Veras Veranda: Citronkräm med knäckigt lock

Veras Veranda: Citronkräm med knäckigt lock

Dela

Hemma hos mig måste en efterrätt inte alltid vara söt, den får faktiskt gärna vara det motsatta, då det ofta är i slutet av en måltid som man ju faktiskt behöver något lite syrligt för att piggna till lite efter all god mat.

Oftast försöker vi att hålla våra efterrätter och kakor, ja det söta köket generellt, mindre sött och i stället tillföra mer smak. Att det smakar socker är inte så viktigt, det viktiga är i stället att det smakar något.
Det är också viktigt att man inte gör sina efterrätter allt för stora. Mer är inte nödvändigtvis bättre – tvärtom. Gör dina efterrätter små och delikata och inte minst – se till att de har smak, och gärna med flera inslag som t ex att piffa till en chokladmousse med lite färsk frukt eller smula lite rostade eller brända mandlar över. Det kan förändra hela upplevelsen av en chokladmousse!

Många känner till den vanliga varianten av Crème Brulée, och visst är den god, men den kan också kännas tung och lite ”för mycket” efter en kraftig måltid. Många gånger händer det också att man inte känner så mycket av den goda vaniljsmaken, helt enkelt för att det har snålats med denna fantastiska krydda, och då är det egentligen bara någon slags pudding/kräm med karamell.

Jag älskar utmaningar så en dag bestämde jag mig för att testa om jag kunde göra en god efterrätt med ett knäckigt karamellock, under vilket det gömmer sig en god kräm. Detta lyckades och resultatet får du recept på här. Detta är en god, syrlig och len kräm med ett sprött lock av bränd karamell. Krämen kan man utan problem göra dagen innan, men locket måste brännas av precis innan servering.

Ingredienser
1 ½ gelatinblad
2 ½ dl vispgrädde
75 g strösocker
Saften av 1 citron och apelsin

Gör så här
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 10 minuter.
Koka upp vispgrädden och sockret långsamt i en kastrull till dess sockret har smält.
Ta av kastrullen från värmen och tillsätt hälften av citron- och apelsinsaften samtidigt som du rör ordentligt – blandningen ska stelna en aning.
Smaka av med eventuellt lite mer citron- och apelsinsaft till dess att krämen är lite syrlig.
Lyft upp gelatinbladen ur vattnet, smält gelatinet i en annan kastrull och rör sedan ner det i krämen – blanda ordentligt.
Häll sedan upp krämen i portionsglas och ställ in i kylen under minst två timmar, gärna dagen innan den ska avnjutas.

Karamellock
Precis innan servering – strö ett tunt lager med strösocker över krämen och bränn detta försiktigt, så som när man gör en Crème Brulée.
Servera direkt.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.