Ett möte med Martin Rance

Han har alltid haft en massa bollar i luften – och han älskar det. Men nu har han fattat tag om två av de många bollarna, och gör allt för att hålla fast dem. På bollarna står det Laura och Your Home Styling. Förstnämnda är hans relativt nya, nu gravida, flickvän. Sistnämnda är hans möbel- och bostadskoncept.

”Jag har provat på en massa och skulle inte vilja ha någonting ogjort. Men nu är det ’all in’ på livets två viktigaste aspekter. Det är slut med att leva som ungkarl”, säger den 40-åriga Martin Rance.

Massor av försäljning och marknadsföring

Martin har vuxit upp på Sydsjälland i Danmark, på en autentisk gård med höloft och massa hästar, höns, katter och hund. Det har bäddat för en massa goda barndomsminnen, men allt eftersom tonårsåren skred fram blev stadslivet allt mer lockande. 

”Jag har alltid fascinerats av det pulserande stadslivet. Det samma gäller de två begreppen försäljning och marknadsföring”, berättar Martin Rance, innan han påbörjar sin livshistoria. Första milstolpen var en praktikplats hos SAS med fokus på resande. Därefter fortsatte hans egen resa till hotellkedjan Best Western, Europcar, DGI-stadens hotell-och konferenscenter, EF Språkresor samt Hotel Marienlyst.

”Allt har varit spännande jobb och bra arbetsplatser, men jag höll mig till tvåårsregeln, för jag har alltid velat lära mig mer och se nytt”, förklarar han och fortsätter: ”Det är också därför som jag alltid har haft ’någonting extra’ vid sidan om mina jobb. Jag har inte kunnat låta bli”, ler Martin Rance, medan tankarna leder in på alla de jobb han haft som bartender, barchef, eventkoordinator och hyrandet av flera barer på Langelandsfestivalen och Ringstedfestivalen. Det roligaste av alla Martins ”vid-sidan-om-jobb” var dock tiden på Hotel Phoenix i Köpenhamn.

Fick upp Britney Spears ur sängen

Till skillnad mot Martins vardagsjobb kom hans förhållande till Arp-Hansen-hotellen att sträcka sig över ett helt årtionde.

”Vi kunde räkna med varandra. De ringde mig när de behövde hjälp och vice versa när jag hade luckor i kalendern. Det var helt perfekt, och jag älskade att komma till Hotel Phoenix”, berättar Martin Rance.

Det gjorde stjärnorna också, bland annat David Bowie, som Martin fick äran att bära väskorna för, och i stället för dricks fick den unga käcka mannen en intervju med den världskända sångaren till en skoluppgift. 

”Jag kommer inte ihåg vilket betyg jag fick på just det skolarbetet, men jag fick ett långt samtal med David Bowie, och det var helt oförglömligt”, minns Martin Rance. Oförglömligt var det också när han fick i uppgift att gå upp till rum 2212, som är en svit, för att väcka en gäst som inte reagerade på receptionens väckningssamtal. Det hade skett förr, men det är sällan som piccolon måste gå in i själva hotellrummet för att knuffa till gästen för att väcka honom – eller henne. Det visade sig att det var självaste Britney Spears som Martin skulle få upp ur sängen.

”Det var en fantastisk tid. Jag tog mig hela vägen runt i hotellbranschen, fick möta en massa människor och hade roligt”, berättar den livsglada dansken. Det var en rolig, men även mycket föränderlig tid. Nu handlar det i stället om att finna ro och skapa ett hem. Det sistnämnda kan gott och väl kunna skrivas i plural.

Vill göra en bostad till ditt hem

Martin Rance har nyligen startat sitt senaste och mest ambitiösa företagsprojekt. Med YourHomeStyling.com säljer han möbler och inreder bostäder till utlänningar på Costa del Sol.

”Jag vill göra din bostad till ditt hem. Det är det som det hela handlar om”, berättar en spänd entreprenör, som för första gången står på helt egna ben. Och det är å andra sidan just det han alltid drömt om.

”De senaste åren har jag annars varit glad för att ha jobbat i ett annat möbelvaruhus, men alla kunde se vartåt det bar. Tiden gav mig en bra inblick i branschen och många bra kontakter samt leverantörer som bland annat möbeltillverkaren Actona Company”, berättar Martin Rance, som vet precis vad han vill med sitt nya projekt: ”Vi vill hjälpa till med inredningen och så levererar vi en komplett lösning till ditt nya hem. Vi arbetar med kvalitetsmöbler, den bästa servicen och riktigt bra priser – då jag varken har visningslokal, lager och en massa personal. Allt levereras och monteras på tre veckor.”

Det är tydliga ord från en stor kille, som har blivit vuxen. Nu vet Martin Rance var han står och vad han vill. 

You Home Styling

Tio snabba till Martin

1. Har du en hemlig talang?

Jag blev nummer 2 i de danska mästerskapen i ridning på islandshästar. Som fyraåring fick jag min första häst – och har aldrig ramlat av. Det sker bara om man har talang för att rida.

2. Vilken är din värsta vana?

Jag ”snoozar” konstant när väckarklockan i mobiltelefonen ringer. Jag har svårt att komma upp och tycker om några extra minuter i sängen. Sedan har jag också en dåliga vana att avbryta andra när de talar. Det är naturligtvis oförskämt, men det beror uteslutande på min iver och entusiasm.

3. Finns det någonting du önskar att du kunde ha gjort annorlunda i ditt liv?

År 2004 kom jag och min dåvarande flickvän iväg försent ut genom dörren under en resa i Thailand. Det är just detta som jag önskar att jag kunde ha gjort annorlunda; alltså att komma upp i tid och något snabbare ut genom dörren. Vårt slarv innebar att vi missade tåget och tvingades ta bussen i stället. Bussen var sedan med om en olycka och hälften av passagerarna dog. Det var en mycket traumatisk upplevelse som jag gärna skulle ha sluppit.

4. Har du någon god ritual?

Jag sjunger alltid till hög musik i badet samt i bilen. På väg till denna intervju lyssnade jag på Dodos & The Dodos ”Vågner i natten”.

5. Vad är det dummaste du någonsin gjort?

Jag tror att jag bara gjort små dumheter – i gengäld många av dem. Den första var när jag som 16-åring spenderade alla mina sparpengar (ca 800 euro) på en begagnad fyrväxlad Yamaha. Den kom att kosta mig mer i reparationer. Fortfarande i dag har jag mammas ”tänk nu efter Martin” i tankarna när jag köper större saker. Den moppen var mitt första felköp – dessvärre inte mitt sista.

6. Vilket är det största dilemma du någonsin stått inför?

Min pappa fick konstaterad cancer samtidigt som jag slog mig ned här, 2017. Då visste jag inte om jag skulle stanna eller åka. Jag stannade, för båda mina föräldrar uppmanade mig till det.

7. Har du någonsin rökt en feting?

Ja, på Roskilde Festivalen i 1998. Jag har inte rört det sedan dess. 

Jag och en tjejkompis visste ingenting om hasch och rökte det rent. Jag blev så dålig av det att jag inte klarade av att se en enda konsert den dagen. 

8. Vad skulle du göra om du vann 1 miljon euro?

Jag går gärna med skärp och hängslen, och skulle nog bara säkra ett bra sparande åt min kommande son.

9. När visste du senast vad du skulle göra i ditt liv?

När var jag omkring 28-29 år gick det upp för mig att jag ville vara egenföretagare. Från omkring samma ålder blev min största önskan att bli pappa.

10. Vad är det bästa och det värsta med att bo på Costa del Sol?

Jag älskar den internationella miljön och njuter av att jag just nu får leva min dröm med eget företag, fantastisk flickvän och barn på väg. Det värsta är att jag är så långt bort hemifrån. Jag ringer faktiskt till mina föräldrar varje dag.

Av Henrik Andersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.