröder) i deras intressen. Men det är inte bara tävlingar i Alexandras liv, hon driver även den gård som familjen flyttade till när de kom till Spanien, Finca Hechizo Equestrian, som ligger i Entrerrios i Mijas Costa. Där sköter och tränar hon hästarna, för stunden totalt elva, varav tre är hennes egna och de andra antingen hyr bara stallplats eller också tränas av Alexandra, hon är nämligen expert på unghästar. Alexandra rider in, tränar och förbereder hästar för deras framtida karriärer inom hoppvärlden. För varje häst planeras träningen efter dess personlighet och behov, in i minsta detalj. Det är också anledningen till att hon är på Equestrian Tour Costa del Sol denna dag, det är två av hästarna hon tränar som ska tävla. Nästa tävling blir i februari, så då får hästarna ännu en chans att tränas i tävlingssammanhang.
Där på läktaren får jag en pratstund med Eva, och får jag veta en annan anledning till att Eva följer Alexandra i hennes dagliga liv och arbete: ”Alexandra lider av Behçets sjukdom, en vaskulär sjukdom, och de kan gå perioder när hon blir mycket trött och inte orkar göra någonting. Och då är det skönt att kunna hjälpa till. Annars är hon en mycket stark tjej med stor vilja, och hon är mycket duktig. Kanske lite för duktig.” Det är mammahjärtat som kommer fram, och det är stort. Alexandra och hennes mamma är bästa vänner.
Vardagsliv
En vanlig dag i Alexandras liv börjar med att hon vaknar klockan 07.30, gör sig i ordning för dagen och äter frukost. Därefter går hon till stallet och tar sig an dagens arbete med att rida och longera hästarna. Till stallarbetet har hon en hjälpreda. Därefter är det dags för lunch, och skulle hon inte hunnit med att arbeta med alla hästar om förmiddagen fortsätter hon om eftermiddagen. Senare på dagen har hon ofta också en del ridlektioner. Om kvällen kan det hända att det blir en film i soffan, en lång pratstund med Eva på terrassen eller en dejt med pojkvännen i Marbella. Till vardagslivet med att träna unghästar hör också att bli avkastad, vilket händer titt som tätt för Alexandra. Faktiskt har hon brutit både näsben, kindben och armen, bara för att nämna några olyckor. Men hon är uppe i sadeln lika fort som hon kastades av.
Kan tala med hästar
För Alexandra är varje häst en enskild individ och Eva förklarar det som att Alexandra besitter en förmåga att kommunicera med hästarna, inte muntligt, utan på sitt egna sätt. Detta tycker jag mig skymta där jag sitter på läktaren och ser hästen som Alexandra rider tveka precis framför ett hinder, som den sedan river. Det blev åtta poäng. Men Alexandra lyckas samla hästen igen, ge den självförtroende att fortsätta och ta sig igenom hela banan utan fler rivningar.
”Jag tror att det var solen som låg på i en speciell vinkel så att hästen inte såg hindret ordentligt”, förklarar Alexandra. Innan hon rider iväg säger hon: ”Det gick ju bra resten av banan. Jag var tvungen att rida långsamt så att Atika (hästens namn, red. anm.) skulle känna sig säker och få tid på sig.”
En dyr sport
Det är dyrt att ha häst och ingen ska tro att Alexandra fått sitt intresse betalat på silverbricka. Nej. För att betala för sitt intresse började hon ge ridlektioner redan som 14 åring, vid sidan om skolan, och sedan dess har hon jobbat, tjänat sina egna pengar för att betala för sina hästar och tävlingar. Nyligen har hon startat ett samarbete med det italienska ridsportmärket MaKeBe, för vilka hon nu kommer att vara ambassadör i Spanien. Hon har också arbetat med en del sponsorer och söker alltid efter nya möjligheter till sponsorsamarbeten. Dessutom arbetar hon också en del som mäklare i Marbella. Alexandra om någon vet att det hästar kostar.
Den stora branden
Den 30 augusti 2012 var ett ödesdatum i många kustbors liv. Denna dag har gått till historien som dagen då 8 225 hektar brann ned på västra Costa del Sol. Det var den värsta branden någonsin i Málagaprovinsen.
Denna dag var förödande för Alexandra Julia Muhr som förlorade allt i branden, Finca Hechizo Equestrian var en av gårdarna som gick förlorade i lågorna. Hon lyckades rädda hästarna men tvingades se stallarna och sitt hus, med alla minnen från barndomen och uppväxten, alla sina tillhörigheter, brinna upp.
 
Och i dag pågår fortfarande återuppbyggandet av gården, det är en lång väg för att få i ordning standarden till vad det var innan branden, och bara förhandlingarna med försäkringsbolagen, för att få ut några försäkringspengar, tog två år, med hjälp av advokater.
Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.