Finns det tillräckligt med offentliga toaletter på stränderna?

Finns det tillräckligt med offentliga toaletter på stränderna?

strandtoiletter
 

En dag fick vi här på redaktionen en läsarfråga: ”Varför finns det inte fler offentliga toaletter på kustens annars så härliga stränder? Uppmanas det kanske till att man kissar i havet?” Den frågan skicka En Sueco vidare till Yolanda Lirio, chef för avdelningen för Fuengirolas stränder.

Bor du i en av Costa del Sols andra strandkommunen så kan du låta dig inspireras av detta svar och kolla upp hur det är i din egen kommun.

Stränderna i Fuengirolas sträcker sig över drygt åtta kilometer och de är i genomsnitt 40 meter breda, och indelade i fyra områden: Playa Carvajal, Playa Fuengirola, Playa del Castillo och Playa Los Boliches-Gaviotas. Alla stränderna förutom Playa Fuengirola har tilldelats blå flagg, vilket ju är den internationella kvalitetsstämpel som säkrar de besökande rent badvatten, säkerhet på stranden samt goda faciliteter. Frågan är om kvaliteten även gäller frågan kring offentliga toaletter?

Enligt information från Fuengirolas kommun finns det sex offentliga toaletter fördelade på de fyra strandområdena (en på Playa Castillo, en på Playa Fuengirola samt fyra på Playa de Boliches-Gaviotas). Orsaken till att det inte finns fler toaletter är att alla de små strandbarerna, chiringuitos, enligt lag också är tillgängliga för allmänheten. Och enligt ordningsreglerna för stränderna bör varje strandbar också ha en skylt hängande med information om detta. Det betyder alltså att du fritt ska kunna använda dig av deras toaletter, utan att du ska behöva köpa någonting.

Dessutom kommer kommunen att investera i fyra självrengörande toaletter, som en del av planen ”Qualifica”, som ska säkra kvaliteten på de offentliga platserna. De nya toaletterna kommer att vara de första av sitt slag på hela Costa del Sol. I samband med detta påpekar kommunen: ”Det är viktigt för oss att våra allmänna platser är i perfekt tillstånd, inte minst våra stränder, då dessa är vår största turistattraktion.”

Således säger kommunen att det finns många toaletter på Fuengirolas stränder, så länge man räknar alla de många chiringuitos, och annars kan man se framemot att testa de nya självrengörande toaletterna.

Är du nyfiken på att se hur de självrengörande toaletterna fungerar kan du se ett videoklipp här: https://www.youtube.com/watch?v=nDaHt9iRkmg

Av Christine Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.