San José och Parque Natural de Cabo de Gata Níjar i Almería

San José och Parque Natural de Cabo de Gata Níjar i Almería

San José – en liten pärla i det UNESCO-skyddade området Parque Natural de Cabo de Gata Níjar

Från början var San José namnet på ett kustbatteri som byggdes på 1700-talet, för att försvara kusten där Parque Natural de Cabo de Gata Níjar ligger i Amería. Ett litet fiskesamhälle växte fram i lä av militäranläggningen och detta samhälle fick namnet San José. Fram till för bara några år sedan bodde det bara ett par dussin människor här, som levde av det som havet hade att erbjuda. Under de senaste åren har San José, som ligger ca en timmer körning från Almería stad och bara en kvarts körning från A-7, börjat locka många turister och mångdubblat antalet fastboende i trakten.
 
Denna lilla kustpärla ligger vackert vid en bred sandstrand, omgiven av höga berg. Under sommaren är stränderna fyllda med soltörstande turister och hela året runt kommer naturälskare för att uppleva den speciella naturen. Detta område har Europas enda ökenklimat och omfattar flera olika ekosystem med stor biologisk mångfald. Naturparken Cabo de Gata Níjar är också det största ”bevaringsområdet” längs hela Medelhavskusten. UNESCO förklarade naturparken som ett skyddat område år 1997 på grund av dess speciella flora och fauna.
 

Vandring i månlandskap

Vi besökte San José en solig helg i slutet av september. Med i väskan hade vi bra vandringsskor och bra solglasögon. En dag reserverade vi till att bara vandra i sydvästlig riktning längs den mycket varierande kusten – branta backar inhuggna i berget, öppen terräng som påminner om månlandskap ur en science fiction-film, knivvassa korallrev samt vulkaniska klippor som sticker upp ur havet som spetsiga hajtänder, och inte minst lugna stränder med mjuka vågor.
Detta är ett område som definitivt bör upplevas till fots. Det går också att cykla men på vissa ställen har leden huggits in i branta bergsväggar utan någon form av räcken. Dessutom finns risken att många av detaljerna här missas om man färdas för snabbt.
 
Historiskt sett har det varit gruvdrift i området, bland annat har det gjorts fynd av både guld, koppar och magnesium. Längs vår vandring ser vi även bergsområden med vita fläckar av kalksten.
 

Dykareldorado

Faro de Cabo de Gata, den 18 meter höga fyren som står här, stod färdig 1863. Denna fyr har byggts på en klippa som sträcker sig 50 meter upp och dess lykta kan ses från 45 km håll vid klart väder. Utanför kusten ligger flera gamla skeppsvrak, vilket utgör ett eldorado för dykare.
Längs vår utflykt kommer vi till en övergiven kyrka, Iglesia de Las Salinas, även kallad Iglesia de la Almadraba. Denna byggdes 1907 och var den enda kyrkan i det lilla samhället Almadraba de Monteleva. Invånarna i samhället var de allra flesta saltsamlare som levde här med sina familjer. Kyrkan är byggd på en plattform för att hålla den torr samt fri från sand. På baksidan har det byggts in gravkammare i själva kyrkväggen.
 
Både för botaniskt och geologiskt intresserade är detta område en drömplats med stora förekomster av mineraler och sällsynta växter i en annorlunda och exotisk miljö. För andra är det ”bara” en oförglömlig estetisk upplevelse.
 

Många utlänningar

Följande dag vi bekantar vi oss med San José. Det visar sig vara lite svårt att reda ut hur många människor som bor i denna lilla by, men uppskattningsvis är det mellan 1 000 – 1 500 personer, beroende på vem man ska räkna med och inte räkna med. Ungefär hälften av invånarna är spanjorer varav de flesta arbetar inom hotell- och restaurangbranschen eller med att organisera dykning, snorkling, paddling, seglatser, surfing och guidade utflykter. Här finns till och med aktiviteter för dem som vill skjuta med pil och båge! Utöver spanjorer finns här många italienare. Faktiskt kommer så många som 30 procent från grannlandet i öster. Dessutom bor även en hel del tyskar, engelsmän och ryssar i de många semesterbostäderna. Någon storstad är det inte tal om, och det kommer detta aldrig bli heller då det ligger i ett skyddat område.
Vi vandrar runt i den lilla byn med de många semesterbostäderna med spännande arkitektur och små trädgårdar. Vidare finns det, förutom olika hotell och restauranger, en bank, en matbutik, olika kiosker och ett par souvenirbutiker.
 
De flesta tänker nog på sol, bad och strand när man nämner San José och under hela sommarhalvåret fylls också stränderna med spanjorer från hela Almería-området. En varm och solig helgdag kan det till och med vara svårt att få plats mellan solstolar, väskor, hinkar och spadar. Men väljer man i stället att komma hit en vanlig vardag – när spanjorerna jobbar, är det lätt att föreställa sig hur det är att äga en helt egen strand på en ö i Söderhavet.
 

Fakta 

San José ligger i provinsen Almería i Andalusien – mitt i det UNESCO-skyddade området Parque Natural de Cabo de Gata Níjar, som är ett populärt utflyktsmål för naturälskare.
 
 
 
 
Av Rikke Iuell Printz

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.