Att ge våra elever en sund grund att fatta beslut utifrån lägger vi stor vikt vid. Vi vill inte bara att våra elever ska ta ansvar för miljön på skolan vi vill också att de får ett aktivt globalt miljötänkande. Om vi redan i förskolan lyckas lära dem att tänka miljömedvetet är vi övertygande om att det leder till ett fortsatt engagemang.
Vi har därför startat ett Miljöprojekt för alla våra elever.
För att på bästa sätt komma i gång med detta arbete, inspirera våra barn och veta vad som händ-er i vårt närområde tog vi kontakt med Marbella kommun för att se vad de hade att erbjuda. Det visade sig att de hade många både roliga och läro-rika program att ta del av. Till exempel botaniska vandringar i Nagüelesparken eller en guidad tur där man får se hur det går till då man planterar ny skog.
En bra start tyckte vi var ”Infolastbilen”. Alla elever var välkomna ombord när lastbilen kom till skolan för att lära oss om sophantering och sortering. Där bjöds det på tecknad film om återvinning, diskussioner och praktiska övningar där eleverna själva fick slänga skräp på rätt ställe. De fick även prova ett mycket lärorikt dataspel för alla ådrar där de slipade sina kunskaper i miljömedvetenhet.
Följande vecka, på återvinningsstationen i Casares, fick alla se vad som verkligen händer med våra sopor efter att vi slängt dem.
Många tänkvärda fakta och råd gav de oss. På spanska fick vi lära oss om de tre R:n som kan fungera som ett ledord mot en bättre miljö. ”Reducir”, ”reutilizar” och ”reciclar”. ”Reducera”, ”återanvända” och ”återvinna”.
I skolan försöker vi dagligen att jobba vidare med dessa ledord. Sopsorteringen har blivit en självklarhet och varje fredag går barnen till den närmaste sopstationen för att slänga skräpet. Men inget slängs i onödan om vi anser att det går att återanvända. Vi försöker att få in så mycket som möjligt av vårt miljötänkande i våra redan befintliga ämnen. I till exempel ämnet bild har fokus den senaste tiden legat på att försöka fräscha till och dekorera gamla och trasiga saker för att de ska kunna återanvändas och ges bort som en personlig julklapp.
Som en teknikuppgift ska eleverna få använda sig av sin fantasi och gammalt material för att konstruera nya leksaker till skolan.
Läs dig smart
Om vi bodde i ett land där svenskan var ett levande språk runt omkring oss, där nyhetsflödet, barnprogram eller så till synes små men dock viktiga saker som skyltarna längs vägen hade varit på svenska hade våra barns ordförråd utvecklats utan att vi lagt märke till det. Här tränas vi i stället dagligen i spanska och engelska.
I vår svenska skola är det därför ännu viktigare att vi tar ett ansvar för att våra elever får den stimulans de behöver för att skapa sig ett rikt svenskt språk. Ett rikt språk är i sig nyckeln till att kunna uttrycka sig och kunna sätta ord på sina känslor och åsikter.
Vi vet vilken betydelse läsning har för att förbättra språket. Vi har därför startat ett läsprojekt. Det består bland annat av att de äldsta eleverna minst en gång i veckan har fått i uppdrag att läsa för de allra minsta på skolan. Detta leder inte bara till ett rikare svenskt språk utan främjar även sammanhållningen bland alla barnen på skolan.
En läsfest har också utlysts då alla eleverna från första till femte klass tillsammans kommit upp till 10.000 lästa sidor av skönlitteratur.
För att kunna läsa är det en förutsättning att det finns ett bra underlag av böcker. Därför vill vi alla på skolan, elever och lärare, tacka Sweorna för det årliga bidraget som möjliggjort utökandet av böcker i vårt bibliotek. Vi tar tacksamt emot bidrag från fler!!
Gott nytt år önskar vi på Svenska skolan i Marbella.
”Vill du att dina barn ska bli smarta, läs böcker för dem.
Vill du att dina barn ska bli ännu smartare, läs ännu fler böcker för dem”
(Albert Einstein, fysiker och nobelpristagare)
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001