Veras Veranda – Annorlunda semlor

Det är februari och en efterlängtad temadag nalkas – Fettisdagen. Men känner inte ni som jag, att det ibland kan vara roligt med lite variation på traditionerna? Därför ger jag mig denna månad på att göra en annorlunda variant av semlor.

Dessa annorlunda semlor går att göra i många olika varianter. Det är bara att välja vad man själv tycker bäst om – vaniljkräm eller grädde, eller så testar man sig fram, eller gör bägge varianterna!

För gräddvarianten ska det sägas att; ska man ha grädde så gräddar man naturligtvis bullen utan vispad grädde, för att sedan skära av ”locket” på den färdiggräddade bullen och spritsa på grädden – som på en traditionell semla, men i stället för mandelmassa har man sylt.

Normalt skulle jag själv nog välja varianten med grädde om jag väntar gäster, men skulle det vara till bara familjen och mig själv skulle jag nog välja den med vaniljkräm, för den håller också bättre i några dagar.

Vi firar inte fastan hemma hos oss, men det hindrar ju inte att vi kan baka och äta fastlagsbullar, eller vad säger du?! Och då dessa inte är typiska traditionella semlor kan man ju baka dem hela året runt – goda bakverk med fyllning kan man ju äta när som helst.

Ingredienser

Semmelbullar

50 g jäst
½ dl grädde
1 dl grekisk yoghurt
45 g socker
150 rumsvarmt smör
1 ägg
350 g vetemjöl

Vaniljkräm
1 ägg
1 msk socker
½ msk Maizena (majsstärkelse)
1 ¼ dl mjölk
¼ tsk vaniljsocker

och hallonsylt

Gör så här

Semmelbullar

Värm grädden till fingervarmt. Häll den uppvärmda grädden i en skål och lös upp jästen häri. Rör i yoghurt, socker, smör, ägg och mjöl och knåda till dess du får en jämn och smidig deg. Täck nu skålen och låt degen stå och jäsa i 1 timme.

Vaniljkräm

Medan degen jäser gör du vaniljkrämen. Vispa ihop ägg och socker i en kastrull. Rör ut majsstärkelsen i mjölken och vispa därefter ihop detta med ägget och sockret i kastrullen. Ge krämen ett snabbt uppkok samtidigt som du fortsätter att vispa. Smaka av med vaniljsocker. Häll upp vaniljkrämen i en skål och strö över lite socker. Ställ in vaniljkrämen i kylskåpet.

Nu tillbaka till bulldegen

Stjälp ut degen på ett mjölat bord. Tryck ut luften ur degen med knogarna och kavla ut den till ca 1 cm tjocklek. Ta nu ett glas eller annan rund form med en diameter på ca 10 cm och tryck ut cirklar. Lägg 1 tsk vaniljkräm och 1 tsk sylt på varje cirkel. Vik ihop degen runt fyllningen och lägg bullarna med skarvarna nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck bullarna med en bakduk och låt dem jäsa ca 10 minuter.

Grädda sedan bullarna mitt i ugnen i 200°C (förvärmd ugn) i ca 15-18 minuter. Dekorera med glasyr och eventuellt strössel.

Det kan vara aningen svårt att forma bullarna med fyllningen, men övning ger färdighet.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.