Restaurangbesök: Välsmakande globalisering på Villa Varsovia

Restaurangbesök: Välsmakande globalisering på Villa Varsovia

Fusion-köket kan ha en svårbegriplig omfattning och med detsamma kan en fusion av det polska och spanska köket med inslag av asiatiskt verka som en ovälkommen form av globaliseringen.

Denna kombination är precis vad man finner på restaurangen Villa Varsovia, som i juni öppnade på Mijasvägen mellan Fuengirola och Mijas. En Sueco har tagit vägen förbi för att med egna smaklökar prova denna kombination.

Nytt och oprövat
Det är tre polacker som står bakom Varsovia. De har under de senaste åren besökt Spanien flera gånger och förälskade sig i Andalusien. Inget nytt med det och inte heller med att de beslutade sig för att bosätta sig här och öppna en restaurang. Men det nya med Villa Varsovia är att innehavarna önskar att varje nationalitet ska kunna hitta något som påminner om hemlandets köttgrytor. Men även samtidigt något som är nytt och oprövat och att de därmed kan ta lite av Polen hit. Många av ingredienserna och dryckesvarorna är hitflugna från den polska huvudstaden Warszawa, som har gett namn åt restaurangen. Exempelvis har man importerat ett helt ton med varor, där ibland korv, ost, öl och vodka.


En titt i grytorna
I köket huserar Pawel Dziedzicki och hans team. Pawel arbetade tidigare på en av Warszawas bästa restauranger, men också han hade en längtan att få röra i de spanska grytorna.
Han bjuder först på ett smakprov från en liten paté gjord på rökt ål. Därefter en traditionell polsk soppa kallad ”påsksoppa” som är speciellt god i värmen, då det bästa man kan göra för att motverka värmeslag är att inta varm mat och dryck.
Vår utsände är en stor soppentusiast och det ska vanligtvis mycket till för att en soppa ska imponera, men det gjorde den här.
Tillagningsmetoden är så pass märklig, närmast lite oaptitlig, att den inte ska nämnas här. Det räcker med att nämna att den bland annat innehåller korvar och en lång rad med kryddor. Prova den. Kryddorna odlas i trädgårdarna som omger restaurangen.
Därefter avsmakas en inte överraskande rödbetssoppa som är precis som den ska vara när receptet är hemmahörande från den ostliga delen av Europa.


Ute och inne, stort och smått
Vi flyttar ifrån köket till en skuggfylld plats på terrassen. Man kan välja att sitta inne, ute i skuggan eller direkt i solen, då restaurangen är uppdelad i flera områden. Den ger inte intrycket av att vara så stor som den är.
Som förrätt prövades en sallad med rostbiff, knaprigt grönt med generösa skivor av rosastekt oxfilé och polska potatispannkakor, kallade Latkes, serverat med creme fraiche, igen med knaprigt och mjukt, kallt och varmt, som är en ljuvlig kombination.
Tänderna sätts också i två huvudrätter. Först indiskt inspirerade grillspett med kyckling och ris, morötter och sallad samt en spansk inspirerad och välstekt torskrätt med potatisgratäng och örtsås. Allt är vällagat, smakfullt serverat och portionerna är rikliga utan att vara överväldigande. Nu är det inte längre aptiten som sätter agendan, men måltiden bör nödvändigtvis avslutas med dessert. Varma friterade ananasskivor serverade med färska jordgubbar och vaniljsås och i synnerhet en polsk ostkaka, lämnade inte en smaklök otillfredsställd.
Detta är bara ett urval från matsedeln. Matsedeln som också tar gästerna till Polen med rökt ost, sedan vidare till Sverige och gravad lax, samt tillbaka till Spanien med grytan gazpazuelo och ännu en gång till Villa Varsovia med anka serverad med marinerade äpplen och mycket annat.


Praktisk info
Ctra. de Mijas km 4,2
Mijas
Öppet tisdag – söndag från klockan 13.00 -16.00 och 19.00 – sent.
Tel. 952 590 727
Här finns inga parkeringsproblem.
Dagens meny: 9,95 euro (exklusive dryck), speciell söndagsmeny: 16,95 euro.


Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.