Bostadsbloggen: Billigare att köpa bostad på Costa del Sol fram till 31 december 2021!

Bostadsbloggen: Billigare att köpa bostad på Costa del Sol fram till 31 december 2021!

Det handlar inte om att fastighetspriserna går ner utan det rör sig om skattelättnader för överföringsskatten som köparna alltid betalar vid tillträdet. Tidigare var den skatten 8 % upp till 400 000 euro, 9 % från 400 000 till 700 000 och 10 % på pris över 700 000 euro. Den 1 maj bestämde lokalregeringen i Andalusien att sänka överföringsskatten för ALLA fastighetsaffärer till 7 % oavsett pris. Och inte nog med det! Även stämpelskatten har sänkts från nuvarande 1,5 % till 1,2 %. På detta sätt vill de andalusiska myndigheterna dra sitt strå till stacken för att stimulera bostadsmarknaden. Detta är underbara nyheter för alla köpare på Costa del Sol som kan göra sin fastighetsaffär under 2021. Dock räcker det inte med ett köpeavtal utan kravet är att tillträdet och lagfartsskrivningen måste ske före den 31 december 2021. Nu har du chansen att spara pengar, så se till att du inte väntar med att förverkliga DRÖMMEN OM ATT LEVA OCH BO I SPANEIN.

Hur har pandemin påverkat efterfrågan på bostäder?

I mitten av maj 2021 kom en rapport från INE (den spanska statistiska centralbyrån) som var mycket intressant. Den visar att antalet bostadsaffärer under första kvartalet 2021 ökat med över 13 % jämfört med sista kvartalet 2020. Det är till och med en ökning jämfört med första kvartalet 2020, dvs. innan pandemin började skapa restriktioner för befolkningen. Den var inte stor men ändå en ökning med ca 1,5 %.

Under de första tre månaderna 2021 köpte nästan 600 svenskar bostad i Spanien. Det var en liten minskning jämfört med samma tid förra året. Den svenska marknadens minskning var ändå ganska låg jämfört med t ex den engelska där minskningen var tre gånger så stor och den tyska marknaden som minskade nästan dubbelt så mycket som den svenska i procent.

Hur har prisutvecklingen varit under 2021?

Även här har marknaden återhämtat sig starkt. Under första kvartalet 2021 steg bostadspriserna med drygt 2 %, vilket berättar för oss att den stora förväntade prisnedgången inte skedde som många förutspådde. Nu går priserna upp igen och man väntar sig att det ska fortsätta så under resten av 2021. I en av mina tidigare artiklar förutspådde jag att fastighetsmarknadens återhämtning skulle ta betydligt längre tid än den nu visat sig ha gjort. Jag trodde ganska säkert att det först skulle ske i slutet av 2021. Men så fel jag hade!

Vad betyder detta för köpsugna svenskar?

Det första är att uppmana alla att inte vänta på prisras utan att agera nu. Priserna har åter börjat gå upp och kommer med största sannolikhet att fortsätta göra det. En annan sak som kommer att påverka priser i framtiden är att efterfrågan förmodligen kommer att öka explosionsartat beroende på de tusentals kunder från norra Europa som nu snart kan resa fritt till Spanien. Familjer som inte kunnat resa och realisera sin dröm om att leva och bo i Spanien. Nu kommer de!

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.