På fiske- och musselresa

alt

”Ta av skorna”, säger Miguel Muñoz, då vi ska gå över landgången till hans skepp, eller rättare sagt lilla fiskebåt, som ligger förtöjd och skvalpar mellan sina ”kollegor” vid kajen i Fuengirolas hamn. Vi gör som kaptenen säger, tar av oss skorna, går ombord och beger oss försiktigt mot styrhytten.
Miguel som är pensionär och passionerad fritidsfiskare, har tillsammans med sina två fiskekamrater, Francisco och Manuel, lovat oss att få åka med på en fisketur. En tur som också inkluderar musselplockning.
Havet är inte så lugnt som en landkrabba kunde ha önskat sig samt att båten kan inte riktigt bestämma sig för vilken sida den ska luta åt när vi lämnar Fuengirolas hamn.
Men vi är i händerna på garvade sjömän som vanligtvis seglar ut tidigt på morgonen för att komma tillbaka först vid 20-tiden.

alt

Fiskehistorier

Vi seglar mot El Faro, där vi ska leta efter musslor och på vägen dit fiskar Miguel, Francisco och Manuel. Vi tittar på, samt använder tiden till ett trevligt samtal med dem, om fisket och livet. De tre känner varandra ifrån Tanger, där de har vuxit upp. På den tiden bodde omkring 100 000 spanjorer i den marockanska staden, som då var ett frihandelsområde. Efter Marockos självständighet blev de spridda för vinden och efter många år fann de varandra igen här i Fuengirola.
”Vi har nu alla gått i pension. Och som jag kan förstå så får vi en bra pension och vi kan kosta på oss att njuta av tillvaron, hålla oss med båt och åka ut och fiska när vi får lust”, berättar Miguel.
Det är ett stort gäng fritidsfiskare som träffas varje dag på stam-tapas-baren, ”Don Goloso” i hamnen och de tre åker ut på fisketur en gång i veckan eller när vädret tillåter det.
”Blåser det för mycket så är det ju inget nöje”, inskjuter Manuel, ”men vi träffas varje dag” poängterar de.
De tar fram fiskespöna, verktygslådan med krokar och andra grejer, samt betet. Vi betraktar det sistnämnda, som liknar något som man sopat upp från golvet hos fiskhandlaren.
”Både bläckfisk, små räkor och sardiner är bra beten”, förklarar Francisco.
De fiskar bl.a. makrill, sardiner och havs abborre. Den sistnämnda är den största fisk de har fångat.
”Den vägde sex kilo”, säger Miguel, utan att göra några större armrörelser.
De fångar normalt ”flera hinkar fulla med fisk” och de tar ofta omkring 10 kilo fisk med sig hem, som de fördelar mellan vänner och bekanta.
”Genomsnittspriset på fisk ligger på omkring 20 € kilot”, understryker han.
Men det som bekymrar dem är det industriella överfisket, som betyder att fiskebeståndet i Medelhavet minskar varje år.
”För varje dag som går finns det mindre med fisk här. Men det är inte bara på grund av överfiskeriet, utan även på grund av föroreningarna”, beklagar Manuel och idag blir fångsten inte heller mer än ett par icke namngivna småfiskar, men det kan skyllas på den korta stunden vi är ute. Miguel som har en positiv syn på det mesta inskjuter:
”Fiskarna har det bra ändå. Se på oss tre, vi äter fisk varje dag och vi lever fortfarande”.

På musselplockning

Vi närmar oss El Faro och styrmannen seglar nära inpå land. Vi kavlar upp byxbenen och lämnar båten. Vi går ut på stenhällarna där det är självbetjäning av blåmusslor. Stenarna är lite hårda att gå på så det är nödvändigt att ha någon typ av sko på sig.
Alla går med ändan i vädret samt näsan vid havsytan. Snart så är påse efter påse fyllda med blåmusslor. Det är bara att plocka upp.
”Har man tur kan man också hitta búsanos, purpursniglar, som liknar elefantfötter i miniatyr, och som smakar fantastiskt”, säger Miguel, medan han rotar runt i tången där de brukar gömma sig. Han förblir dock tomhänt.

alt

Rök i kabyssen

Miguel är nöjd med dagens fångst och det är dags för att förbereda maten.
Vi vill försöka överraska de härdade skaldjursälskarna med våra recept, som båda har en skandinavisk touch.
Först ska musslorna rengöras.
”Vi ska allra först se om några av dem är döda”, säger Miguel och förklarar, ”det gör man bäst genom att knacka dem lätt mot en hård yta. Om musslorna sluter sig är de levande men om de förblir öppna så är de döda.”
De bleka musslorna är förövrigt han musslor medan de som närmast är orangea är honorna.
Vi knackar och avskiljer de friska som ska rengöras. Skalen skrapas, ”skägget” tas bort med en liten skarp kniv och vi sköljer dem noggrant. Sex personer i den lilla kabyssen ger inga idealiska arbetsvillkor, men det uppvägs av den trevliga samvaron och atmosfären. Efter knappt en timmes ansträngningar är de två rätterna färdiga och vi intar dem uppe på däck.

Nöjesfiskarna tycker om maträtterna. De menar att de ångkokta musslorna smakar lite som den spanska versionen, där det i stället för cider och öl används vittvin, men smaken av timjan ger det dock en annan dimension. De är verkligen imponerade över salladen.
Vi styr kosan mot öster, tillbaka till Fuengirola. Men innan vi skiljs åt vill Miguel, Manuel och Francisco gärna bjuda in oss på stambaren, El Goloso. Här väntar många av de kamrater som de träffar varje dag och en förfriskande tinto verano.

alt

Recept (båda beräknade för 4 personer)

Quinoasallad med musslor

Ingredienser:
300 gram quinoa, ( som liknar hirs, har odlats i Anderna i över 5000 år, i några av världens mest sterila, kalla samt otillgängliga områden, Inkaindianerna kallade quinoa för ”Moderkornet” och betraktade det som heligt och idag kallas det ”framtidens superkorn” och kan köpas i hälsokostbutiker och i välsorterade livsmedelsbutiker).
200 gram ångkokta och skalade musslor
1-2 morötter
1 knippe koriander
1 äpple
1 röd chili
1 ask phisalis (kallas bland annat för japanska lanternor/lyktor)
1 dl olivolja
½ dl hjortronvinäger (även kallad cloud-berry, från IKEA)
Salt och peppar

Tillagning:

Quinoan sköljs och kokas i lätt saltat vatten i 15 – 20 minuter. Tillsätt olja, vinäger, salt och peppar.
Plocka frukterna i de ”japanska lyktorna” från stjälken.
Skala morötter och äpple, skär dem i små tärningar och vänd ner dem tillsammans med den finhackade chilin i quinoan.
Tillsätt hela musslor, hackad koriander, grönsaker och frukt.
Salladen blandas väl och smakas eventuellt av med lite mer vinäger och lite soja.

Ångkokta blåmusslor

Ingredienser:
2 kg blåmusslor
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
1 knippe timjan
1 dl päroncider
1 öl
1 dl grädde
1 handfull persilja
Smör
Salt och peppar

Tillagning:

Löken, purjolöken och vitlöken rengörs och skärs fint.
Grönsakerna läggs i en gryta eller wok med lite smör och timjan. Stek dem mjuka utan att de tar färg. Häll på cider och öl och låt hela härligheten koka ihop i ca 10 minuter, tillsätt sedan grädden.
Häll såsen i en skål, man kan välja att sila bort grönsakerna eller låta såsen vara mer rustik.
Slå musslorna i grytan, häll såsen över och låt musslorna ångkoka i ca 5 minuter. Tillsätt grovhackad persilja och smaka av med salt och peppar.

Serveras omedelbart.
 

 

Av Helle Espensen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.