Valors chokladfabrik i Villajoyosa

Valors chokladfabrik i Villajoyosa

Choklad – En förklädd grönsak – och en mirakelmedicin mot det mesta

För några år sedan sa man att lågkolhydratkost var hälsosamt. Morötter är nyttiga mest hela tiden. Skogsbär har också varit nyttiga länge, förutom att vi för några år sedan varnades för harpest om man åt för mycket av skogens delikatesser. I skandinavien är rött vin bra för hälsan, men bara för personer med en stark lever. Svart te och yoghurt håller gamla unga för evigt i fjärran länder…

Man känner lätt igen Valors skylt, även på långt håll.

Men var inte orolig, för nu kan vi glädja oss över att choklad återigen anses hälsosamt. Några bitar mörk choklad varje dag sägs halvera risken för blodproppar och forskare tror att polyfenolerna i choklad hjälpen mot benskörhet. Och inte nog med det, flavonoiderna som också finns i detta goda godis, kan hejda minnesförlust hos äldre. En del menar till och med att det kan reverseras. Det är med stor förväntan och spänning som vi parkerar utanför Valors chokladfabrik i Villajoyosa.

Valors gamla skåpbilar var tidigare ett populärt inslag på de spanska vägarna.

Kakaofrukt och kakaobönor

Vi är på väg till Museo del Chocolate som ligger i ett hus som påminner om en herrgård från 1800-talet. Guiden börjar med det viktigaste – själva chokladen. Hon skickar runt en kakaofrukt som i storlek påminner om en mango. Kakaofrukten innehåller mellan 20 och 30 kakaobönor, ibland ännu fler, och det är av dessa bönor som man gör choklad, förklarar hon. Det är spännande och exotiskt att hålla i den bruna, torra frukten.

Alla älskar choklad…

Vi har alla en relation till choklad, antingen som varm dryck under kalla vinterdagar, en liten godbit i väskan när vi är ute och reser eller en smarrig munsbit ihop med en kopp kaffe. Associationerna är många!

Mayaindianerna odlade kakaoträd Centralamerika redan på 600-talet. Dock finns det fynd som visar att kakaoträd har odlats i Amazonas i över 4 000 år. Den första kakaon kom till Europa, närmare bestämt till Spanien, med Christofer Columbus 1502 och förtärdes under lång tid främst som dryck. För att få bort den bittra smaken blandades kakaon med honung och rörsocker. Med tiden öppnades kakaohus på olika platser i Europa, där det serverades både varma och kalla chokladdrycker till de mer välbärgade borgarna.

Här finns det gott om smakprover. Det är bara att ta för sig.

Det tog över 200 år innan man kom på att man kunde göra choklad som kan ätas i stället för att drickas. Den första maskintillverkade chokladen gjordes i Paris 1756. År 1828 började man att pressa fettet ur kakaon och så kom man på en metod så att man kunde neutralisera syrorna. Men det var först efter att Henri Nestlé uppfann torrmjölken 1875 som man började göra mjölkchoklad, som den som vi känner till i dag.

Utbudet går inte att klaga på.

El Museo

Vi går runt bland de primitiva verktygen som tidigare användes för att krossa och mala kakaobönor. För användes både kavlar och mortlar, innan man senare tog fram speciella kvarnar, som liknar våra gamla kaffekvarnar. Så småningom tog elektriska maskiner över arbetet och fokuset på produktutveckling växte. Fortfarande i dag tas det fram nya smaker och guiden hos Valor berättar att det är mycket populärt att ingå i deras testpanel. Flera av besökarna anmäler omedelbart sitt intresse att sitta med i testpanelen.

Försäljningen går riktigt bra.

Abstinenssymptom

Innan vi släpps in i fabriken får vi se en liten film som visar hur man odlar och bearbetar kakaobönor, och ju mer vi ser desto starkare blir abstinenssymptomen. Valor importerar sina kakaobönor från Ecuador, Panama och Ghana. Dock är förhållandet mellan de olika kakaosorterna i deras recept hemligt, och det är inte heller tillåtet att fotografera inne i själva fabriken, som vi får en guidad visning i efter vårt besök på museet. Till slut kommer vi till Valors fabriksbutik. På borden i mitten av rummet står stora, generösa fat fulla med chokladbitar, redo att dämpa chokladsuget. Allt vi behöver göra är att ta för oss, och det gör vi. Gradvis känns det som om blodsocker stabiliseras. Kundkorgarna fylls med god, brun lycka – ju mer desto bättre. Det gäller att tänka stort, för hälsans skull.

Vi har mer än potatis att tacka Columbus för…

Fakta:

Valor ligger i Villajoyosa, cirka 35 kilometer nordost om Alicante. Följ A-7 riktning Valencia och sväng av mot Villajoyosa. Det finns gott om parkeringsplatser vid museet. Inträdet är gratis, men se till att ha en inträdesbiljett som anger vilken tid man får gå in. Detta system är infört för att förhindra att det blir för trångt på museet.

www.valor.es

En kopp choklad ska vara så tjock att skeden kan vila på ytan…

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.