Jamie Oliver presenterar: En revolutionerande matdag

Jamie Oliver presenterar: En revolutionerande matdag

food revolution

Klockan slår ”förmiddag” och det är dags för en av många kökskurser för barn världen över. I fler än 160 länder samlas barn runt hälsosamma, färska och ekologiska råvaror och de ska nu själva tillaga dem utifrån recept som de har fått. Spanska Colegio Atalaya har samlat en klass med 25 barn i 10 årsåldern för att laga mat tillsammans med Bettina Campolucci Bordi, kock och bloggare specialiserad på växtbaserad mat utan varken socker eller gluten, som har anmält sig som ambassadör för projektet.

”Ni ska använda olivolja, ägg och ost”, säger Bettina Campolucci Borde, medan den spanska läraren Noelia Ruiz-Bravo sträcker upp en arm. Det är en regel i skolan som uppmanar till lugn och ro. Dock tar det lite tid. Det är nämligen roligt att ta på sig förklädena och ställa upp inför gruppfotografering med varsin visp i handen.

Den brittiska kocken, kokboksförfattaren och tv-profilen Jamie Oliver har på ett revolutionerande sätt uppmärksammat barns matvanor med sin kampanj ”Food Revolution Day”, under vilken barn i hela världen en gång om året presenteras för nyttiga maträtter som de själva ska tillaga. Jamie Oliver har drivit kampanjen för bättre mat och kostlära i mer än 15 år, och mycket av fokuset ligger på global hälsa för alla världens barn.

Den 20 maj är dagen när man firar Food Revolutino Day globalt – efter snabbmatens intågande. Privatskolan Colegio Atalaya i Estepona är en av de skolor som anmält sig till projektet, för att visa eleverna vilken viktig roll mat och matlagning spelar i kampen mot kostrelaterade sjukdomar.
”Vi har anmält oss till detta för att det är ett bra och roligt sätt att lära barn vad god och hälsosam mat är samt hur man tillagar den. Detta sätter fokus på hälsa på ett roligt sätt. Dessutom är barnen med hela vägen; de följer recepten, tillagar maten och äter också maten därefter”, förklarar Noelia Ruiz-Bravo, som är engelsklärare på skolan.

Hälsofokus på barnnivå
Färska siffror visar att det i dag finns 41 miljoner barn under fem år som är överviktiga. 159 miljoner är undernärda och växer inte ordentligt. Hård men verklig fakta. Barnen är den nya generationen som ska hjälpa till att skapa en förändring kring det vi stoppar i munnen och fyller vår kropp med.

”Vi ska göra en ostomelett”, säger barnen spänt, medan de noga läser receptet. Barnen kommer från Spanien, Italien, England, Bulgarien, Peru, Colombia, Irland, Marocko, USA, Frankrike och Ryssland, har sina traditioner, är olika långa och olika stora – men en gemensam sak har de gemensamt – deras intresse för matlagning.
”Jag lagar mat hemma tillsammans med mamma, för hon älskar att laga mat. Jag gör pasta, kakor, tortilla de patata och pannkakor med sylt”, säger Guillermo, en av eleverna.

”Är det första gången ni gör en omelett” frågar jag och Guillermo viftar med ena armen, på det där typiska spanska sättet, som om han har gjort det tusentals gånger.
”Vanligtvis lagar mamma all mat från grunden själv. När hon inte orkar köper hon hämtmat, men för det mesta är det hemlagat. Ett exempel är när vi ska ha ’hamburguesas’, då gör hon hamburgarbiffarna själv. Jag tycker helt klart bäst om mammas mat”, säger Guillermo.

Den senaste hälsostatistiken (OECD), från år 2014, visar att 26 procent av alla pojkar och 24 procent av flickorna i Spanien är överviktiga. Som tur är ökar intresset för att laga mat hemma i Spanien – ett land där de flesta äter friterade tapas ute och där barnen lever av vitt bröd, pommes frites och chokladmjölk.

Flera undersökningar från flera år har visat att det är positivt att barnen hjälper till och lagar mat hemma tillsammans med sina föräldrar. En av undersökningarna slår fast vid att barn som ofta ser sina föräldrar laga mat/vara aktiva i köket gör mer hälsosamma val när de själva ska välja mat.
”Att veta hur mat framställs och hur den tillagas hjälper barn att välja hälsosam mat. Och det är speciellt de barn som själva lagar mat hemma eller i skolan – och t ex får ansvar för att ta hand om örtträdgården eller liknande – som senare i livet har lättare att fatta hälsosamma beslut. Till och med de barn som leker med leksakskök väljer mer hälsosamma måltidsalternativ”, har koordinatorn för den spanska hälsokommissionen (AFP), José Manuel Moreno, sagt till dagstidningen El Mundo.

Medan barnen fortsätter att laga mat hinner jag växla några ord med Bettina Campolucci Borde, som noga valt ut råvarorna och recepten till barnen.
”Det är jätteviktigt att utbilda barn, för mat är någonting som vi äter varje dag. Det är en av de saker som vi spenderar mest tid på att göra utöver att jobba och studera. Det är det som bygger våra kroppar och får dem att arbeta, och då är det verkligen jätteviktigt”, säger hon och fortsätter: ”Jag har arbetat tillsammans med Jamie Oliver i flera år och när jag fick höra om denna kampanj såg jag det direkt som en möjlighet. Jag har själv en dotter som är 3,5 år och vet vilken stor utmaning det kan vara. Det handlar om att utbilda barn kring mat, och det gör jag gärna.”

Barnen ser friska och krya ut och endast ett fåtal är lite runda kring midjan. Om det är babyhull eller om det beror på onyttig mat, det kan jag inte svara på, men en sak är säker: Barnen får lära sig att laga hälsosam mat på ett lätt och roligt sätt, vilket de kan ta med sig till köket där hemma.
”Det här är början på någonting stort och kommer att finnas för alla åldrar. Barn från 4-5 år och äldre. Det riktar sig till alla barn, både de som redan äter nyttigt och naturligtvis de som äter ohälsosamt. Alla skolor, miljöer och länder i världen kan vara med, om de har viljan”, avslutar Bettina Campolucci Bordi.

Av Nanna Lunnemann, foto: Alex Nowicka

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.