Tetería i Málaga förenar Andalusiens historia – Själ och charm i Málaga

Tetería i Málaga förenar Andalusiens historia - Själ och charm i Málaga

teteria
Det blir tillslut vinter även i Spanien. En typ av vinter i alla fall, då kallt blåser in över den sydspanska kusten, och mörkret sänker sig över bergen och de vita byarna. I skyltfönstren blandas vinterns reafynd med vårnyheter och det är dags för te och turkiska delikatesser.
 
En söt doft möter en när man går förbi den lilla glasdisken fylld med arabiska kakor. Ett gyllene ljus hälsar en välkommen in i värmen, bort från gatans mörker och trängsel. Platsen heter Tetería Palacio Nazarí och är ett av många tehus som går att hitta i Málaga. Just detta tehus är dock lite annorlunda jämfört med de andra, för här har man försökt att förena tre kulturer under ett och samma tak.
”Väggarna är en kopia av Generalife i Alhambra. Mosaikborden är typiska för Andalusien och de små metallborden är marockanska liksom lamporna och dekorationerna. Vi har söta turkiska delikatesser och ett brett utbud teer av vilka jag vill rekommendera den turkiska med mjölk”, säger dagens servitör.
 
Minnen från Marocko
Teernas kryddor, söta aromer av kanel och vanilj, skapar tillsammans med mjölken en krämig delikatess som värmer ända in i benmärgen. Fyra små turkiska kakor; en med hasselnötter, en med dadlar, en med blandade nötter och en med mandlar serveras på en handmålad blå/vit marockans tallrik. Nötfyllningen balanserar det som annars kunnat bli en lite för söt efterrätt. Kakorna är milda och runda. Teets kryddiga undertoner och doften i teterían för tankarna till de marockanska marknaderna – de små kryddbodarna, tätt intill varandra, röda, gula och bruna färger så långt ögat når och de många dofterna. Kardemumma, kummin och kanel som blandas i luften när den varma torra vinden söker sig fram över bodarnas bord och för med sig ropen från försäljarna.
 
Smak av kolonialisering
Teteriorna i Málaga är ett minne från den arabiska koloniseringen under det åttonde århundradet. Morerna tog med sig kryddor, couscous, dadlar samt nötter och de spanska och arabiska köken började smälta samman. Så småningom blev mellanösterns smaker en integrerad del av det sydspanska köket. De arabiska råvarorna vann allt mer plats och rätter som de spanska pucheros (grytor) eller albóndigas (köttbullar) är bra exempel på kombinationer av de två köken. Även i bröden och kakorna går det att hitta små arabiska spår i form av nötter, ingefära, russin och kummin. Innan morerna tågade in var den Iberiska halvön starkt präglad av det romerska rikets matvanor, vari det mesta bestod av veteprodukter som bröd och pasta samt olika soppor samt kött med vitlök och kryddor.
Tekulturen som brett ut sig från Marocko upp till södra Spanien har således sina rötter i en mångårig tradition. I Mellanöstern ses teserveringen som ett sätt att visa gästfrihet och hälsa sina gäster välkomna, och det vanligaste teet är det gröna, vilket man dricker sittande kring ett litet bord.
 
Från dåtid till nutid
Det är säkert många som redan besökt de små tehusen i Málaga men nästa gång vägen leder förbi något av de värmande rummen är det värt att studera detaljerna. Låt fingrarna svepa över de sirliga detaljerna i väggarna, ta en närbild av de många färgrika lamporna och titta på taket där varje liten fyrkant, noga tillskuren för att passa perfekt i det mönstrade pusslet, har lagts för hand, bit för bit. Beställ in olika tesorter och låt dig också inspireras till att göra ditt eget te av inköpta kryddor från gatumarknaderna runt om i staden.
 
Tillbaka inne på Tetería Palacio Nazarí är teet urdrucket. Gatorna är fortfarande mörka men värmen från teet sprids i kroppen och håller den kalla vinden på avstånd.
Av Christine Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.