alt

Om man nu skall vara på Costa del Sol eller på en annan plats i världen, typ Mollösund, så kräver detta att man under semestern får gotta sig med en drink. Obs drink ! Inte grogg, som det vanligtvis kallas då man blandar alkoholhaltiga drycker med ”groggvirke”. Jag tänkte ge dig ett antal alternativ på drinkar som passar bra när termometern visar över 30 grader och tungan hänger nere vid knävecken. Ta en GT, då menar jag inte Göteborgs Tidningen, utan en Gin tonic. Ta 8 cl gin (ifall 6:orna är slut) på två isbitar i lagom storlek, för du skall ju ha plats för tonic också, toppa drinken med en skiva citron, dock inte för tunn ifall du inte har något att äta, en citronklyfta kan vara nog så gott i fall hungern sätter in ! Till dig som inte har en vit vecka eller vit semester kan till exempel ta en ”Dagens”, 2 stycken 4:or med mörk rom blandas i ett stort glas med två klyftor citron och sedan upp till kanten med Coca-Cola och ingenting annat. Kärt barn har många namn så även denna typ av drink, Fidel Castro eller Cuba Libre. Bästa rommen kommer från Venezuela om du inte visste det, en del stavar den Cacique.

Los classicos
Till dig som verkligen går in för att jobba lite då det gäller att blanda drink kommer här ett par riktiga godsaker, till en del av dessa kan behövas ett decilitermått och ett gäng frukter, för att inte tala om olika likörer och drinktilltugg, kanske dessutom en mixer. Och kom ihåg det går lika bra MED ALKOHOLFRITT ! Vi börjar med en vit för alla er som gillar det. 12 cl gin, 5 cl Citron juice och 1 tesked med fint socker, samt 18 cl club soda. Ta en halvfull shaker med is, häll på gin och citron juicen samt sockret. Skaka duktigt, häll sedan upp i ett högt glas med några isbitar i och tillsätt clubsodan.
Obs måttet var för två personer, för du vet väl att man aldrig skall dricka ensam !!!!! En vit drink till, nu med ”vodka vodka rysski flicka”, som den gamla slagdängan låter. Varför inte då en ”foggy afternoon” 6 cl Vodka, 3 cl apricot, 3 cl Cointreau eller triple sec, 1 tesked bananlikör, 1 tesked citronjuice samt ett körsbär, om man nu gillar frukt vill säga. Tag åter shakern, glöm inte diska den i mellan blandningarna, fyll den med is till hälften och sedan gin och apricot brandy samt cointreaun, avsluta med att hälla i bananlikören och citronjuicen, men låt bli KÖRSBÄRET!! Skaka tills du tröttnar eller till Sunny afternoon med The Kink´s. Häll upp i Tuppsvansglas med lite is i, och nu kan du garnera med KÖRSBÄRET. Om vi nu återgår till en drink av det mörkare slaget, innan vi går på Tropical drink´s, så blir det en på mörk rom igen, en Olympia. Många gånger träffas man ju några stycken, oftast 4 personer, så måtten blir därefter, så man inte behöver springa som en dåre och blanda hela tiden. Skulle du vara ensam så tar du ju bara ta hälften av måtten ! 20 cl Mörk rom, 5 cl Cherry Brandy 5 cl citronjuice, samma igen med en halv shaker med is, skaka väl, häll upp i cocktailglas och njut ! Skulle du nu vilja ha en lite sötare drink, så varför inte avsluta med en Piña Colada, den underbara drinken för varmt väder. För 2 personer tar du, 8 cl rom, 20 cl ananasjuice, 6 cl kokosnötslikör, 1 kopp krossad is, 2 körsbär och 2 skivor ananas. Häll all spriten samt isen i en mixer, kör på hög hastighet, häll sedan upp i ett högt glas. Lägg i körsbäret samt sätt ananasskivan på kanten av glaset, och vips så har du en Piña Colada.

Trevlig drinksommar!


In Vino Veritas
Vita viner hör sommaren till då kvicksilvret stiger över 30-35 grader, men även ett svalt rosévin kan vara alldeles utmärkt. Till friterad fisk, som det finns mycket av på kusten, skulle jag nog välja rosévin och till den vanliga stekta eller kokta fisken ett vitt. Ta lax till exempel, är det en kokt lax prova gärna en Chablis eller ett annat Chardonnayvin utan ek. Eller varför inte ett vin av druvan Albariño från DO Rias Baixas eller en Godello från DO Bierzo. Tar man till exempel de goda friterade ”boquerones” faller mitt val på en rosé med Garnacha som druva. Den skall vara kall och med det menas ca 6-8 grader. Man kan i värsta fall lägga i en isbit om det står och blir varmt. Både de vita och roséviner blir bättre om de är lite svalare och passar bättre till maten. Till skaldjur som är kalla, typ räkor och kräftor, tycker jag att ett vitt vin av druvan verdejo eller sauvignon blanc med sina orientaliska dofter som annanas, gräs och mycket grön druva är ett gott val. Sältan i skaldjuren gifter sig otroligt bra med dessa druvor. Skall man ha hummer eller kraftiga fisksoppor tycker jag att man skall gå på med lite kraftigare viner såsom Chablis Primier eller Grand Cru, eller varför inte en ekfats lagrad vit Rioja eller en Chardonnay från Emporda som ligger uppe vid gränsen till Frankrike .Vid en provning jag gjorde med munskänkarna kom vi fram till att om man skall ha vin till sill så passade Cava bäst. Den skall vara lite äldre och då helst reserva. Det finns flera olika reservor att välja mellan och den bästa kommer från Penedesområdet. Till alla er som älskar ostron finns det bara en sak, Champagne.

Förslag till vita viner:
Domaine Servin Chablis, Clot dels Oms Chardonnay, Rigau Ros Chardonnay, Senorio de Rubio(albariño), Agribergidum (godello), Rabetllat I Vidal (cava) Agusti Torelló(cava) Quenardel & Fils Cuveé Millenium Millésime 1996 Grand Cru.

Av roséviner är följande kanon nu i sommar och kolla så inga är äldre än 2007. Rosé skall drickas unga ! Castro Bergidum(Mencia) Viña Vilano (tempranillo) Carles Andreu cava rosé på Trepat druvan.

Av Dan Olsson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.