Efter fotbolls-lockdown – start i juni
Den sista visslingen på Estadio La Rosaleda blåstes söndagen den 8 mars kl. 17.50. Med 5 minuters övertid visade resultattavlan 1-0 till Real Zaragoza mot Málaga CF i den 31 spelrundan i division 2.
Málagas förlust fick laget att backa i strävan efter att nå upp på en av de placeringar i ligan som ger möjligheten till play off-spel om uppryckningen till La Liga. Med nu elva spelrundor kvar är det åtta poäng dit upp – men bara tre till en nedflyttningsplats.
8 mars hade coronaviruset långsamt börjat smyga sig in i Spanien men bara några få av de 22 216 i publiken på La Rosaleda bar mask. Men det gjorde å andra sidan alla 30 spelare i Málaga CF:s trupp, tränarstaben, lagledaren Josemi, sportchefen Manolo Gaspar och klubbens rättsliga och juridiska administratör, advokat José Maria Muños Jimenez, då det skulle göras coronatest efter den långa karantänperioden. Dagen var onsdagen den 6 maj kl. 9.00. Handsprit vid ingången och läkare i vita rymddräkter mötte truppen.
Första träffen efter sju veckors karantän med hemmaträning var planerad med program från den fysiska, medicinska och mentala expertisen i Málaga CF. Efter en period helt utan lagträning och möten med lagkamraterna blev det ett muntert återseende – präglat av optimism, med coronasituationens allvar taget i beaktning.
De möttes i intervaller under förmiddagen, och samlades i små grupper för att pratade lite, allt med behörigt avstånd till varandra. De följande dagarna möttes de upp till träning efter stränga riktlinjer angivna från den spanska hälso- och sjukvårdsmyndigheten, med syfte att återuppta turneringen i juni. Alla matcher kommer att spelas med tomma läktare.
”Skönt att se lagkamraterna igen”, sa lagkapten Adrian, som fyllde 33 år den 25 maj, och som nu har tre turbulenta säsonger i Málaga CF. Och så berättade han om karantänen som varit: ”I början gick det bra där hemma, men det blev allt svårare ju längre tiden gick. Träningen krävde mer och mer energi av mig. Ibland var min fru med, för att muntra upp. Det var tröttsamt att träna en och en halv till två timmar om dagen själv och jag är glad att vi nu är igång tillsammans igen. Vi är matchklara med den vanliga dynamiken. Elva viktiga och avgörande matcher väntar oss här under sommaren.”
I Málagalaget finns flera muslimer för vilka ramadan inföll under karantänperioden. En av dessa är den rutinerade målvakten Munir, från Melilla, som fyllde 31 år den 10 maj.
”Under ramadan saknade jag speciellt min familj och mina vänner. De är viktiga att ha nära när det ska fastas. Dessutom har det aldrig tidigare hänt att jag inte kunnat gå till moskén”, berättar Munir, och fortsätter: ”Men det var dock lättare att planera allt i perioder när jag var hemma hela tiden. Natten är den tid på dygnet som vi njuter mest med måltider. Jag har haft bra träningssessioner om eftermiddagarna.”
Om karantäntiden i hemmet berättar han också: ”Det ger lärdom om att vara starkare och framför allt om att sätta värde på saker – inte minst små saker här i livet. Det är nog en lärdom för alla. Nu är jag glad för att vara tillbaka på banan igen och röra bollen. De dåliga nyheterna är att vi måste spela för tomma läktare. Jag hade sett fram emot att mötas med våra fantastiska supportrar.”
Två av Málagaspelarna hann få barn innan coronapandemin startade. Det handlar om den portugisiska kantspelaren Renato Santos samt högerbacken från Granada Cifu – bägge 29 år och nära vänner.
Från Portugal meddelade Santos: ”Här stängdes samhället tidigare än vad det gjorde i Spanien, vilket har varit bra för Portugal. Saker och ting har varit stabila, med mycket försiktighet bland invånarna. På hemmafronten föddes minstingen två månader sedan så har jag hittat på en massa aktiviteter med mitt äldsta barn. Vi har sparkat boll och lekt i poolen. Vi har även en hund som hållit oss igång. Och utöver det har jag till punkt och pricka följt träningsprogrammet från Málaga CF.”
Cifu berättar också han om faderskap i kombination med träning: ”Ibland har jag tränat tillsammans med min fru, andra gånger själv. Vi har anpassat oss efter vår dotters behov. Det har gått bra och jag har haft gott om tid till träningspassen, från 45 minuter och mer varje dag.”
I De la Frontera, i Cádiz, höll den 25-åriga centerförsvararen Diego Gonzalez till hos sina föräldrar under karantänen.
”Jag skruvade upp på musiken och så gick solo-träningen lite lättare. Jag har varit mycket själv, men det hände att min pappa stöttade på cykeln och att min mamma bytte musik. Lite bollsparkande på gräsmattan har det också blivit.”
Ungdomslagspelaren Ramón Enriquez styrketränade med en cylinder.
”När jag gjorde det motiverades min syster och min flickvän till att också träna, så de deltog i min träning”, berättar han.
Och en annan ung talang, Ivan Jaime, fick lov att be sina föräldrar att lämna vardagsrummen när han skulle träna, för att få tillräckligt med plats. Och så cyklade han på terrassen.
”Grannarna under oss fick lov att vänja sig vid min träning, som också blev en del pilates tillsammans med min mamma”, berättar Ivan.
Och så blev den högsta önskan hos alla spelarna uppfylld: att se varandra och snart spela match.
Webbplatsen som är specialiserad på fotbollstransfers i hela världen, Transfermarkt, har gjort värderingen att den globala coronakrisen kommer att kosta klubbarna mer än 9 miljarder euro i värdeminskning. För Spanien del uppskattas det handla om mer än 1,2 miljarder euro. Det ska sägas att dessa siffror hela tiden revideras. Klubbarnas köpkraft har minskat på grund av förlorade intäkter.
I Málaga CF har Transfermarkts värdering av spelarna sjunkit från 19 miljoner till 15,35 miljoner euro. En minskning på 20 procent!
Sex av spelarna i klubbens blygsamma trupp på 18 på seniorkontrakt löper upp den 30 juni – ett datum som nog skuts upp av La Liga fram till dess att den uppskjutna turneringen är färdigspelad. Dessa är:
Lombãn, defensiv mittfältare, 33 år, kom på fri transfer från La Liga-klubben Eibar.
Muñoz, mittfältare, 23 år, från egen ungdomsavdelning.
Villanueva, defensiv landslagsspelare från Venezuela, 27 år, från egen ungdomsavdelning med tidigare uthyrning till Cadiz, Reus och Gimnastik.
Aaron, kantspelare, 31 år, kom på fri transfer från Johor Darul Tazim i Malaysia.
Sadiku, anfallare och toppmålgörare, 31 år, hyrd till Levante i La Liga efter ett en tid i Lugano i Schweiz.
Buenacasa, anfallare, 24 år, hyrd till Mallorca i La Liga.
La Liga, det professionelle spanska fotbollsförbundet har bestämt att truppen ska ha 30 registrerade spelare i det slutgiltiga matchprogrammet i den spanska sommarhettan.
Det fruktas att det kommer att ske många skador under dessa omständigheter med tanke på även den korta träningsperioden som spelarna har innan spelstart.
Till Málaga CF-truppen räknas nu även en svensk, nämligen den unga målvakten Daniel Strindholm, som kom till Costa del Sol från Stockholm tillsammans med sin pappa 2008. Daniel spelar i dag i det svenska U 18-landslaget.
Málagatruppen innan de avslutande 11 spelrundorna ser ut så här:
Målvakter:
Munir (marockans landslagsspelare), Gonzalo (argentinare), Kellyan och Strindholm (svensk U-landslagsspelare).
Försvarare:
Cifu, Ismael Casas (spansk U-landslagsspelare), Luiz Hernandez (spelade tidigare i Leicester), David Lombãn, Diego Gonzalez, Juande, Mikel Villanueva (venezuelansk landslagsspelare) och Juan Carlos.
Mittfältare:
Keidi Bare (albansk landslagsspelare), Luis Muñoz, Adrian, Bouhlaroud (marockan), Benkhemassa (marockan), Rolon (argentinare), Juanpi (venezuelansk landslagsspelare) Pacheco (spelade tidigare i Norwich City och Liverpool), Tete Morente, Hicham (marockans U-landslagsspelare), Aaron, Renato Santos (portugis), Ramon Enriquez (spansk U-landslagsspelare), Quitana och Ivan Jaime (spansk U-landslagsspelare).
Anfallare:
Sadiku (albansk landslagsspelare), Buenacasa och Julio.
Endast 18 av spelarna har seniorkontrakt. Det minsta antalet i divisionen.
Två tidigare Málagaspelare, 28-åriga Isco, nu i Real Madrid, och 25-åriga Samu Catillejo, nu i AC Milan i Italien, har varit omtänksamma under coronakrisen. Tillsamman med sin flickvän, Sara Salamo, har Isco samlat in 500 000 euro via en kampanj, pengar som gått till andningsskydd till sjukhus i Madrid. De har hjälp till med en respirator och 25 000 masker.
Castillejo, som befunnit sig i Italien under karantänen, har donerat 3 000 masker till
Guardia Civil, Policía Nacional och sjukhuset Quirón i Málaga.
Både Isco och Castillejo är födda och uppvuxna i Málaga med startkarriär i Málaga CF, med följande statistik:
Isco 2011-2013 med 69 matcher och 14 mål (toppspelare i framgångarna i Champions League). Därefter Real Madrid.
Castillejo 2014-2015 med 34 matcher och 1 mål. Fortsätta därefter till Villarreal och vidare till AC Milan 2018.
De knappt 50 supporterklubbarna i Málaga CF, bland dessa La Peña de Dinamarca, stöttar ett ekonomiskt initiativ som tagits fram för att förbättra klubbens ekonomi. Under ett möte mellan Federación de Peñas Malaguistas och klubbens juridiska administratör, advokat José Maria Muños Jimenez, fick Jimenez besked om att supportrarna inte kommer att kräva pengar tillbaka för säsongskort som de köpt till samtliga hemmamatcher under säsongen, varav de sex sista matcherna nu kommer att spelas inför tomma läktare på grund av coronasmittan.
Det förväntas att samtliga av drygt 20 000 säsongskortsinnehavare tänker likadant. Tack vare detta sparar Málaga CF ca 1 miljon euro.
Den första domen för matchfixing i spansk fotboll har fallit, med en före detta Málaga CF-spelare involverad.
Det handlar om den nu 34-åriga Xavi Torres från Alicante, som 2017 flyttade till australisk fotboll och klubben Perth Glory, och som nu är registrerad hos Al-Arabi SC i Kuwait. Hans tid i Málaga CF, 2009-2012, var inte speciellt framgångsrik med endast elva matcher som defensiv mittfältare.
Tillsammans med lagkamraten Antonio Amaya, från hans Betis-tid (2013-2016), dömdes han vid provinsdomstolen i Navarra till ett års fängelse, böter på 900 000 euro samt avstängning från all sport under två år.
Händelsen lyder så att de mutades av Osasuna under säsongen 2013-2014 för att bidra till att Betis vann över Valladolid och förlorade mot Osasuna i de sista spelrundorna i La Liga, allt för att Pamplonalaget skulle undvika nedflyttning från La Liga.
Dock tvingades klubben flytta ned i alla fall på grund av att andra resultat i botten av ligan inte gynnade Osasunas.
Amaya och Torres krävde knappt 1 miljon euro av Osasuna, men ”nöjde sig med” 650 000 euro – 400 000 euro efter segern över Valladolid och 250 000 euro för förlusten mot Osasuna. Ett par toppfigurer i ledningen för Osasuna dömdes också.
Då fängelsestraffen är kortare än två år behöver de inte sonas – vanlig praxis i Spanien.
Málaga CF:s siffror för de enskilda matcherna på La Rosaleda:
Málaga CF – Las Palmas: 17 612
Málaga CF – UD Almeria: 18 068
Málaga CF – Rayo Vallecano: 13 611
Málaga CF – Sporting Gijon: 15 272
Málaga CF – Cadiz CF: 17 467
Málaga CF – Real Oviedo: 16 085
Málaga CF – Fuenlabrada: 15 521
Málaga CF – Elche: 13 691
Málaga CF – Tenerife: 14 027
Málaga CF – Lugo: 14 700
Andra halvan av turneringen:
Málaga CF – Ponferradina: 12 203
Málaga CF – Mirandes: 15 255
Málaga CF – Numancia: 13 089
Málaga CF – Racing Santander: 24 773 (rabatterbjudande på biljetter)
Málaga CF – Real Zaragoza: 22 216
Resterande matcher spelas nu för tomma läktare.
Racing Santander – Málaga CF 0 – 1
Málaga CF – UD Las Palmas 1 – 1
Girona – Málaga CF 1 – 0
Málaga CF – UD Almeria 0 – 1
Mirandes – Málaga CF 1 – 1
Málaga CF – Rayo Vallecano 1 – 1
Albacete – Málaga CF 1 – 0
Málaga CF – Sporting Gijon 1 – 1
Real Zaragoza – Málaga CF 2 – 2
SD Huresca – Málaga CF 2 – 0
Málaga CF – Cádiz CF 1 – 2
Deportivo La Coruna – Málaga CF 0 – 2
Málaga CF – Real Oviedo 2 – 1
SD Ponferradina – Málaga CF 1 – 0
Málaga CF – Fuenlabrada 0 – 0
AD Alcorcon – Málaga CF 1 – 0
Málaga CF – Elche 3 -3
Numacia – Málaga CF 0 – 0
Málaga CF – Tenerife 2 – 0
Extremadura – Málaga CF 0 – 0
Málaga CF – Lugo 0 – 0
Real Oviedo – Málaga CF 1 – 1
Málaga CF – Ponferradina 1 – 0
Fuenlabrada – Málaga CF 0 – 0
Málaga CF – Mirandes 2 – 2
Elche – Málaga CF 2 – 0
Málaga CF – Numancia 2 – 1
Cádiz – Málaga CF 0 – 1
Málaga CF – Racing Santander 2 – 0
Las Palmas – Málaga CF 1 – 1
Málaga CF – Zaragoza 0 – 1
Här stoppades turneringen på grund av coronaviruset.
Då låg Málaga CF efter 31 spelade matcher nr.15 med 38 poäng.
Sadiku 10
Adrian 7
Antonin 3 (spelar nu för Granada)
Lombãn 3
Cifu 1
Mikel Villanueva 1
Pacheco 1
Tete Morente 1
Adrian: 2 speldagar
Keidi Bare: 1 speldag
Luis Hernandez: 1 speldag
Luis Munoz: 1 speldag
Juan Carlos: 1 speldag
Diego Gonzalez: 1 speldag
Benkhemassa: 1 speldag
Fem Málaga-spelare har lyckats komma med på Veckans Lag i division 2 denna säsong:
Målvakt Munir, 29 år, Marocko.
Anfallaren Antonin, 20 år, Spanien – två gånger (spelar nu för Granada).
Vänsterbacken Juan Carlos, 29 år, Spanien.
Mittfältaren Keidi Bare, 21 år, Albanien.
Anfallaren Hicham, 19 år, Marocko.
Fotbollsintresserade på både Costa del Sol och från andra länder är välkomna att kontakta La Peña de Dinamarca för biljetter till toppmatcher på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fina tribunplatser i mitten av den ena långsidan, i skydd för eventuellt regn.
Innan match serveras en lättare måltid med matchupplägg i Casa Danesa/Club Danés på Mijas-vägen, därefter buss tur-och-retur till stadion.
Medlemsrabatter till alla matcher.
Kontaktpersoner:
Ordförande: Morten Møller
+34 617 700 424
Sekreterare: Ole Hansen
+34 621 214 983
La Peña de Dinamarca är den enda officiella danska supporterklubben för Málaga CF upptagen i Federación De Peñas Malaguistas i Málaga CF. Klubben stöttar cancerhospicet Cudeca i Benalmádena.
Klubben välkomnar nya medlemmar.
Matcher på Estadio la Rosaleda i juni (med tomma läktare):
Málaga CF – SD Huesca
Málaga CF – Extramadura
Málaga CF – Girona.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001