Jessica Kamph – Växlar mellan kontorsdräkt och ridkläder

Jessica Kamph - Växlar mellan kontorsdräkt och ridkläder

Noga med sin yrkesroll

Jessica flyttade till Spanien 1998 med familjen. Hon gick ut gymnasiet på Svenska Skolan i Fuengirola och studerade efter detta spanska, och därefter till tolk och översättare på Málagas universitet. Hon avslutade sin universitetsexamen 2005 och började sedan arbeta på en spansk advokatbyrå. Efter ett år där blev hon erbjuden jobb hos Advokat Göran Rise, där hon arbetade åren 2006-2015, de sista åren som kontorschef, varefter hon 2016 ställde sig på egna ben som delägare i Gonvel & Kamph.

”Jag är noga med att poängtera att jag är paralegal, inte advokat som en del tror. Jag har visserligen studerat en hel del juridik i både Sverige och Spanien, men min universitetsexamen från Málagas universitet är i översättning och tolkning. En gång drömde jag om att bli tolk i EU, men livet tog en annan vändning. I det yrke som jag har i dag får jag varje dag användning av allt jag kan, vid både notariebesök, domstolsförhandlingar m.m. Jag känner verkligen att jag ’hittat hem’ i Spanien.”

Hästar på fritiden

När Jessica inte är i sin yrkesroll drar hon på sig helt andra kläder, nämligen ridkläderna.

”Min fritid är hästar. Jag började rida som 10-åring och fortsatte därefter i många år. Sedan kom en period då motivationen svek, och så en period när jag inte hade tid, men nu sedan två år har jag hittat tillbaka till stallet och sadeln”, berättar Jessica. Det är kanske lätt att tolka det som om hästarna bara är en hobby, men under sina mest aktiva hästår jobbade Jessica som ridlärare, hon hade egna hästar, tävlade i dressyr och tränade med ingen annan än OS-ryttaren Daniel Martin Dockx.

Egen prestation viktig

Nu blir jag fundersam, för Jessica ger inte sken av att vara en tävlingsmänniska, och hon förklarar: ”Nej, jag är inte direkt en tävlingsmänniska. Jag tävlade egentligen aldrig mot de andra utan mot mig själv. Ibland kunde jag få ett jättedåligt resultat men ändå vara jättenöjd med mig själv, för jag visste att jag och hästen verkligen presterat bra, för att vara oss. Andra gånger kunde jag få en jättebra placering men vara missnöjd, för jag visste att vi kunde göra bättre! Så för mig var och är den egna prestationen viktig.”

Jessica är född i Bodafors, i ett tryggt hem, där mamma skapade lugn och pappa jobbade, och med pappans jobb blev det många flyttar – Bodafors, Västervik, Oskarshamn, Lund, tillbaka till Oskarshamn, Halmstad och Åhus. När Jessica var 18 år sålde hennes pappa sitt företag och familjen flyttade till Spanien. Att flytta var hon van vid, men att flytta till Spanien tyckte hon var extra spännande – nytt land och ett nytt språk!

När jag frågar Jessica hur flyttarna påverkat henne funderar hon några sekunder, innan hon förklarar att de nog har gjort att hon, trots att hon är introvert, lärt att anpassa sig till både olika miljöer och människor. Och det har också lagt en bra grund för henne som översättare och tolk, då hon i stor utsträckning lärt sig att förstå skillnaderna mellan kulturer och människor, vilket är ett måste för att kunna tolka texter och dialoger, och inte bara översätta ord. Och allt detta har bidragit till att hon står stadigt med bägge fötterna på jorden här på Costa del Sol, både yrkesmässigt och privat.

Jordnära företagare

Vi talar nu om Jessicas personlighet – hon är lugnet själv, mjuk och vänlig, och samtidigt väldigt yrkesfokuserad, och hon ser tydligt varifrån hon ”ärvt” sina egenskaper:

”Av pappa har jag lärt mig att driva företag och av honom har jag också ’ärvt’ förmågor som att vara ordningsam, kontrollerande, analytisk, att tänka efter före och att vara driven, och jag vet också att man måste jobba hårt för att komma framåt”, förklarar Jessica, och fortsätter: ”Jag är inte den mest utåtriktade personen så jag fokuserar mer på att arbeta långsiktigt med nöjda klienter, som återkommer samt rekommenderar Gonvel & Kamph till i sin tur deras vänner och bekanta.” Och så fortsätter hon förklara sina andra starka sidor: ”Från mamma har jag ’ärvt’ mina mer jordnära sidor som lugn, tålmodig, bra lyssnare och förmågan att hålla ihop familjen.”

Och framtiden?

”Om 10-15 år fortsätter jag förhoppningsvis med samma sak som i dag. Jag tycker om det för det är mycket varierande, då varje klient har sitt specifika ärende och ingen dag är den andra lik. Och så hoppas jag att jag en dag har tid att ha egna hästar igen, men då behöver jag mycket ledig tid.”

Men det är framtiden. I dag har Jessica utvecklats från att arbeta 24/7 till att inse vikten av att också koppla bort arbetet när hon faktiskt är ledig, och det är här hästarna får en viktig roll, och hon tar sig tid att vara i stallet ca tre dagar veckan.

”Förr hade jag egen häst, men det inser jag att jag i dagsläget inte har tid med. I stället njuter jag av att en av mina goda vänner har stall och hästar, där jag är välkommen att rida och ta hand om hästarna så mycket jag kan, så där i stallet är det avkoppling och nöje för hela slanten. 


Kort info

Namn: Jessica Kamph.

Född: 1980 i Småland.

Gör: VD och delägare i Gonvel & Kamph.

Familj: Maken Alberto, träffades på kusttåget år 2000 när hon pendlade till universitetet i Málaga varje dag under studieåren. De gifte sig 2008.

Bor: Riviera del Sol.

Bäst i Spanien: Mentaliteten, öppenheten och olikheterna som finns på Costa del Sol.

Tycker om: Att resa; Jessica reser ofta till Sverige när tillfälle ges och gärna till Italien, där Florens är en favorit – som hon förklarar som ett öppet konstmuseum. Och trots att hon först trodde att kryssningar skulle vara långtråkiga har hon sedan hennes första kryssning ändrat åsikt och tycker nu att en kryssning är en trevlig upplevelse och hon tycker om att det ger möjlighet att se många olika platser under en relativt kort tid.

Alternativt yrke: Om Jessica skulle valt en annan väg i livet, skulle hon nog valt att arbeta med hästar eller yrket journalist. 

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.