Munskänkarnas champagneprovning

Munskänkarnas champagneprovning

alt

En helkväll på Restaurant Area 51 i Fuengirola med champagne, kaviar, gåslever och lax går inte av för hackor. Ordförande Dan Olsson höll i provningen där 6 olika champagnehus provades. Alla med otroligt hög klass och i olika skepnader. Allt från champagner med bara en druva, till blandningar med tre druvor. De druvor som är godkända för att använda i champagne är chardonnay, pinot noir samt pinot meunier. Vissa byar har grand cru status och vissa premiere cru, andra är bara ett cru.
Alla provades och den vanliga Thierry Perrion Brut Tradition blev kvällens favorit. Denna champagne kommer från den lilla grand cru byn Verzenay strax utanför Reims i Frankrikes nordöstra hörn. Champagne har fått utstå de mest makabra slag i världhistorien, bland annat när Attlia tvingades retirera från Europa vilket räknas som ett av de blodigaste krigen i världshistorien. Idag däremot är det bara vindruvskrig i området när det gäller priser på druvor. Druvorna från de olika odlarna i Champagne skulle aldrig säljas som ätdruvor då de betingar nästan löjliga priser. Skulle du äta druvor som kostar 1 kr styck? 50 spänn för en klase druvor? Jag tror det blir bra om de bara gör champagne av druvorna.

Cava
Cava är minst lika god som champagne om den görs på rätt sätt och har rätt druvblandning. Jag menar då inte cava från stora kedjor som sprutar ut flaskor, utan att nämna några namn. Det finns små trevliga bodegor som gör fantastiska cavor. Vad jag tycker du skall leta efter är cavor runt 6 € och uppåt, alltså bara 1/4 av vad en bra champagne skall kosta. Se efter om det finns chardonnay, xarel-lo monastrell och eventuellt pinot noir i blandningen. Då kan du bli positivt överraskad. Raventos heter den man som är fadern till cavan i Spanien och de gör flera varianter, men kolla blandningen!  Augusti Torello Mata är en annan otroligt duktig cavaproducent, likaså Rabetllat I Vidal från Penedes. Vill man skoja till det ordentligt så prova en ros´cava från Carle Anredeu med druvan trepat, används enbart vid framställning av rosécava. All champagne och cava skall serveras kall, 6-8 grader.

Trevlig sommar !

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.