Casa Mira – Málagas populära glasshus

Casa Mira – Málagas populära glasshus

sabor a malaga
 

På en av Spaniens vackraste gågator ligger ett riktigt gediget gammalt glasshus. Det är många årtionden som har gått i arv från far till son, och det är fortfarande ett av de mest populära glasshusen i Málaga.

Man säger att den kända turrónen kommer från Alicante, att tillverkningen har funnits sedan 1500-talet samt att det nog var en morisk uppfinning. Sedan dess har den söta nougaten hittat vägen till Málagas gator, där den har funnits i över 100 år.

Casa Mira, glasshuset på Calle Larios, är känd för just sin turrón-glass. Det hela började år 1890 när den nuvarande ägaren, Andrés Miras, farfarsföräldrar kom resande på åsnerygg till Málaga från Jijona för att sälja turrón. Det var en produkt som man tillverkade i det område som de kom från uppe vid Alicante.

”De kom hit för att sälja turrón, vilket bara gjordes och såldes vintertid. Men i den by som mina farfarsföräldrar kom ifrån hade man även en tradition att göra glass och efter deras besök i Málaga kom de på vilken härlig plats det var och vad bra klimatet var så de beslöt sig för att öppna ett glasshus i Málaga. De skulle tillaga glassen utifrån de recept som de använde hemma i Jijona”, berättar Andrés Mira.

Andrés Mira och hans bror Ignacio Mira är fjärde generationen som har glasshuset, som har funnits sedan 1980. Byggnaden restaurerades 1967 och sedan återigen för tre år sedan, men själva baren, därifrån glassen serveras, ser ut som den gjorde förr och sättet att förvara glassen än också den samma.

”Vi har inga fönsterdiskar i vilka man kan se glassen för i sådana förvaras inte glassen lika bra jämfört med det sättet som vi gör det, när glassen är gömd i en bytta. Så kunderna kan inte se glassen. Men i kyldiskar där man kan se glassen cirkulerar det å andra sidan kall luft vilket ’bränner’ glassen och får sockret att försvinna”, förklarar Andrés Mira. Och fortsätter: ”Våra kunder är dock typiskt en person som känner till oss och som vet vad de får. Så de har inget behov av att se glassen. Jag vet att en del äter glass (i detta fall) utifrån hur den ser ut, och det är inte de som kommer hit.”

Casa Mira är en plats som har följt provinshuvudstaden under mer än 100 år, genom både svåra och goda tider. Som t ex under inbördeskriget när butiken tvingades hålla stängt i tre år.

”Vi har alla sorters kunder. Både malagueños och turister. Men majoriteten är malagueños som har kommit hit under flera generationer. Deras föräldrar eller far- och morföräldrar har kommit hit med dem när de var barn och nu kommer de själva hit med sina barn”, berättar Andrés Mira, medan anekdoterna forsar fram ur hans minne.
”En gång, under ferian, var det en man som kom förbi på sin häst. Han duckade lite och red rakt in varefter han beställde en ’blanco y negro’ (en kaffedrink med glass och grädde).

Glasshuset har även gästas av många kändisar, både internationella och nationella. Presidenter, skådespelare och inte minst Antonio Banderas, som är en god vän till glasshuset och som bland annat går Semana Santa med den tron som Andrés Mira dirigerar. Kunderna hos Casa Mira är verkligen alla sorters människor, nyligen kom Málaga CF:s ägare, shejk Al-Thani, förbi.
”Han lämnade 30 euro i dricks. Det var mycket mer än han ens köpte glass för”, skrattar Andrés Mira och säger att även politikern Pedro Sánchez tittade förbi för inte så länge sedan.

Casa Mira är en av symbolerna för Málaga och därför får folk naturligtvis höra talas om glassbaren som de bör besöka när de är i staden.

”Då vi använder lokala produkter i vår tillverkning av glassen är vi också med i Sabor a Málaga. Mango, vino de Málaga, el helado de Málaga, turrón med mandlar osv. Den blå stämpeln visar att det är kvalitetsprodukter och att vi bara använder råvaror och ingredienser från våra egna trakter” fortsätter han att förklara.

Nuförtiden har en del av recepten hunnit bli mer än 100 år gamla, t ex den som de använder för turrón. Det receptet har inte ändrats sedan farfarföräldrarna kom ridandes på åsnor till Málaga från Jijona i Alicante 1890.
”Nuförtiden är glasshuset känt för sin turrón-glass. Som vintertid möblerar vi om här lite. Vi ställer ut några utställningsdiskar från vilka vi säljer turrón, sötsaker, karameller och typiska spanska julkakor.

Turrón är den äldsta och mest traditionella produkten hos Casa Mira, men även la natillan och mantecadon är oförändrad sedan början av 1800-talet.

_____

Casa Miras generationer
4:e generationen: Nuvarande ägare Andrés Mira. Driver Casa Mira tillsammans med sin bror Ignacio Mira. De är fjärde generationen och har drivit glassbaren i nu tre år, de tog över när deras far dog. Deras far drev glassbaren fram till två dagar innan han avled, 81 år gammal. Deras far hade då arbetat i glassbaren sedan han var i 20-årsåldern, så detta glasshus var hans liv.
3:e generationen: Dimas Mira (Andrés Miras far) drev glasshuset från 1955 till för tre år siden.
2:a generationen: Prudente Mira (Andrés Miras farfar) från 1930.
1:a generationen: Severino Mira (Andrés Miras farfarsfar). Det var han som startade det hela 1890. Då låg glassbaren på en annan adress i Málaga, men den har legat på Calle Larios sedan 1930.

Av Nanna Lunnemann

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.