Covid-19: Vaccination av äldre visar goda resultat

Covid-19: Vaccination av äldre visar goda resultat

Äldreboendena i Spanien har drabbats hårt av covid-19. Men nu ses effekten av den framgångsrika vaccinationskampanjen, som startades långsamt den 27 december 2020, och som kommit igång i takt med större tillgång på vaccin mot det fruktade viruset. Äldreboendena i Spanien har registrerat 99,7 procent färre dödsfall och 98 procent färre insjuknade av covid-19 sedan slutet av januari. Mellan 29 mars och 4 april har det endast rapporterats 45 fall av insjuknade och två döda (jämfört med 4 000 insjuknade och 771 döda under en vecka när situationen var som värst i slutet av januari), uppger en rapport från Institutet för äldrevård och socialtjänst (Imserso). ”Vi är mycket lugnare nu, men vi kan inte släppa garden. Vi börjar långsamt med aktiviteter som besök på äldreboendena igen, men med försiktighet”, säger Jesús Cubero, från Aeste-föreningen inom sektorn för vårdhem. Ett varningens finger lyfts även från Daniel López-Acuña, f.d. direktör för nödsituationer och katastrofer hos Världshälsoorganisationen: ”Försiktighet måste tas när äldreboenden öppnas. Inte tillräckligt många av landets invånare har vaccinerats. När fler människor i samhället är immuna står vi säkrare”.

I stort sett är äldreboenden i Spanien covid-19-fria, i tolv av landets 17 regioner har det inte rapporterats om något infektionsfall alls den senaste veckan.

(Källa: El País)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.