Veras Veranda: Marsipan i december

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Så har det äntligen blivit december. Jag älskar julen och speciellt alla de härliga kryddorna som förknippas med denna tid på året. Dock kommer jag nu inte bjuda på något recept som doftar jul utan i stället på någonting som många tycker om att göra – ätbart pyssel till jul, någonting som går hand i hand med pepparkakor och så även ett alternativ till traditionellt julgott.

 
Hemma hos mig pyntas det jul redan i slutet i november då jag gärna samla några goda vänner till en julmiddag innan december med allt som hör därtill. Så här hemma råder det julstämning länge – julbak, hemgjort julgodis, pynt, julmusik och inte minst all den goda mat som ska lagas till alla julens gäster.
 
Jag tror på att hemlagat är vällagat – och jag anser att det mesta vi äter bör tillagas från grunden – även i juletider, trots att det emellanåt kan vara stressigt och mycket att göra. Men, jag gör detta för att om vi skulle göra ett smaktest så tror jag att de flesta skulle välja det hemlagade.
 
Här kommer så lite jul- och pysselgott.
 
Hemgjord marsipan
Marsipan passar utmärkt nu i jultider och varför inte minnas barndomens dagar när familjen samlades kring bordet och gjorde alla möjliga marsipanfigurer med jultema, som t ex en smarrig marsipangris eller tomte.
 
Ingredienser
200 g mandel
1 dl vatten
60 g socker
 
Så gör du
Häll vatten och socker i en kastrull och låt det sjuda i 5 minuter. Skålla mandlarna (eller köp färdigskållade) och mixa dem fint i en mixer. Tillsätt sockerlagen, lite åt gången, medan du fortsätter att mixa. När marsipanen är färdig kan du lägga den i en fryspåse eller packa in den i gladpack och lägga den i kylen tills du ska använda den. Sedan är det bara att forma den till grisar, doppa bakdelen i smält, mörk choklad och sätta chokladprickar till ögon, eller färga en del av marsipanen röd med karamellfärg och gör små tomtenissar.
 
Kristyr
Ett annat julpyssel är att dekorera pepparkakor med kristyr, vilket är trevligt oavsett om pepparkakorna är hembakade eller köpta (jag vet att det kan vara svårt att hinna med allt).
 
Ingredienser
75 g florsocker
Pastöriserad äggvita (efter behov)
 
Så gör du
Sikta florsockret i en skål och ha i en aning pastöriserad äggvita medan kristyren vispas luftig och vit med en handmixer. Observera att kristyren ska vara just så flytande att den kan spritsas, utan att den flyter ut – så den ska inte ”flyta ihop” när man rör i den i skålen.
Häll sedan över kristyren i en liten spritspåse och den är klar att användas. Låt fantasin flöda till mönstren på pepparkakorna, eller varför inte skriva gästernas namn och använda pepparkakorna som placeringskort.
 
Kranskaka
Och så var det alternativet till allt traditionellt julgott. Kranskakan är denna tid på året populär hos våra skandinaviska grannar – norrmännen och danskarna – så skulle man vilja prova någonting nytt är detta ett trevligt och gott alternativ – och både marsipanen och kristyren kommer till användning.
 
Ingredienser
500 g marsipan
100 g mandlar
200 g socker
3 äggvita
 
Så gör du
Blanda ihop mandlar och socker i en mixer tills mandlarna är finhackade. Ha i äggvitan och mixa allt tills det blir som en tjock gröt. Det tar lite tid innan sockret löses upp i äggvitan.
Knåda ihop marsipan och mandelblandningen med händerna tills det är helt klumpfritt. Lägg i det hela i en plastpåse och lägg det i kylskåpet under natten.
Ta sedan fram mandel- och marsipanblandningen och rulla ut degen till korvar eller små bollar. Fördela dessa på en plåt och baka dem i 210 grader (utan varmluft). Vänd på plåten efter 10 minuter och ge dem ett par minuter mer. Det bästa är att baka dem på två plåtar ovanpå varandra – så att de inte blir mörka i botten.
Låt sedan kakorna svalna.
 
Ta sedan kristyren i spritspåsen och spritsa över kakorna.
 
Tips!
För att göra det lättare att blanda ihop marsipanen med mandelblandningen kan marsipanen med fördel få några sekunder i mikrovågsugnen – den blir lite mjukare då.
Av Natalina Atlanta Bramsted

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco